Інтерв’ю із заступником Ніжинського міського голови Сергієм Смагою

 

 

 

 

Заступник міського голови Сергій Смага поспілкувався із журналістами сайту “Нежатин.

В своєму першому офіційному інтерв’ю він розповів про те, які позитивні зміни чекати жителям Ніжина у сфері культури, освіти та спорту.

Смага Сергій Степанович – має вищу освіту, закінчив Ніжинський державний педагогічний інститут ім. Миколи Гоголя, у 2008 році звільнився з органів внутрішніх справ за вислугою років; з 2009 року – начальник Ніжинського районного відділення ПАТ “НАСК “ОРАНТА”.

 

Ви вперше займаєте посаду держслужбовця. Чому саме вирішили стати заступником міського голови?

Я погодився на посаду заступника міського голови, аби разом з командою професіоналів, на чолі з Олександром Кодолою, реалізувати плани, задля покращення життя у місті, в якому ми всі з вами зараз живемо. Я вважаю, що з такими сильними лідерами, як Олександр Михайлович можна впевнено йти вперед і змінювати життя жителів Ніжина на краще.

Більш детально про нововведення та зміни ми зараз з вами і поговоримо.

Наразі в освітній сфері відбуваються певні зміни. А як у Ніжині?

Завдання управління освіти у 2021 році повязані з прийняттям нової редакції ЗУ “Про освіту” ,”Про повну середню загальну освіту”, а також зі внесенням змін до ЗУ “Про дошкільну освіту”, “Про позашкільну освіту”.

У Ніжині розроблено та затверджено на сесії міської ради нові редакції статутів закладів дошкільної освіти і станом на 01.02.2021 вже 5 із 15 закладів працюють за новою редакцією.

До 1 вересня 2022 року керівники ніжинських шкіл повинні визначитися із типом свого закладу, тобто теж привести свої статутні документи відповідно до законодавства. Про це зазначено у ст. 35 ЗУ “Про повну загальну середню освіту”.

Не всі школи I-III ступенів можуть стати ліцеями, тому, що однією із вимог є таке: із 2024 року на одній паралелі має бути не менше чотирьох 10-х класів — 120 учнів.

З 1 вересня 2027 року ліцеї функціонуватимуть, як самостійні юридичні особи, запроваджуючи програми трирічної профільної школи.

Хочу зазначити, що система переходу зі школи в ліцей — це ще одна ланка навчання, у якої є свої переваги.

З метою реалізації заходів щодо розвитку та функціонування української мови, управлінням освіти розроблено Програму у 2021 “Сильна мова- успішна держава” , погоджена на депутатських комісіях і затверджена на сесійному засіданні Ніжинської міської ради 4 лютого 2021 року. (Авт: Раніше ми писали: Ніжин – місто патріотів: Програму підтримки української мови затверджено – http://nezhatin.com.ua/2021/02/04/nizhyn-misto-patriotiv-programu-pidtrymky-ukrayinskoyi-movy-zatverdzheno/)

Ніжинські спортсмени неодноразово показували блискучі результати у різних змаганнях як на Всеукраїнських, так і на Міжнародних. Що нового плануєте зробити для спортивної сфери Ніжина?

Наразі у нашої команди є цілий ряд ідей для оновлення інфраструктури спортивної галузі. Отже, що ми плануємо:

будівництво мультифункціонального майданчику зі штучним покриттям для ігрових видів спорту, будівництво скейт-парку а також спортмайданчику “Смуга перешкод” в парку Шевченка;

ремонт огорожі, освітлення та будівництво спортивного ядра на міському стадіоні “Спартак”;

будівництво міні-футбольного поля 50*70 м в ДЮСФШ;

утеплення спортзалу “Зірка” та відновлення опалення.

Також плануємо наступні зміни та нововведення в ДЮСШ: відкриття двох відділень з міні-футболу та жіночого футболу. Крім того, є ідея започаткувати відбір вихованців ДЮСШ на етапі початкової підготовки в ЗОШ міста, а також відкриття спортивних класів з 1 вересня, а ще маємо на меті запровадити щомісячні семінари для вчителів та день відкритих дверей в ДЮСШ.

А що чекає на галузь культури у нашому місті? Чи напрацьовано вже якісь ідеї в цьому напрямку?

Пріоритетним завданням залишається модернізація та осучаснення музеїв та інших культурних обєктів. У цьому напрямку продовжується робота по створенню музею Юрія Лисянського.

Для художнього відділу ніжинського музею було виділено нове приміщення, де наразі проводяться ремонтні роботи і згодом Ніжин матиме сучасний мистецький простір для презентації робіт художників нашого міста, а також регіону та України в цілому.

Оновлення матеріально-технічної бази потребують і ніжинські бібіліотеки. Працівники цих закладів активно генерують нові ідеї, розробляють їх та втілюють в життя.

Наше місто має різноманітну багатокультурну спадщину, як невідємну складовуНіжина туристичного. Її збереження вимагає значних зусиль відповідних служб і потрібно застосовувати механізми залучення державних, обласних та позабюджетних ресурсів для проведення реставраційних робіт. В першу чергу це стосується памяток національного значення.

Також плануємо створювати різноманітний культурний простір за допомогою різних заходів, фестивалів, концертних програм, тощо.

Актуальною темою залишаються і ніжинські підземелля. Аби їх відреставрувати, шукаємо наявні можливості для створення конкурентноспроможних культурно-туристичних продуктів. На початку 2021 року подано 2 заявки на Український культурний фонд.

Я вважаю, що результативний шлях до успіху — це командна робота, налагодження партнерських звязків, і ми відкриті до дієвих ініціатив, різних форматів взаємодії, як в культурній так і в інших сферах.

Фото Нежатин

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь