У Ніжині вшанували пам’ять невинних жертв Голокосту

 

 

 

 

Моторошний Бабин Яр на виїзді з Ніжина… Саме так можна назвати місце масового розстрілу євреїв в 1941 році, яке знаходиться на околиці нашого міста, за цегельним заводом. У листопаді 1941 року в один день було розстіляно більше 500 людей. Серед них найбільше було євреїв, були й роми.

На цьому місці знаходиться меморіальний знак жертв голокосту. Біля нього сьогодні, 27 січня, відбулася акція скорботи до Міжнародного дню пам’яті жертв Голокосту. Повідомляє Нежатин.

Старі дерева, можливо, були свідками тих страшних злочинів, коли у роки Другої світової війни від рук нацистів гинули невинні люди.

У чому були винні ці люди? Хіба можна їх звинувачути за те, що вони іншої нації? І позбавляти їх життя, забувши, що кожна людина – це всесвіт?

Історія  ті далекі холодні дні було викопано п’ять глибоких ям, які наповнювалися тілами по черзі. Людей гнали на місце розстрілу пішки, кого привозили на машинах. Потім роздягали складавши одежу окремо, цінні речі окремо, ставили біля ям і розстрілювали. Точна кількість загиблих у ті дні залишається невідомою, але вважається, що тільки 6 листопада 1941 року було розстріляно понад 500 ніжинських євреїв та 270 людей інших національностей в число який і входило багато українців. Знищення населення продовжувалися  і далі впродовж 1942 – 1943 років.

Вшанували пам’ять і  виступили зі словами співчуття заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сергій Смага, голова ГО «Ліга Ділова Жінка» Тамара Стратілат, професор НДУ імені М. Гоголя Євген Луняк, депутат Ніжинської міськради Андрій Гомоляко, заступник директора з наукової частини Ніжинського краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Наталія  Дмитренко. 

Присутні вшанували розстріляних хвилиною мовчання.

Військовослужбовці виконали триразовий залп.

Вічна пам’ять безневинно загиблим!

Фото Нежатин

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь