Купання на Водохреща: що про це говорять ніжинка, лікар і священик

 

 

 

 

Водохреща, Хрещення чи Йордан – релігійне свято, котре православні та греко-католики святкують 19 січня.

Напередодні українці зустрічають другий Святвечір. Впродовж 18 січня віряни тримають піст та нічого не їдять. Сідати за вечерю можна лише після появи першої зірки на небосхилі. До столу подають пісні страви – рибу, вареники з капустою, кутю, узвар тощо.

Вода на Хрещення вважається цілющою, вона символізує початок життя та очищення. Вражає той факт, що вода, освячена на свято Йордана, зберігається і не псується впродовж року.

Вважається, що купання на Водохреща сприяє зціленню від різних недуг. Як правило, купанням є триразове занурення у воду з головою, при цьому віруючий хреститься і вимовляє “В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!”. Водосвяття може здійснювати тільки священик – читанням відповідних молитов і триразовим зануренням хреста у воду. На водоймах для цього заздалегідь робиться ополонка – йордань – як правило, у формі хреста.

Але не слід забувати, що перш ніж купатися в ополонці, потрібно підготувати своє тіло — розігріти м’язи. Промовити “Отче наш” і “Богородице Діво”, три рази глибоко вдихнути і сміливо зайти у воду…

… 43-річна ніжинка Наталія Савостьянова вперше зайшла у крижану воду п’ять років тому. «Я не готувалася тоді, – розповідає Наталія. – Все спонтанно вийшло. Відчула, що мені це потрібно і наважилася. Чесно, від відчуттів була в захваті!. Тіло немов пронизали сотні маленьких голочок, а потім стало тепло. Та зима була дуже морозною, але в ті хвилини я цього не відчувала.

Що мені це дало? Насамперед, я відчула духовне очищення. Це потрібно моїй душі. Щодо фізичного здоров’я… У мене хронічний бронхіт, і після таких процедур він турбує мене рідше.

І чоловік мій заходить в ополонку… Важливо відчути, що ти можеш це зробити і тобі це потрібно. Змушувати себе не варто».

Лікар гематолог і терапевт НЦМЛ Оксана Чайка радить: «Просто взяти і зайти у льодяну воду, без підготовки, занадто ризиковано і небажано. Потрібно готуватися, морально і фізично, загартовуватися… І голову я б не радила занурювати, бо може бути спазм судин. Вийшовши з води, треба розтерти тіло рушником, а от від вживання алкоголю краще зовсім відмовитися, бо спирте розширює судини.

Людям з хворобами серця, нервової системи, цукровим діабетом і перепадами тиску купатися у холодній воді протипоказано.

Щодо того, чи частішають після купання звернення ніжинців до лікарів з приводу ГРВІ ті інших простудних захворювань, то шіидше ні, чим так. Я б навіть сказала: без змін. Радше мають місце звернення з-за необережності, так би мовити: виходив з ополонки, зламав руку, бо був трохи нетверезий… Таке трапляється…

Як лікар, раджу знаходитися у крижаній воді лічені секунди, максимум до 10. А після – випити теплого чаю з малиною, не більше…».

Настоятель Спасо-Преображенського храму в Ніжині ієрей Петро Гавриш розповідає: «Пірнанням в ополонку всі гріхи змити неможливо, ми маємо це розуміти. Якщо ми дивимося на це як на данину традиціям, це одне. А якщо зі щирою вірою – то зовсім інша справа… І занурення в холодну воду не є обовязковим для вірянина.  Усе залежить від того, як ми підходимо до цього, з якими помислами і бажаннями чи проханнями. Якщо купатися за компанію чи для публіки, то краще зовсім цього не робити. Можна молитися 24 години, але без віри… А коли щиро і від душі – тоді Господь йде назустріч.

Цього дня вода вважається освяченою, але для цього над нею треба прочитати молитву і підійти до цього з вірою. Трапляється, що людина не може цього дня прийти до храму. Але вона може помолитися, і вода у ємкості стане освяченою…

Про випадки зцілення людьми від різних недугів після того, як вони занурилися в ополонку на це свято чув, але особисто не бачив.

Тож традиція гарна і світла, її потрібно берегти, але, підкреслюю, ставитися до неї з розумом…».

Спілкувалася Валентина Пильник

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь