Коли мрія стає спільною метою: зоні відпочинку в мікрорайоні Космонавтів бути!

 

 

 

 

Чудовий проєкт, один із проєктів-переможців громадського бюджету 2021 року – «Друга черга створення громадського простору шляхом облаштування зони відпочинку для мешканців міста на території мікрорайону Космонавтів» .

Журналісти “Нежатин” поспілкувалися з його автором, Петрик Мариною Василівною, і вона поділилася з ніжинцями, як мрія втілюється в життя…

– Дозвольте розповісти вам неймовірний шлях мрії від візуалізації до здійснення.

Так і було. Мене звати Марина Петрик, я домогосподарка, працюю вдома, жінка пілота ДСНС, в Ніжині ми живемо з 2007 року. Якось ми гуляли з дітьми та чоловіком та я мріяла, як у нас на Космонавтів будуть красиві доріжки та наш невеличкий, але затишний сквер. Я настільки чітко його уявляла, що запитувала в чоловіка:”Бачиш, які гарні доріжки довкола, лавки, фонарі? Ще не бачиш? А вони є. Поки в моїй уяві”…

Я вже якось цікавилась про те, чи можна на цій ділянці щось зробити. Навіть писала листа-звернення до депутата. Адже свого часу саме це місце мешканці мікрорайону за ініціативи Лаврінця Віктора відстояли під сквер, бо вона мала статус “під забудову”. Тобто початок вже був.  І ось я дізнаюся, що ця земля відійшла нарешті місту. Бінго!

А коли є сильне бажання доля починає надавати шанси для його здійснення. І так я побачила на сіті-лайтах оголошення про подачу проєктів на Громадський бюджет. Ось ВОНО, це і є МОЖЛИВІСТЬ і нею обов’язково потрібно скористатися. Коли ти гориш якоюсь ідеєю і можеш запалювати її в очах інших, це дорогого варте!!

Чітко усвідомила, що так чи інакше, а начальникові ЖЕКу прийдеться мати справи з майбутніми роботами. Отже я вирішила звернутися про допомогу та пропозицію стати співавтором Шаповалову Дмитру. І щиро вдячна за те, що він стійко через все це пройшов, що вони разом із дружиною Інесою Шаповаловою провели неймовірну роботу для досягення нашої спільної мети.

Коробка Іван Миколайович, командир нашого САЗу,  того року відразу  підтримав та запропонував виступити перед особовим складом авіаційного загону. І мені було важливо донести людям думку, що ми разом можемо щось гарне, корисне зробити. За кошти міського бюджету, це ж так круто! І багато хто відгукнулися своїми голосами тоді та цього року також.

Начальник відділу будівництва Євген Дорошенко підтримав з 3-Д візуалізацією приблизної картини громадського простору, який би ми хотіли бачити по ходу реалізації.

Назва нашого проєкту ” Створення громадського простору шляхом облаштування  зони відпочинку для мешканців міста на території мікрорайону Космонавтів.”

Цього року громада мікрорайону Космонавтів має велике бажання довести наш проєкт до логічного завершення. Мені випала честь представляти громаду мікрорайону по нашому спільному питанню.

Завдяки участі та перемозі нашого проєкту в Громадському бюджетові 2020, мкрн Космонавтів вже має основу для зони відпочинку – три  доріжки вздовж дитячого садочка та в напрямку сімейної медицини. Але все ж таки зона відпочинку не повноцінна і всі це розуміють та бачать. Логічно протоптані доріжки вимощені не в повному обсязі, коштів на все це на першому етапі реалізації не вистачило.
Адже це і наш перший досвід участі в такого роду конкурсі.

На площі, розміром в 1,02 га у 2016 році за сприянням Олександра Михайловича Кодоли було встановлено найбільший у мікрорайоні дитячий майданчик і почало збиратися більше людей.

Дітей на Космонавтів  дуже багато та гостро стає питання їх безпеки. Саме цей громадський простір відіграватиме роль  пішохідної зони, адже у нас в городку її немає. Тільки доріжками через цю зелену зону всі мешканці матимуть змогу пересуватися безпечно.

Навколо зони відпочинку дуже потрібне озеленення, щоб створити естетику скверу, та  таким чином  – огорожу від проїжджої частини.

Відкриття у мікрорайоні амбулаторії  сімейної медицини збільшила потік людей, а саме: людей похилого віку, матусь  з малими дітками на візочках , які  проходять  у більшості  через  територію  цієї зеленої зони.
Цього року планується прокласти  ще 210 кв. метрів  пішохідних доріжок, вимощених плиткою, які  дадуть  змогу зробити прогулянки дітей безпечними.

Також у сквері буде встановлено 5 ліхтарів й ще 7 лав.
Реалізація доповнення проєкту надасть змогу мешканцям долучитись до формування дизайну  території, власними силами  продовжити  участь у висадженні квітів та рослин, подальшого догляду за їх розвитком, формуванні квіткових клумб.

Внесок  частки власної праці мешканців  в озеленення території створить передумови до найбільш охайного відношення до зелених зон мікрорайону, недопущення вандалізму у відношенні елементів благоустрою.

Із цікавого: 2019 року на захисті 1 етапу проєкту я почала здалеку… з космосу...))) показала  шановним членам комісії скрин з гугл-мапи, де було вказано, що на цій ділянці є парк. ” А чи є він там насправді? Немає. А так хочеться, щоб бажане та дійсне об’єдналося в єдине ціле. ” )) Нас допустили на голосування.

На етапі голосування була достатньо цікава робота з людьми. В кожного своє бачення, як ПРАВИЛЬНО та як МАЄ бути. І, не дивлячись на невеличкий негатив ( а як без нього)), я щиро вдячна кожному, хто підтримав та бажав успіхів, хто вболівав та хвилювався, хто пропонував свою допомогу в зборі підписів та “тримав кулачки” в очікуванні результатів.

Це дуже приємне відчуття, коли мрія стає спільною метою. Коли люди об’єднуються та роблять “кроки” в один бік до її здійснення разом. І це неймовірно надихає.

Я вдячна за цю можливість участі в Громадському бюджетові та дуже б хотіла, щоб кожен усвідомив цей простий алгоритм: Мрія-}дія-}результат.
Кожен крок мешканців нашого мікроройну новими доріжками то є крок вдячності від громади до влади, до кожного, хто голосував та підтримував. Це таке «місто сили та єдності, здійснення мрій», мені б дуже цього хотілося.

Я хочу, щоб кожен з Вас, хто взяв участь або візьме її в подальшому, з легким серцем та гарним піднесеним настроєм усвідомив, що ми разом здатні зробити щось велике та красиве, здійснити загальну мрію та насолоджуватися результатом наших спільних дій!

Все реально, все можливо! Головне – це позитивний настрій, віра в себе та людей, не озираючись на негатив, без жодного сумніву йти до своєї мети!

Я не втомлюся дякувати кожному з вас, а ви знаєте, хто і що зробив – що було в ваших силах!

Я бажаю Вам та Вашим родинам здоров’я, миру, щастя та більше мріяти і нехай Ваші мрії обов’язково здійсняться Вам во благо!

А ми з нетерпінням чекаємо на продовження… далі буде…”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь