Науковець з Чернігівщини вирушить в Антарктиду на 13 місяців

 

 

 

 

Наприкінці березня українська наукова експедиція у складі 13 осіб вирушить в Антарктиду на 13 місяців. Один з них метеоролог з села Покошичі (Чернігівщина) Олександр Надточій.

Олександр Надточій єдиний науковець з Чернігівщини, який працює на антарктичній станції “Академік Вернадський”. У Покошичах чоловік працює директором Придеснянської водно-балансової станції. Вони фіксують метеодані та передають їх в Гідрометцентр. Саме цим буде займатись Олександр і в Антарктиді.

Метеоролог з Чернігівщини вирушить в 13-місячну експедицію в Антарктиду

Це його третя експедиція. На робочому столі у нього фото з Антарктиди та два годинники: один показує київський час, другий – час поясу, в якому перебуває Українська антарктична станція “Академік Вернадський”.

Востаннє в Антарктиді Олександр був два роки тому. На фото з попередніх експедицій антарктичні пейзажі, тварини, найбільше фото з пінгвінами. Тварини людей не бояться, розповідає Олександр.

Метеоролог з Чернігівщини вирушить в 13-місячну експедицію в Антарктиду“Вони не бачать в людях загрози, бо їм ніхто не робить шкоди. До себе не підпускають, треба дистанцію тримати. Не можна їх зайвий раз турбувати: ми там – гості, вони – вдома”.

В експедиції зазвичай до 15 осіб: три метеоролога, три біологи, два геофізики, лікар, системний адміністратор, дизеліст, механік і кухар.

Експедиція триватиме 13 місяців. Житимуть і працюватимуть на острові в 1 квадратний кілометр.

Метеоролог з Чернігівщини вирушить в 13-місячну експедицію в Антарктиду

Щоб стати учасником експедиції, треба пройти конкурсний відбір. На місце Олександра цьогоріч було 5 претендентів. Окрім спеціальних знань, учасники проходять психологічний відбір.

Після двох років проведених там, Олександр називає Антарктиду своїм другим домом.

“Це такий край, який заворожує. Якщо ти там раз побув, то хочеш ще і вдруге, і втретє. Навіть не в плані зимування, а й на екскурсії. Птахи, тюлені, пінгвіни, айсберги”.

Мета експедиції – наукові дослідження, зокрема дослідження змін клімату.

Джерело: suspilne.media

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь