1.Чому саме Ніжин як експеримент? Одразу всі 14 котелень і віддають новому постачальнику тепла. Хто таке встигне збудувати? Як приклад нам демонструють Корюківську ТЕС, але ж вона дає електрику, а не тепло.

«КЕ»
Ми не розглядаємо Ніжин як експеримент. Заходячи в місто з нашими технологіями теплопостачання, ми ризикуємо власними й немалими коштами – 4,4 млн євро. Тому ми дуже уважно прораховували технічні характеристики всіх майбутніх котелень. Ми врахували всі особливості їхнього розташування та необхідні потужності, аби ніжинці гарантовано отримували якісне тепло у своїх оселях і менші витрачали зі своїх гаманців.

У порівнянні з Корюківською ТЕС, котельні Ніжина, це як «Боїнг» і велосипеди. Маємо на увазі складність об’єктів. І ми не випадково демонстрували саме цю еталонну працюючу ТЕС. Головний акцент – із відходів натуральної деревини генерується електроенергія для тисяч містян.

Сьогодні ми готові працювати з більш простішим проектом, як то котельні в мікрорайонах. Потужності нашої компанії й реальний досвід гарантує зведення і запуск всіх 14 котелень до початку нового опалювального сезону. Маємо чіткий план заходів реалізації проекту з визначеними термінами по кожному.

Увага саме на Ніжин, бо міський голова Олександр Кодола вже з перших днів своєї роботи відкрив місто для інвестицій і перейнявся проблемою позбавлення міста від ризиків з опалювальним сезоном і газовими боргами. Це рішення гарантує ніжинцям якісне тепло.

Для «Кліар Енерджі» Ніжин цікавий своїм географічним розташуванням: дорожня логістика, кількість деревообробних підприємств в регіоні. Тут достатньо сировини у вигляді саме відходів деревини, щоб на ній працювали наші біоенергетичні котельні. ВИРУБКА дерев та зелених насаджень просто неприйнятна, в першу чергу, та головне – економічно невигідна для нашого процесу тепловиробництва.

2. Що буде з екологією міста? У Корюківці ТЕС за 1,5 км від міста, а у нас буде 14 котелень у житлових мікрорайонах. Які викиди отримаємо, чим дихатимемо? У соцмережах говорять про викиди сірки. Та й вже маємо котельню на Інститутській, яка працює на твердому паливі, від неї задихаємося й ніякого тепла.

«КЕ»
Наша компанія веде еко-відповідальний бізнес і зорієнтована на європейські стандарти в реалізації проектів. Ми приходимо надовго й налаштовані надавати споживачам якісні послуги, адже це наша репутація й і інших містах.

Щодо викидів

Натуральна деревина не містить у своєму складі сірки. А тому у викидах відсутні оксиди сірки SO2. Навіть у біомасі (солома, лушпиння соняшника) вміст сірки в 10 – 40 разів нижчий у порівнянні з вугіллям та відсутні важкі метали. Більш того, у всьому світі викиди від згорання деревини вважаються вуглецево-нейтральними. Тобто такими, що не призводять до збільшення викидів парникових газів у порівнянні з викопними видами палива, зокрема, й природним газом.
При спалюванні природного газу утворюються шкідливі викиди: оксиди азоту, вуглецю, пари ртуті. Разом з витоками газу в атмосферу попадає метан – у 21 раз більш агресивний парниковий газ, ніж інші забруднюючі речовини. При спалюванні 1 тис. м куб природного газу в атмосферу викидається 2 т вуглекислого газу, CO2. Тож спалюючи за рік 16 млн м куб газу Ніжин отримує 32 тис. т CO2. Цю кількість викидів значно зменшить використання біомаси.

Порівняння нашого проекту з діючою котельнею на Інститутській абсолютно неприйнятне. Ми маємо різний технологічний рівень. Наша компанія використовує абсолютно інший тип котлів — з повною автоматизацією тасистемою очистки відхідних газів. І працюють вони на деревній трісці та пелетах. У вищезгаданій діючій котельні використовується масляниста агропелета, працюють примітивні котли, які не мають систем очищення та розраховані на інші теплові режими.
Якщо у споживачів послуги цієї котельні є прагнення змінити якість послуги, будемо раді співпраці. Гарантуємо якість і безпечність.

3. Що буде з тарифами? Відповідальність за теплопостачання ділиться на компанію і комунальне підприємство. І ваша компанія вироблятиме тепло, а весь головний біль з тепломережами лягає на місто. Ви будете заробляти, а діряві мережі стануть проблемами міського бюджету, тобто знову гаманця ніжинців.

«КЕ»
Про тарифи по чесному

Природний газ як джерело енергії — стає все більш дорогим, неекологічним та нераціональним, що поступається сучасним технологічним відновлювальним джерелам енергії.

Уряд заявив що у 2021 році ціни на газ для населення зростуть на 20%. Відтак відреагують на зростання вартості газу і тарифи на централізоване опалення та гарячу воду з газу та підвищаться на 18%.

Як сьогодні є: НіжинТеплоМережі звернулись до міськради збільшити тариф на 15%, тобто їхня пропозиція — з 2 070 до 2 400 грн за 1 Гкал (а з урахуванням прогнозу підвищиться аж до 2900 грн).

За таких цін на газ, середні витрати в місяць за опалення зростуть:
• 1-кім квартири з 1300 до 1500 грн (з урах. прогнозу до 1750 грн)
• 2-кім квартири з 2150 до 2500 грн (з урах. прогнозу до 2900 грн)
• 3-кім квартири з 2800 до 3250 грн (з урах. прогнозу до 3800 грн)

Реалізація проекту компанії «Кліар Енерджі» знизить діючий тариф, щонайменше на 10% (а з урахуванням підвищення ціни на газ тариф з біомаси знизиться на 35%), у грошовому еквіваленті (10%) це зокрема для:

• 1-кім квартири з 1300 до 1160 грн
• 2-кім квартири з 2150 до 1950 грн
• 3-кім квартири з 2800 до 2500 грн

Про розподіл відповідальності і як будемо «заробляти»

Перш за все, це питання чинного законодавства України. Транспортування тепла відноситься до природних монополій, а тому теплові мережі не можуть бути передані в оренду. Це норма закріплена в ст. 3 закону України 2020 г. «Про оренду державної та комунальної власності».

Органи місцевого самоврядування, відповідно до закону «Про повноваження органів місцевого самоврядування» повинні затверджувати тарифи на транспортування тепла таким чином, щоб покривати всі витрати (ремонти, електроенергія, зарплати, податки і т.д.), а також враховувати інвестиційну складову для модернізації і планову рентабельність.

З урахуванням чинного законодавства, місто пропонує після опалювального сезону перевести газові котельні і тепломережі на баланс комунального підприємства.

Місто в особі комунального підприємства буде отримувати 20 млн грн на рік за послуги з транспортування тепла що б покрити всі зазначені вище витрати.

У разі, якщо Кліар Енерджі буде обраний виробником і постачальником тепла в місті, компанія готова проінвестувати близько 10 млн. грн. в модернізацію тепломереж для поліпшення якості послуг ніжинців, а також запропонувати свою службу сервісу для оперативного реагування на аварійні ситуації.

Більш того, управління тепломережами комунальним підприємством міста дозволить бути незалежним від діяльності однієї приватної компанії, як це було 18 років і зможе контролювати важливу ділянку інфраструктури Ніжина (адже за весь час «НіжинТеплоМережі» отримало інвестиційну складову з тарифу, близько 20 млн грн, які «вклало» в модернізацію мереж якої не видно). Також це дозволить міста залучати кошти міжнародних проектів для модернізації тепломережі, що було неможливо, поки мережі знаходилися у власності приватної компанії.

4. Газові котельні вже за кілька років згниють і їх поріжуть на металолом. Місто залишиться без запасного варіанту на випадок, коли щось не піде у нового теплопостачальника: не буде сировини, не можна буде її доставити. Чим будемо грітися, обіцянками?

«КЕ»

Правильно законсервований котел буде завжди в належному технічному стані. Ми згодні консультувати ці роботи. Правильна консервація котлів дозволить їхнє використання і після декількох років простою. Система тепломереж буде в активній експлуатації.

З приводу «щось піде не так»

Ми 365 днів на рік виробляємо й постачаємо електричну енергію й тепло в багатьох містах України й ще жодного разу не стикалися з такими обставинами форс-мажору, про які запитуєте.
Правда в тому, що місто 18 років жило на газовій «пороховій бочці», накопичило майже 100 млн грн боргу, і кожний опалювальний сезон під загрозою, бо то відключають котельні від електропостачання, то не дають газ.

І це все без плану «Б» – ніяких варіантів на випадок «а якщо, то». На старті опалювального сезону, чи в його розпал, знайти іншого теплопостачальника неможливо.
Наша компанія пропонує сьогодні місту той варіант, який не змусить аврально вигадувати план порятунку опалювального сезону.

5.Борги за газ повісять на місто, понад 200 людей втратить роботу. Це що, переваги нового теплопостачання? Хай як є, держава не допустить, щоб ми залишилися без опалення.

«КЕ»

Старт кожного опалювального сезону в Ніжині ризикує не відбутися саме через газові борги. На сьогодні їх уже під 100 млн грн. Є приклади відключення цілих міст від тепла в опалювальний сезон саме через борги: Київ, Сміла, Алчевськ, Новояворівськ тощо.

Ніжин продовжує накопичувати борги. ТОВ «НіжинТеплоМережі» з 2013 року фактичний банкрут і знаходиться в постійних судових тяжбах з НАК НАФТОГАЗОМ на мільйони гривень. Нинішній опалювальний сезон мав всі шанси закінчитися вже у листопаді, коли за борги по електроенергії був арешт рахунків і загроза припинення електропостачання до котелень. Питання вдалося вирішити лише завдяки особистому авторитету й впливу новообраного міського голови Олександра Кодоли.

Та, увага! Ризики з опалювальним сезоном підсилюються скасуванням гарантії для споживача з боку держави, що він безперебійно отримуватиме тепло. Така гарантія скасовується вже по завершенні цього опалювального періоду. Скасовується ПСО – покладення спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку газу, для теплогенеруючих підприємств на виробництво тепла для населення. Це означає, що в наступний опалювальний сезон «НіжинТеплоМережі» купуватимуть газ на ринку з гнучкою ціною, яка в опалювальний період суттєво зростає. А це гарантоване чергове значне зростання тарифу для споживача.

Щодо газових боргів

За здоровим глуздом, сплачувати борги повинен той, хто накопичив – ТОВ «НіжинТеплоМережі». Вони були монопольними постачальниками тепла, отримували оплату своїх послуг 18 років поспіль. Загроза отримати борги цього товариства у громади є. Тому, на наше переконання, зміна постачальника тепла, відмова від природного газу й перехід на біопаливо дозволять місту уникнути ризиків зриву опалювального сезону через газові борги, при будь-яких судових тяганинах. Місто будує систему теплопостачання «з нуля». Звісно, ми готові залучити своїх юристів до боротьби громади проти навішування боргових мільйонів. Судова практика сьогодні на боці захисту інтересів громад, а не приватних монополістів.

Люди без роботи не залишаться!

Ніхто з працівників «НіжинТеплоМережі» не опиниться на вулиці. Ми плануємо працевлаштувати всіх фахівців, які забажають працювати з нами. З 210 осіб нинішнього штату є потреба: 60 осіб на комунальне підприємство, яке займатиметься транспортуванням; 150 осіб потрібні нашій компанії для роботи по виробництву й постачання тепла.
«НіжинТеплоМережі» вже попередили своїх працівників про звільнення, тому ми вже відкрили прийом на роботу працівників. Заробітна плата, яка пропонується нами, вища, ніж у підприємства-банкрута. Наші наміри відкриті й серйозні.

«Кліар Енерджі» пропонує Ніжину високотехнологічні й безпечні енергетичні об’єкти та якісну безперебійну послугу. Це далеко не вчорашній день і не «кам’яний вік». Цю стратегію сьогодні обирає весь світ. Черга за ніжинською громадою!

Інформація до теми

Сьогодні, ряд українських міст вже перейшли на біомасу: Кам’янець-Подільський, Славутич, Вінниця, Рівне. І тут рішення перейти на біомасу базувалося не за відсутності альтернативи, а на розумінні, що саме біоенергетика є найбільш вигідним і перспективним рішенням, з урахуванням наявності ресурсу. І це не українські реалії, це – світовий досвід.

До прикладу, міста, які на 80 – 90% перейшли на біомасу в системі централізованого теплопостачання:
м. Стокгольм (Швеція). Населення: 2,3 млн осіб – 80% тепла в системі централізованого теплопостачання виробляється з біомаси. Теплогенеруючий об’єкт розташований в центрі міста.
м. Вільнюс (Литва). Населення: 550 осіб – 85% тепла в системі централізованого теплопостачання виробляється з біомаси. Досвід Литви є найбільш адаптивним для України. Довгий час місто на 50% залежало від природного газу. Рішення про перехід на біомасу було прийняте на державному рівні. В результаті був збудований теплогенеруючий об’єкт.

М. Копенгаген (Данія). Населення: 1,4 млн осіб – 90% тепла в системі централізованого теплопостачання виробляється з біомаси. В місті 98% житлового фонду під’єднано до централізованого теплопостачання (+ приватний сектор). Це місто один зі світових лідерів по використанню біомаси в теплопостачанні міста.