В Україні змінюються умови, за якими будуть нараховуватися пенсії

 

 

 

 

Україні пенсії будуть нараховуватися по-новому. У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає зміни в індексації пенсій і в праві дострокового виходу на заслужений відпочинок.

В Україні змінюються умови, за якими будуть нараховуватися пенсії - today.ua

У законопроекті №4668, в якому зафіксовані ці зміни, зокрема, записано, що індексація пенсій тепер щорічно буде проводитися 1 березня – досі ця дата не була чітко зафіксована. При цьому законопроект також передбачає, що в цю дату також будуть проводити індексацію й іншим категоріям пенсіонерів – військовослужбовцям, держслужбовцям та іншим, які отримують пенсії не на загальних підставах.

Законопроект також передбачає право дострокового виходу на пенсію для деяких категорій громадян

  • Право дострокового виходу на пенсію (за півтора року до досягнення пенсійного віку) отримають громадяни, з якими було розірвано трудовий договір у зв’язку зі змінами в організації виробництва. Іншими словами, якщо людину скоротили на роботі у віці від 58 з половиною років, то вона зможе достроково піти на пенсію. Правда, при цьому у неї має бути необхідний страховий стаж.
    • Право дострокового виходу на пенсію отримають також матері або батьки дітей, що мають рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність.
    • Право на дострокову пенсію також отримають жінки, які народили та виховали мінімум до шестирічного віку п’ятьох і більше дітей, а також матері, що доглядають за дітьми, які мають інвалідність з дитинства. Вони можуть вийти на пенсію в 50 років, але при цьому повинні мати мінімум 15 років страхового стажу.

    Нагадаємо, пенсії в Україні будуть зменшуватися. Так, якщо зараз пенсія в середньому становить майже 29% від зарплати, то років через 15-20 вона становитиме лише 18%.

 

Джерело: biz.today.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь