Ляльковий світ дівчини з Ніжина – Катерини Васечко

 

 

 

 

21 березня — день улюбленців всіх дітей, умільців створити казкову атмосферу і подарувати ляльці динаміку і характер — Міжнародний день лялькаря. Пише work.ua. Ці люди дарують радісні емоції дітям і дорослим, адже саме від лялькаря залежить характер, настрій та емоції казкових персонажів, а вміння подарувати потрібну атмосферу — це дійсно мистецтво, що заслуговує на оплески!

На оплески заслуговує і дівчина з нашого міста – Катерина Васечко, народна майстриня, відома в Ніжині лялькарка.

Вона  закінчила художню школу, а потім Ніжинське училище культури, де, як розповіла Катерина, і почала виготовляти ляльки.

Про свою першу ляльку, натхнення та творче кредо ми запитали у майстрині особисто, і ось що вона нам розповіла.

Детальніше у нашому інтервю.

 З чого почалося ваше захоплення авторською лялькою? Чи памятаєте найпершу?

Ляльками я займаюся близько 10 років. Знайомство з ними було випадковим. У новинах побачила анонс виставки, наступного ж дня  зібралася і поїхала до столиці. Побачила в живу і вирішила спробувати зробити щось подібне. Почала шукати в інтернеті майстер класи, замовляти матеріали.

Першу ляльку пам’ятаю прекрасно. Вона завжди зі мною. Її хотіли кілька разів купити, але я вирішила залишити її собі. За ескізами це повинна була бути дівчина-весна. Але обличчя вийшло скажімо так, не вродливе.. Тому зробила ляльку ельф. (Посміхається – авт.). Але воно й не дивно, аже – це були перші спроби.

Зробила ельфу мішечок з ідеями, і він залишився зі мною: мій генератор ідей, який він збирає їх у себе в мішечку.

Ви працюєте у Ніжинському БДЮ, ви – мама. Де знаходите час на все?

Я давно працюю в НБДЮ. Спочатку художником, зараз викладаю малювання діткам. Я люблю свою роботу. Крім цього встигаю робити замовлення, ліпити ляльок, малювати для душі і розписувати стіни. У мене підростає маленький помічник. Моїй доньці 5 років. І їй теж подобається малювати. Часу звичайно не вистачає. Іноді доводиться вставати рано вранці, і працювати ще пару годин перед роботою. Я отримую задоволення від того, що роблю. Для мене це свого роду відпочинок.

Звідки черпаєте нові ідеї?

Ідеї приходять випадково. Інколи, десь побачивши гарну картину, вже в голові вимальовується ціла серія, буває ідеї диктує настрій, або погода. Часто вже в лютому місяці я сідаю за образи квіткових фей, адже так не вистачає в цей період весни!..

Розкажіть про весь процес народження ляльки: від ідеї до кінцевого результату. Які матеріали використовуєте?

Все починається з ідеї. Я малюю ескіз. Підбираю матеріали. Спочатку робиться каркас, потім ліпиться голова, і відкриті частини тіла. Лялька одягається, і настає моя улюблена частина роботи над створенням ляльки: розпис. Коли вже вимальовується настрій, лялька”оживає”.  Додаю деталі: волосся, зачіску, вії. Ніколи не знаєш якою в фіналі буде образ, тому мені дуже цікаво працювати.

Що найчастіше замовляють клієнти? Чи були незвичні замовлення?

Найбільше замовляють ляльок по образу людей. Але я люблю робити сувенірних маленьких ляльок. Перед новим роком дуже багато замовляють ляльок на ялинку. Я відпочиваю, роблячи їх. Із цікавих заказів я робила ляльки відомих акторів. Також, робила я великі об’ємні закази, де було дуже багато деталей, і кожна із них розповідала про людину.

Маєте творче кредо чи свій, власний девіз по життю?

Любити те що ти робиш, і робити з любовью. Коли я тільки вчилась створювати ляльок, багато хто вважав це дуже дивним хоббі. Я сама розуміла, що доросла вже дівчина. І що з ними робити?  (Посміхається – авт.) Але мені дуже подобалось їх створювати. Декілька років це просто було хоббі, я навіть тоді не могла уявити, що зараз це може бути роботою, улюбленою роботою. Тому в своєму житті треба знаходити місце на те, що приносить задоволення. І навіть якщо, воно залишиться тільки хоббі, все одно це заняття буде приносити радість.

А творчим людям я раджу не чекати натхнення, а братися за улюблену справу і працювати! В моєму випадку “аппетит приходить під час їжі”!

Спілкувалася Тіна Кошелевська

Фото з архіву майстрині

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь