24 березня – Міжнародний день боротьби з депресією

 

 

 

 

Щороку, 24 березня у всьому світі відзначається Міжнародний день боротьби з депресією. Засновники цього свята ставили за мету привернути увагу світової спільноти до проблем такого душевного захворювання як депресія.

В цей день добровольці проводять просвітницькі заходи, аби наголосити на основних проблемах, з якими стикаються люди, що страждають на депресію, та на шляхах їх розв’язання. Свято відзначають в Україні, Росії та Білорусі.
ЩО ТАКЕ ДЕПРЕСІЯ?
Депресія – це психологічний розлад, який характеризується тривалим (понад 2 тижні) пригніченим станом, втратою інтересу до повсякденних справ та справ, які раніше виконувались із задоволенням. Від цієї хвороби не застрахована жодна людина, проте жінки страждають на неї частіше, аніж чоловіки.
Багатьох людей цікавить відповідь на питання: чому виникає #депресія? Проте визначити одну конкретну причину цього захворювання неможливо. Адже воно є наслідком складних переплетень фізичних, психологічних та соціальних факторів.
Дуже часто передумовою розвитку депресії можуть стати критичні події у житті, такі як втрата близькою людини, стресова ситуація, травмована психіка. Своєю чергою депресія призводить до погіршення стресостійкості, нормального функціонування та ще більше погіршує життєву ситуацію, що ще більше посилює депресивний стан хворого. Таким чином людина попадає до замкнутого кола, вибратися з якого самостійно неможливо.
До симптомів депресії можна віднести пригнічені почуття, відсутність щастя та радості, пониження фізичних можливостей, зменшення енергії, відчуття тривоги, порушення сну, погіршення концентрації уваги, проблеми з самооцінкою, почуття відчаю, суїцидальне мислення. Депресія має різні ступені розвитку: легка, середня та важка. Дуже важливо виявити депресивний стан на початкових стадіях, оскільки тоді видужати набагато легше.
ЯК ПОБОРОТИ ДЕПРЕСІЮ?
Депресія ніколи не пройде сама, якщо нею не займатися та не лікувати це захворювання. Поряд із сеансами психотерапії та медикаментозним лікуванням, яке призначається відповідним медичним фахівцем, необхідно активно займатися собою. Декілька цінних порад допоможуть скоріше впоратися з проблемою.
Перемикання уваги на інші об’єкти. Під час депресії людину відвідують неприємні нав’язливі думки. Щоб не прокручувати в розумі думки, які посилюють депресивний стан, необхідно почати думати про якийсь конкретний предмет. Оцініть його фактуру, визначте колір, подумайте, що він може нагадувати. Об’єктом перемикання уваги може бути будь-який матеріальний предмет: камінець, ваза, квітка, стіл тощо. Після того, як ви почнете концентрувати свою увагу на тому, що споглядаєте, гнітючі думки відступлять.
Фізичні навантаження.
Під час зайняття спортом чи виконання роботи, що вимагає значних фізичних зусиль, в організмі виділяються гормони щастя – ендорфіни. Саме їх нестача може призводити до депресії.
Сеанси арттерапії. Творчість допомагає впоратись з депресивним станом. Водночас важливий як результат, так і сам процес. Творча діяльність має заспокійливу дію, а результат позитивно впливає на самооцінку.
Відкритість. Не можна тримати в собі емоції. Поради на кшталт «беріть себе в руки» не тільки не допоможуть, але ще більше посилять депресію. Якщо є бажання поплакати, необхідно виплакатися.
Ведення щоденника радісних подій. Записуючи приємні та радісні моменти з життя у щоденник, людина починає шукати того, що приносить їй радість.
СТАТИСТИКА
Про те, що депресія – проблема глобальна, а не рідкісне захворювання, свідчать досить невтішні статистичні дані. Це ще більше посилює важливість Міжнародного дня боротьби з депресією, покликаний звернути увагу кожного на те, що депресією не можна нехтувати, що цей недуг потребує серйозного лікування.
Останні оцінки ВООЗ свідкують про те, що близько 350 000 000 людей на нашій планеті страждають від депресивних розладів. У 2005 році цей показник складав близько 240 000 000.
За глобальними оцінками стану здоров’я мешканців планети рівень захворюваності депресивними станами у середньому складає 5% від загальної кількості населення нашої землі.
Через те, що проблемі не приділяється гідної уваги, хворі з психічними розладами не відчувають необхідної підтримки, бояться неприйняття суспільством, тому не звертаються до фахівців за медичною допомогою. В результаті, людина не тільки не повертається до нормального життя, але ще більше погіршує своє становище.
Депресія – є другою причиною смертності після ДТП. Особливо це стосується молодих людей у віці від 17 до 25 років.
Відповідно до статистики депресією страждають більше чоловіки, аніж жінки. Так, серед загальної кількості хворих близько 70% – чоловіки та 30% – жінки.
СТАТИСТИЧНІ ДАНІ В УКРАЇНІ
В нашій державі депресія – найпоширеніший розлад серед людей, що страждають психічними захворюваннями. Мешканці України страждають депресією на 30% частіше, ніж громадяни інших європейських країн. За даними Міністерства здоров’я України кількість хворих на цю психічну недугу з кожним роком зростають.
На сумну статистику впливають важкий соціально-економічний стан країни, а також останні події, пов’язані з пандемією коронавірусу. Як стверджують лікарі-психіатри кожен третій українець потребує кваліфікованої психіатричної допомоги. Проте за такою допомогою звертається кожен 50-й житель країни.
ЯК ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ДЕПРЕСІЄЮ?
У світлі важкості хвороби та невтішної статистики, особливо на теренах нашої держави, Міжнародний день боротьби з депресією набуває нової важливості. В цей день проводяться важливі зустрічі, конференції та симпозіуми, зосередженні на важливості та методах боротьби з такою проблемою як депресія на глобальному рівні.
Що стосується окремої людини, то цей день має спонукати кожного з найменшими розладами психічного характеру, звернутися до фахівця, пройти комплексне обстеження та розпочати роботу над своїм здоров’ям.
Той факт, що проблема не замовчується, а способи її розв’язання популяризуються та поширюються в маси, має допомогти людині звільнитися від сорому під час відвідування психіатра.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь