У реанімації Ніжинської лікарні врятували молоду жінку: її привезли з квартири, де знайшли мертвими двох

 

 

 

 

У реанімації Ніжинської центральної міської лікарні імені Миколи Галицького врятували молоду жінку Євгенію Линик. Вона поступила 31 грудня о 15.45 у стані, схожому на отруєння. Її привезли з квартири, де знайшли мертвими двох. Валерія Кезлю, з яким Євгенія перебувала у громадянському шлюбі, та Сергія, хлопця його сестри Яни. Сама Яна теж притруїлася, але обійшлося без госпіталізації. Боліла голова і у малого сина Євгенії.

Раніше ми писали: Дві трагічні смерті перед Новим роком: обставини встановлюються

Що за отрута? Чадний газ — одна версія. Неякісний алкоголь, можливо, з домішкою якоїсь речовини, — друга, озвучена у відділі з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Ніжинської міськради.

— Результати судмедекспертизи ще не готові, триває слідство, — говорить Юлія Ковтун, речниця Нацполіції Чернігівської області. — Відкрите кримінальне провадження за ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) з позначкою «нещасний випадок» (якщо нещасний випадок підтверджується, справу закривають. — Авт.).

Реаніматолог Жанна Безручко: «Були ознаки отруєння чадним газом: втрата свідомості, набряк мозку»

— Євгенія Линик пролежала в реанімації добу, — говорить Жанна Безручко, завідувачка відділення інтенсивної терапії Ніжинської центральної міської лікарні. — Ми вважаємо, що це було отруєння якимось газом. Можливо, чадним. Спостерігалися ознаки отруєння саме ним. Втрата свідомості, набряк мозку. Нудота, блювота, порушення гемодинаміки (кровообігу) — усе це теж може бути, коли людина вчадіє.

— Отруєння неякісним алкоголем відрізняється по ознаках?

— Теж може так протікати.

«Лежала без тями з одним напіввідкритим оком»

— Чекаємо результатів експертизи, — говорить Євгенія Линик. — Тоді й з’ясується причина смерті чоловіка. У нього брали аналіз на чадний газ у тому числі. Алкоголь, вважаю, не міг спричинити смерть. Тому що я потрапила в реанімацію, не вживаючи алкоголь взагалі. Я не пила жодної краплі ні в той день, ні напередодні. Дитині теж було погано. Дитину, тим паче, ніхто не поїв алкоголем. Це нещасний випадок. У нас квартира. Газове опалення індивідуальне. Котел у кухні, де всі сиділи за столом. Котел старий, стоїть долі.

— Не могло трапитися, що він потух, і пішов газ?

— Не знаю. Запаху газу, будь-якого, ми не відчували.

Отруєння чадним газом — цей діагноз мені встановили не одразу, — продовжує. — Не знаю, як мене везла «швидка», але в мене досі болить плече й ребро. Може, я падала, вдарялася — я була не при тямі.

Мені зробили рентген легень, коли я лежала на боці, прикрита була одна легеня рукою. Через це не могли одразу діагностувати, яке отруєння, адже одна легеня була як засвічена. Думали, що могло бути потрапляння чогось інгаляційного, крапельного. Коли я прийшла до тями й змогла сидіти, мене послухали — ніяких хрипів, чисто. Припустили чадний газ. Тому що я була дуже пухла, у червоних плямах. Руки, ноги, лице — у мене все було пухле. Якщо я отруїлася чадним газом, не думаю, що у чоловіка щось інше.

Мене врятувало те, що я раніше пішла спати. Бо погано себе почувала. У мене боліла голова. Чоловіки сиділи на кухні, де газовий котел, я ж пішла. А дитину врятувало те, що вона вже спала.

— Зараз багато хто купує спиртне не в магазинах.

— Той алкоголь вживався не тільки моїм чоловіком — купував його кум. Кум пив той самий алкоголь, його сім’я пила той самий алкоголь. У нас були гості, вони теж його пили. Самі розумієте — напередодні свят.

Чому ще думаю, що не алкоголь. По-перше, не було такої дози, яка б спричинила смерть. По-друге, чому я була така пухла і в плямах, як і мій чоловік? Алкоголь — одна з версій, бо він був на столі, тому й виникла підозра.

Я не пила взагалі, — повторює, — я не п’ю міцних спиртних напоїв. Можу покуштувати вина домашнього, яке сама готую. Подумайте, п’ятеро людей було в квартирі, у тому числі дитина. Дитину ніхто не оглянув. Як мені сказала сестра мого чоловіка, на нього навіть ніхто й не подивився живий та й живий. У лікарню його не забирали. Його забрала до себе свекруха.

Валерій не був алкоголіком, — плаче жінка. — У нього було слабке серце. Може, це спричинило, я не знаю… Поруч з ним був хлопець його сестри, йому було 35, трошки старший за Валерія. Сергій, здається, Крук. Я його в той вечір бачила вперше. І востаннє. Він не пив.

Я пішла спати біля 10 вечора, а вони ще дві-три години сиділи на кухні. Яна теж була з нами. Вона пішла митися в ванну, вони ще сиділи.

Яна втратила свідомість, спала в ванній, ніч і півдня пролежала в ванній, при чому, казала, раз чи два приходила до тями, але знову втрачала свідомість. Вона отямилася десь біля другої години дня, 31 грудня, знайшла мертвими брата і хлопця свого, а я лежала з одним напіввідкритим оком, не подавала ознак життя.

Яна, викликавши «швидку», мені життя врятувала. У мене спогадів про 31 число немає. Я лягла спати вдома, прокинулася в лікарні напередодні Нового року. Добу була без тями. Чи спала, чи в комі. Яна ж відмовилася від госпіталізації, вона сама медсестра, сама себе вичухувала. Вона була в ванній, а там примусова витяжка. Може, це Ті врятувало. Пила той самий алкоголь, що і чоловік.

Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №3 (1810), 21 січня 2021 року

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь