Як впливає на суглоби наш щоденний раціон: що варто знати

 

 

 

 

З віком наші суглоби зношуються, через що можуть виникати больові явища і складнощі з активним пересуванням. Як зміцнити суглоби і запобігти їх передчасному старінню, розповідає «Інформаційна Вінниччина».

Болі після важкого активного дня, нічний дискомфорт, реакція на зміну погоди і набряки — все це може бути симптомами того, що з вашими суглобами щось не в порядку. Проблеми з суглобами можуть виявлятися не тільки у людей зрілого віку, а й у досить молодих чоловіків і жінок. На це впливає ціла низка факторів, розповідає Іван Бадьїн, кандидат медичних наук, лікар фізіотерапевт вищої категорії.

Основний фактор, через який відбувається зношування суглоба — це старіння, природний процес дистрофічних змін в організмі. Але є й інші чинники, що збільшують стан суглобових і хрящових тканин і прискорюють їх зношування.

Так, наприклад, це професійні захворювання, при яких насамперед страждають ті суглоби, на які в повсякденному житті припадає максимальне навантаження. Також зайва вага, метаболічні порушення — в цьому випадку має місце велике навантаження на суглоби і хребет.

Крім того, на суглобах може негативно позначатися порушення ендокринного балансу організму, зокрема, зниження секреції естрогенів. Наприклад, схильність до артрозу передається по жіночій лінії, від матері до дочки, а жінки хворіють в 10 разів частіше за чоловіків.

На здоров’ї суглобів прямо відбивається також дефіцит мікроелементів, незбалансоване харчування; наявність травм і спадковість.

На що слід звернути увагу, щоб уникнути підвищених навантажень?

Особливе значення профілактика суглобів має для людей, життєвий ритм яких пов’язаний з підвищеними навантаженнями на організм. Це ті, чия професійна діяльність пов’язана з підвищеним навантаженням на суглоби, наприклад, офісні співробітники, вантажники, танцюристи, спортсмени, водії та інші.

Крім того, є й інші групи підвищеного ризику: особи, що ведуть безладне статеве життя, люди з надмірною вагою, чоловіки старше 55 років і жінки старше 45-ти, а також ті, хто переніс серйозні травми або хірургічні втручання в суглоби.

Особливо схильні до захворювань суглобів і ті, чиї родичі мають аналогічні діагнози — тобто, велику роль відіграє спадковий фактор.

Особливе місце в житті людини в сучасному світі повинні займати спорт і фізичні навантаження. Необхідно звернути увагу на те, що перед будь-якою фізактивністю, будь то спорт чи робота на городі, тривала ходьба під час прогулянки, потрібно робити розминку.

Займатися спортом потрібно тільки в зручному одязі і правильно підібраному взутті — наприклад, спеціальні кросівки для бігу, і окремо — для роботи з вагою в спортзалі.

Якщо ви хочете поберегти свої суглоби, спорт повинен бути мінімально травматичним. Вам підійдуть, наприклад, йога, шведська ходьба, тай-чі, тощо.

Як впливає на суглоби наш щоденний раціон?

Харчування — один з головних аспектів нашого життя. У людському організмі близько 30 трильйонів клітин і понад 40 трильйонів різних мікроорганізмів. Їх усіх треба «годувати» не просто щодня, а протягом доби, кожні 2−5 години протягом усього дня.

Це означає, що тільки від нас залежить, який «Будівельний матеріал» надходить в організм протягом всього нашого життя. Їжа повинна бути збалансована за білками, вуглеводами, жирами, мікроелементами, вітамінами залежно від віку, виду трудової діяльності, сезону, стану здоров’я та/або захворювання. Будь-який орган має свої особливості обміну, а значить, кожному необхідні особливе співвідношення не тільки білків, вуглеводів, жирів але й вітамінів і мікроелементів.

Джерело svidok.online

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь