Ірина Грозенко: «Планів є чимало, і ми вже почали втілювати їх у життя»

 

 

 

 

Єдина жінка в команді заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, депутат обласної ради – Ірина Грозенко. Спектр питань, над якими працює Ірина Вікторівна, доволі широкий, тож своїми робочими планами і вже першими здобутками І. Грозенко поділилася з читачами нашого видання.

-Співпраця з якими закладами Ніжина належить до сфери Вашої діяльності?

-Відповідно до розподілу посадових обовязків, які закріплені розпорядженням міського голови, сфера моєї діяльності охоплює роботу медичних закладів, а їх у Ніжині 4 (Ніжинська міська лікарня, центр первинної медико-санітарної допомоги, пологовий будинок і стоматологічна поліклініка). Також це співпраця з медичними закладами, які фінансуються за кошти обласного бюджету (відділення екстреної медичної допомоги й медицини катастроф, наркологічна, психіатрична, туберкульозна служби та інші). Крім того,  до сфери моєї діяльності належить співпраця з різними громадськими організаціями, які зареєстровані й працюють на території Ніжина та установами соціального захисту (управління соцзахисту, служба у справах дітей, Територіальний центр соціального обслуговування, центр реабілітації для дітей-інвалідів, центр сімї та молоді).

-Давайте поговоримо про медичні заклади Ніжина: на які позитивні зміни в роботі міської лікарні можуть розраховувати ніжинці вже цього року?

-Насамперед хочу підкреслити, що наша команда на чолі з міським головою О. Кодолою має на меті продовжувати зміцнення матеріально-технічної бази всіх медичних закладів міста. Зазначу, що при формуванні бюджету на 2021 рік на зміцнення матеріально-технічної бази міськлікарні було закладено більше 7 млн грн, що значно більше в порівнянні з минулим роком (тоді сума становила 4 млн 100 тис грн).

-Що буде придбано за ці кошти?

-Плануємо закупити автоматичний аналізатор гематологічний для клінічної лабораторії, комплекс рентгенівський діагностичний з цифровою обробкою зображенням, ліжка медичні та функціональні по відділенням, столик анестезіолога та стіл для рефрактометра.

На території міськлікарні здійснюється державний проект “Велике будівництво”. У його рамках проводиться реконструкція приймального відділення відповідно до європейських медичних  стандартів. Там буде встановлено сучасний томограф та інше тяжке обладнання, яке дасть змогу  обстежити і встановити точний діагноз пацієнту, який поступає на лікування.  При наявності направлення від сімейного лікаря, таке обстеження буде безкоштовним.

Цей проект має бути завершено до 31 березня 2021 року.

На сьогоднішній день Ніжинська міська лікарня має 8 пакетів з національною Службою охорони здоров’я України (далі – НСЗУ), тому міськбюджету тепер набагато легше фінансово, бо на зарплату медиків надходять кошти за рахунок цих пакетів.

Однією з переваг, які сьогодні має міська лікарня, це якісне харчування, яким забезпечує КП “Школяр”(директор Л. Чернишева). Звісно, раніше ситуація була іншою, а зараз чуємо схвальні відгуки задоволених хворих: порції стали більшими, меню – різноманітним, є і салати, і зелень в зимовий період, і навіть котлета й сосиска, чого раніше не було. Плануємо на харчування до КП “Школяр” перевести і харчоблок пологового будинку. З міського бюджету уже виділено більше 500 тис. грн.  для ремонту харчоблоку міськлікарні. Тоді КП “Школяр” зможе готувати їжу не тільки для відділень міськлікарні, а й для пологового будинку.

Також працюємо над харчуванням донорів, яких у нас 900 і вони мають законне право на харчування після здачі крові. З цією метою в поліклініці облаштовуємо кімнату, де харчуватимуться донори. У звязку з позитивними відгуками щодо харчування, частина медпрацівників теж замовляють собі смачний обід за символічну плату.

-Харчування – це добре, а як, скажімо, стосовно постільної білизни в міськлікарні?

-У жахливому стані й постільна білизна, і посуд. Плануємо їхню заміну у відділеннях, і, починаючи з терапевтичного відділення, роботу вже розпочато: перебуваючи там на лікуванні коронавірусу, я, як депутат обласної ради, разом з колегою відомою ніжинкою Наталією Копицею придбали для лікарні сучасний посуд, і, у співпраці з керівництвом міськлікарні,  ще й пральну машину. Остання значно полегшила роботу нашим медикам, тепер вони вже не несуть брудний одяг додому.

-У Ніжині – 9 амбулаторій сімейної медицини. Які проблеми в їх роботі потребують першочергового вирішення?

-Я приступила до повноважень заступника з того, що разом з директором центру первинної медико-санітарної допомоги О. Калініченко відвідала кожну амбулаторію й ознайомилася й з медичними колективами, і з матеріально-технічним станом кожного закладу.

Нагальна проблема – це збільшення площі амбулаторії №2, що в Третьому мікрорайоні. В зону її обслуговування потрапляє більше 8 тис. жителів, а працюють у ній лише 3 лікарі. Першочергово треба залучити  в сімейну медицину нашої територіальної громади лікарів з інших районів, можливо, з тих, які нині вже входять у зону Ніжинського. Тому зараз ми займаємося пошуком приміщення, яке є власністю Ніжинради, щоб розширити амбулаторію №2 та залучити до нас на роботу сімейних лікарів.

Біля амбулаторії №8, що у приміщенні ЗОШ №14,  необхідно як і в амбулаторіях №1 та №4, підсипати дорогу, зробити під’їздні шляхи. В амбулаторії №8 не налагоджено температурний режим всередині приміщення: я писатиму доповідну записку на ім’я міського  голови, аби проблему з’ясували і усунули фахівці “НіжинТеплоМережі”.

Амбулаторія №7, що знаходиться в густонаселеному мікрорайоні Космонавтів, не вистачає ще одного сімейного лікаря. Але маємо напрацювання з однією з сільських лабораторій, лікар якої вже готовий переїхати працювати до нашого міста.

Також найближчим часом у цьому мікрорайоні буде відкрито аптечний пункт. Я співпрацюю з аптечними мережами, і домовленості вже є.

В амбулаторії №4  необхідно провести косметичний ремонт стін в коридорі.

Амбулаторія №9 знаходиться в приміщенні колишньої поліклініки по вулиці Успенській, 2. Керівництво центру  первинної медико-санітарної допомоги працює в напрямку виділення коштів для проведення косметичного ремонту всіх кабінетів у цьому приміщенні. До того ж, тут є вільні кабінети для розміщення сімейних лікарів.

Тому, користуючись нагодою, хочу звернутися до всіх лікарів Чернігівщини, які бажають працювати сімейними лікарями в Ніжині: ми готові надати вам робочі місця в нашому   центрі первинної медико-санітарної допомоги і працюємо з депутатським корпусом, щоб в рамках програми надання житла медикам забезпечити вас житлом.

-Що нині на часі в стоматологічній поліклініці Ніжина?

– Плануємо завершити реконструкцію зовнішнього ремонту будівлі. Перед Новим роком було закуплено 3 медичні крісла, у цьому році плануємо закупити ще. Основна проблема – НСЗУ заключає пакет тільки на надання стоматологічних послуг дітям, і вартість лікування однієї дитини держава компенсує в сумі 9 грн 40 копійок. Тому лікарі вимушені заробляти кошти самостійно, як приватні стоматологічні клініки. Ці кошти йдуть на утримання лікарів та їх зарплату і на оплату комунальних послуг. Але ми пам’ятаємо, що є вразливі верстви населення, пільговики, які не можуть оплатити ці послуги, тому зараз працюємо над внесення змін до програми по наданню стоматологічних послуг, де буде затверджено вичерпний перелік пільгових категорій населення, які зможуть отримувати стоматологічні послуги в нашій стоматполіклініці за кошти місцевого бюджету.

-Яка наразі ситуація з пакетами від НСЗУ в пологовому будинку?

-Пологовий будинок на сьогодні потребує додаткових вкладень з міського бюджету. Заклад має п’ять пакетів, і їх недостатньо для того, щоб він міг сам себе окупити. Тому я, як профільний заступник, разом з генеральним директором пологового будинку В. Якубою та генеральним директором міськлікарні О. Костирко займалися пошуком фахівців, зокрема анестезіологів, щоб мати можливість розширити кількість пакетів і отримувати додаткові кошти від НСЗУ.

І є гарна новина: ми знайшли двох анестезіологів, що дасть можливість заключити додатковий пакет. Важливо, що всі ці пакети треба оформити протягом першого кварталу.

Зізнаюся, що мені незрозуміла позиція держави, складається враження, що держава планує залишити один пологовий будинок в Чернігові. Звісно, ми, як влада, докладемо всіх зусиль, щоб зберегти саме пологовий будинок, як окрему юридичну особу, але і в крайньому випадку Ніжинський пологовий будинок функціонуватиме як акушерсько-гінекологічне відділення у складі Ніжинської міської лікарні. Тут і пологи прийматимуть,  пологи, і операції проводитимуть, але не хотілося б повертатися в минуле, а хотілося б зберегти статус юридичної особи для нашого пологового, який гостинно відкриває двері жінкам колишніх  районів області – Носівського, Борзнянського, Ічнянського та частково Бобровицького.

-Розкажіть про роботу закладів соціальної сфери.

-До моїх повноважень входить робота з управлінням соцзахисту в Ніжині (керівник В. Кулініч), яке надає не тільки субсидії, а й інші соціальні виплати малозахищеним верстам населення та інвалідам. Хочу відзначити, що в управлінні кваліфікований керівник та гарний колектив, які намагаються всіляко допомогати тим, хто цього потребує. Скажімо, якщо є сім’я яка по закону не підпадає під ту чи іншу статтю в наданні субсидій, то ми пропонуємо члену цієї родини написати заяву на розгляд комісії при міській раді, і комісія, як виключення, йде назустріч і може призначити субсидію. Виключення можуть бути, але в межах закону.

Щодо роботи територіального центру оціального обслуговування: з перших днів моєї роботи, коли я почала вивчати, які заклади соціальної сфери знаходяться в Ніжині, я була здивована, що в територіальному центрі Ніжина уже немає стаціонарного відділення.

Тому одним з пріоритетних завдань нашої команди у соціальному напрямку є відкриття або стаціонарного відділення ТЦ, або соціального гуртожитку. Я працюю з польськими грантодавцями, які допомагають різним об’єктам соціальної інфаструктури в Україні втілювати той чи інший проект і зокрема, вони можуть допомогти облаштувати  місце для проживання безхатьків, одиноких, престарілих… Одна з моїх пропозицій – організувати соціальний гуртожиток на базі Кунашівської школи, яка на сьогодні не використовується, адже дітей возять на навчання до Ніжина.

Це приміщення побудоване в 70-х роках, воно у гарному стані, є котельня й водогін, чудова територія. Щоб реконструювати його в соціальний гуртожиток, треба незначна сума коштів для косметичного ремонту, але  на утримання апарату потрібні чималі кошти. Якщо ми їх знайдемо, то соціальний гуртожиток буде відкрито. Це завдання я ставлю на меті всій нашій команді на наступні 5 років каденції.

Користуючись нагодою. хочу звернутися до всіх жителів міста Ніжина: наша команда на чолі з міським головою Олександром Кодолою має сили, бажання і  досвід зробити наше місто сучасним, інвестиційно-привабливим, європейським! І якщо кожен житель нашої громади разом з нами зробить свій невеличкий внесок в розвиток, то все в нас вийде.

Хочу завершити інтерв’ю словами нашого земляка Л. Горлача з віршованої поеми”Руїна”, які стали свого роду девізом у моїй роботі:

То будеш лиш тоді з добром у згоді,

Коли в тобі народ — не ти в народі,

Коли для нього ти, не він тобі…

Усе моє життя віддане роботі для людей… Працюємо далі…

Спілкувалася Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь