Безпритульні тварини Ніжина: чи знайдуть приміщення для їх перетримки?

 

 

 

 

Кричуща проблема для нашого міста – ситуація з безпритульними тваринами. З кожним роком їх стає все більше: здичавілі й голодні, вони то становлять загрозу суспільству, то самі стають жертвами, то закінчують свої дні біля смітників, під парканами, нікому не потрібні й не обігріті ласкою…

Вкотре знайти вихід і розвязати цей заплутаний клубок спробували сьогодні, 16 лютого, на засіданні круглого столу у міськраді, повідомляє Нежатин.

У обговореннях взяли участь міський голова О. Кодола, заступник міського голови Ф. Вовченко, начальник УЖКГ та Б А. Кушніренко, заступник начальника КП “ВУКГ” В. Корман, депутати міськради, представники земельного відділу  та ніжинські волонтери-зоозахисники.

Як відомо, уже тривалий час безпритульними чотирилапими в Ніжині займаються здебільшого волонтери. Вони витрачають на тварин власні кошти і навіть ділять з ними дах. Так, у відомої в нашому місті волонтерки Карини вдома живе 8 собак.

А що робити з безпритульною твариною, яка потрапила, скажімо, під колеса авто і вижила? Лишити її на дорозі не можна, а лікувати як, знову за власні кошти? Таке питання задала присутнім волонтер Світлана, але відповіді на нього так і не почула.

Як могли, ці небайдужі ніжинці облаштували вагончик на 7 кліток, де виходжують тварин. Зоозахисники відкриті до тварин, але самотужки далі їм уже не впоратися. Тому і звернулися колективним листом до міської влади з рядом прохань. Основне із них – виділити приміщення для тимчасової перетримки тварин.

Працівники УЖКГ повідомили, що вивчили досвід стосовно перетримки в інших містах. Скажімо, у Чернігові на околиці міста за 42 тис. грн. облаштоване таке приміщення, розраховане на 183 тварини, яких стерелізують, перетримують і відпускають.

Крім того, підняли питання і відлову чотирилапих безхатьків, адже є настільки агресивні тварини, що до них і зоозахисникам підступитися страшно (відлов для подальшої стерелізації), і необхідності створення в Ніжині реєстру тварин, і чи потрібен нашому місту крематорій? Щодо останнього, то його можливо облаштувати на території полігону, але це питання теж потребує довивчення.

Реєстр тварин також потрібен, щоб було зрозуміло, чия собака бігає вулицями без ошийника і кого для цього притягувати до відповідальності.

Міський голова О. Кодола вислухав усіх присутніх і наголосив на тому, що потрібно розглянути всі варіанти підходящого приміщення для перетримки тварин, адже переобладнати його буде значно дешевше, ніж будувати з нуля. До засідання сесії міськради (25 лютого) КП “Оренда комунального майна” має надати конкретні пропозиції по приміщенню, а волонтери – письмово викласти  свої пропозиції Ф. Вовченку.

“Цього року ми повинні зрушити це питання з місця”, – резюмував очільник міста.

Валентина Пильник

Центральне фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь