Юрій Хоменко: перше інтерв’ю на посаді секретаря Ніжинської міської ради 

 

 

 

 

У складі новообраної Ніжинської міської ради – новий секретар ради Юрій Хоменко. Секретар міської ради, фактично – друга людина в місті. За регламентом він замінює міського голову, коли той перебуває у відрядженнях, координує роботу депутатського корпусу. Секретар міськради – це як спікер міського парламенту. 

Журналісти “Нежатин” поспілкувалися з Юрієм Хоменко особисто.

Детальніше у нашому матеріалі:

Для людей посада «секретар міськради» – це щось трохи незрозуміле і не всі знають, чим займається ця людина, адже це зовсім інше, ніж те, що ми звикли сприймати під словом «секретар». Чим займається секретар міськради, які ваші функції?

– раніше Ви не були посадовцем, і наразі змінили сферу своєї діяльності. Чи не важко Вам зараз?

Давайте спробуємо так відповісти людям, по – простому, щоб було і цікаво і зрозуміло.

Головне завдання секретаря – налагодити роботу ради з виконавчим комітетом. Це взаємодія з депутатами, комунікація, щоб їм було зручно працювати, оперативно подавалась інформація щодо часу нарад, комісій, сесій ніжинської міської ради, тощо.

Я, і організаційний відділ, готуємо документацію на сесійні засідання, відповідаємо за її оприлюднення.

Як ми знаємо, непорозуміння в депутатському корпусі можуть спричинити великі перепони для розвитку Ніжина.

Наразі хочу зазначити, що я дуже радий за наше місто, бо люди обрали тих, хто дійсно працює, а не вирішує власні проблеми, як це трапляється в інших містах.

Хочу додати, що не всі мешканці розуміють, але робота депутата місцевої ради – це великий труд і займає не мало часу, причому – на громадських засадах! (без заробітної плати).

Також офіційно до моїх обов’язків входять налагодження міжнародних відносин: зустріч делегацій, підготовка до них тощо.

Відповідаючи на другу частину запитання, хочу зазначити: працювати секретарем міської ради мені не важко, не зважаючи на те, що мене цьому ніхто не вчив!

Я, як колишній підприємець, звик водночас виконувати безліч завдань. Тут же є багато кваліфікованих помічників і робити гарно свою роботу не складно. Займаючись раніше впровадженням автоматизації процесів у бізнесі і будучи фахівцем в цій справі, не бачу жодних проблем у своїй роботі зараз.

На сьогоднішній день я ініціював підготовку плану оптимізації робочих процесів у міській раді. Крім того, додатково займаюсь масштабними проектами і відповідально до них ставлюся.

Мова йде про такі, як діджиталізація міста. (“Діджиталізація – загальний термін для позначення цифрової трансформації суспільства та економіки. Він описує перехід від індустріальної епохи й аналогових технологій до епохи знань і творчості, що характеризується цифровими технологіями та інноваціями в цифровому бізнесі” — evergreens.com.ua).

Починаємо ми її з електронного документообігу. Це і напрямок архітектури: створення єдиного дизайн-коду і вдосконалення містобудівних умов, запровадження архітектурного заповідника в Ніжині. аналіз поточних закупівель.

Наразі для потреб виконкому здійснюємо закупівлю за оптовими цінами, що раніше не практикувалося.

Також долучився до аналізу важливого питання, щодо теплопостачання міста в осінньо-зимовий період.

Одним з перших рішень було скликання наради з КП “НВУКГ”, на якій підтвердились мої побоювання: на сьогоднішній день у міста немає жодної точної карти всіх підземних комунікацій, і це призводить до ряду незручностей як у проектуванні, так і у земельних роботах із благоустрою міста.

Моє завдання — вищезазначені питання максимально ефективно оптимізувати.

Хочу зробити все, що залежить від мене, для поліпшення умов праці та збільшення заробітної плати працівникам виконкому, оскільки зараз не дуже задовільні умови: стеля та підлога потребує оновлення та ремонту.

Я хочу, щоб робота працівників була ефективною та комфортною.

Наразі є досить важливе питання, яке турбує ніжинців та й жителів всієї країни: підвищення цін на комунальні послуги. Ми розуміємо, що розв’язання цієї проблеми залежить не лише від Ніжина, але як захистити саме ніжинців від захмарних тарифів на комунальні послуги. Ваша думка з цього приводу?

На жаль, місцева влада не може регулювати тарифи на газ і світло. А ті тарифи, які підлягають на розгляд виконавчого комітету, наприклад, ТОВ “НіжинТеплоМережі”, знову ж таки стають тільки приводом звинувачень до діючої влади.

Обґрунтований тариф вивчається та перевіряється відділом економіки, і складається майже з п’ятидесяти пунктів і його не затвердження може призвести до судових позовів.

Тому, на мою думку, головне для місцевої влади — піклуватися про те, що дійсно призведе до економії.

Наприклад, удосконалити програму з утеплення будинків, додатково впровадити LED освітлення у Ніжині.

Приклад: щоб замінити все освітлення у виконкомі, потрібно 170 нових світильників вартістю біля 50 000 грн. На перший погляд, може здатися, що це марнотратство, але можу аргументувати: таке освітлення не викликає втоми очей, має гарний, презентабельний вигляд, а також такі лампи мають найбільш енергозберігаючий ефект. За підрахунками, економія буде суттєвою і майже за рік “перекриє “ вартість нових світильників.

У Ніжині йде мова про облаштування у місті сміттєпереробного заводу. Як завжди є “За”, і “Проти”. А яке Ваше бачення?

Це питання на перший погляд дуже просте і всі ми розуміємо, як було б гарно мати власну переробку сміття, заробляти на цьому і поліпшити екологію.

Але жодне місто в Україні ще не має власного заводу і такий проект вартує понад 100 млн. грн.

Таких коштів у міста немає, а інвестор не зайде, поки не будуть запроваджені відповідні закони.

Також одним із головних питань для громади Ніжина є наповнення міського бюджету. Які фінансові перспективи, напрацювання Ви плануєте?

По-перше, зробити все, для повернення сплати податків у Ніжині.

По-друге, залучення інвесторів. Ми не чекаємо, що до нас хтось прийде, ми самі йдемо до людей, пропонуємо допомогу, прозорість і підтримку, звертаємось до великих виробників України і світу.

Використовуючи квадрокоптер, я вивчив ситуацію щодо інвестиційних ділянок міста. До речі, цей квадрокоптер вже два роки знаходиться у виконкомі і, на жаль, півтора роки ним ніхто не користувався.

І, по-третє, допомога місцевим підприємцям, а саме: розбудова інфраструктури міста та розвиток туристичної галузі в Ніжині.

Чи є у Вас плани та наміри щодо новітніх переспектив для Ніжина, ідеї покращення нашого міста, які б ви хотіли озвучити і плануєте їх втілити в життя?

Працюю в напрямку взаємодії ніжинців з виконавчою владою. Краще цю ідею продемонструє це відео: 

Бачу наше стародавнє місто сучасним: вкопані в землю контейнери для сміття з вбудованими датчиками заповнення, GPS трекери на сміттєвбиральних машинах, що зробить логістику ефективною, «розумне» світло, автоматизоване стеження за порушеннями автовласників (перевищення швидкості та правила паркування), що призведе до порядку і наповнення бюджету. Вже тестуємо програмне забезпечення такого типу для місць паркування авто.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь