Серйозні захворювання, на розвиток яких впливає проста сіль

 

 

 

 

Щоб не нашкодити здоров’ю, лікарі рекомендують щодня вживати не більше 5 грам солі. Більшість дорослих постійно перевищують цю норму, часто навіть не підозрюючи про це: багато продуктів містять приховану сіль, а готові страви (особливо фастфуд) буквально перенасичені натрієм. Тим часом, регулярне перевищення допустимих норм вживання солі дуже небезпечне для нашого здоров’я і може привести до розвитку серйозних захворювань. Ми склали список деяких недуг, ризик яких можна істотно знизити, якщо просто їсти менше солі – кожен день.

Вікова деменція

Чим вище рівень натрію в крові, тим вище ризик когнітивних розладів: до такого висновку прийшли дослідники з Університету Колорадо після спостереження за п’ятьма тисячами добровольців. Як показали результати експерименту, у людей старше 65 років ризик розвитку вікової деменції підвищувався на 30%, якщо вони регулярно зловживали сіллю.

Камені в нирках

Якщо ми їмо занадто багато солі, в нашій сечі підвищується кількості білка – а це один з основних факторів ризику, який може привести до хвороб нирок і утворення каменів в них. Навіть якщо зараз ваші нирки в порядку і добре справляються зі своєю роботою, варто контролювати кількість солі — щоб зберегти здоров’я якомога довше.

Виразка шлунка

Сам по собі надлишок солі не може спровокувати виразку шлунка, але от якщо слизова вже пошкоджена бактеріями Helicobacter pylori, то зловживання натрієм здатне в кілька разів підвищити ризик.

 Гіпертонія

Сіль утримує рідину в нашому тілі, що ускладнює роботу серця – і в підсумку призводить до підвищення тиску. Якщо ваш тиск регулярно підвищений (130/90 і вище), можливо, Вам варто їсти менше солі.

Джерело: ukrhealth.net

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь