З’явився варіант вирішення проблеми ніжинського полігону сміття

 

 

 

 

Як правильно вирішити проблему утилізації сміття, не зашкодивши навколишньому середовищу? Полігони, де роками накопичуються відходи, переповнюються, та й загоряння на них – не рідкісне явище. Чи потрібен в Ніжині сміттєпереробний завод? І чи реально це для нашого міста? Уже тривалий час ніжинська влада працює над пошуком варіантів вирішення цієї проблеми, беручи за основу досвід європейських держав.

Створити у Ніжині спільне підприємство з переробки побутових відходів пропонує державно-приватне підприємство ТОВ «Німецько-українське підприємство «Браун Індастріал Технолоджі». 23 березня у малій залі міськвиконкому представники ТОВ презентували свої пропозиції з інвестування проекту по створенню вищезгаданого підприємства.

На зустрічі були присутні  міський голова О. Кодола, секретар ради Ю. Хоменко, перший заступник міського голови Ф. Вовченко, радник міського голови С. Охонько, керуючий справами виконавчого комітету В. Салогуб, керівники управлінь та КП.

 

 

В’ячеслав Авраменко, перший заступник директора німецько-українського підприємства «Браун Індастріал Технолоджі» презентував проект з будівництва, суть якого полягає  у створенні заводу за прикладом  як у місті Бад-Кестріц (Німеччина).

Завод приймає та переробляє весь обсяг відходів територіальної громади в тому числі відходи, що біологічно розкладаються.  Завод у проекті складається з комплексу з приймання, сортування і підготовки відходів, що біологічно розкладаються; біогазової електричної станції; цех виробництва органічних добрив. Внаслідок переробки утворюється тепло, електроенергія, біогаз, біопаливо, добрива.

Експерт ТОВ «Німецько-Українське Підприємство Браун Індастріал Технолоджі» зазначив: «Наша пропозиція передбачає використання технології, яка не є новою, бо пройшла довготривалу еволюцію на німецькому енергетичному ринку.

Завод приймає й переробляє весь обсяг відходів громади, в т.ч. відходи, що біологічно розкладаються, а саме:

  • харчові та кулінарні відходи, що утворюються в домоволодіннях, на підприємствах громадського харчування, роздрібної торгівлі та переробки харчових продуктів;
  • папір (газети, журнали, пакувальні матеріали), деревина, текстиль, шкіра;
  • активний мул очисних споруд побутових і промислових стічних вод;
  • садові й паркові відходи (опале листя, суха або скошена трава, стовбури, коріння і пні старих дерев, старі чагарники, насіння, шишки, хвоя, дерен, знятий у процесі ландшафтних робіт);
  • с/г відходи рослинництва і тваринництва (стебла, листя, коріння і лушпиння, гній худоби, свиней, коней, послід пташиний, інше);
  • відходи лісової й деревообробної промисловості.

Для збирання відходів заводом буде закуплено відповідні контейнери для встановлення на території громади і техніка (цистерни й сміттєвози) для збору й транспортування відходів на сортувальну лінію заводу».

Зі слів представника ТОВ, завод складається з трьох цехів:

  • комплекс з приймання, сортування і підготовки відходів, що розкладаються;
  • біогазову електричну станцію;
  • цех з виробництва органічних добрив.

Базове підприємство такого типу успішно діє в м.Бад-Кестріц (Німеччина), там пройде навчання весь персонал заводу.

Готовою продукцією заводу будуть:

  • теплова енергія;
  • електрична енергія;
  • органічні добрива;
  • вторинна сировина.

Біологічна частина відходів йде на переробку (біомаса дезінфікується, щоб запобігти можливим виникненням патогенів), а відсортоване скло й метал відправляються на вторинну переробку.

Тверді рештки (будівельне сміття, бетон, цегла, гравій) подрібнюються й можуть використовуватися, як підсипка при ремонтуванні дорожнього покриття.

Пластик і поліетилен відбирається, подрібнюється, пресується й у такому вигляді в контейнерах чекає на періодичну подальшу переробку на окремий вид палива, який готова купувати німецька сторона. Але можливих видів використання є декілька, скажімо, є технологія, де розплавлений пластик додають до бетону при виробництві бруківки, що робить її в рази міцнішою й подовжує строк використання покриття.

Утворені у визначених приміщеннях запахи очищаються хімічним, а далі біологічним способом. Комплекс має три установки біофільтрації.

Залишок бродіння з біогазової установки через ультрафільтрацію й вакуумний випаровувач набуває вигляду концентрату твердого органічного добрива.

На заводі також буде встановлена лінія для миття контейнерів.

Запроваджена термічна дезінфекція біомаси.

Що важливо, частка участі громади в проекті 30% (окупність проекту 4 роки) = дохід громади від діяльності заводу складе близько 15 млн. грн. щороку.

ЗЕМЛЮ під будівництво заводу територіальна ГРОМАДА НЕ ПРОДАЄ, а лише передає в довгострокову оренду, дохід від якої також залишається в місцевому бюджеті.

Спільна управляюча компанія буде зареєстрована в м. Ніжин, тому значна частина податків також поповнять місцевий бюджет.

У підприємства є напрацювання напрямку ефективного використання вторинного тепла від біогазової станції заводу з переробки, шляхом розвитку бізнесу по сушінню деревини, сушінню овочів та фруктів, тепличного бізнесу, розвитку аквакультури. Завод за попередніми розрахунками буде виробляти 1,5 МВт теплової енергії, які можна використати для зазначених цілей.

 

Зі слів представника, підприємство вже реалізувало більше 300 проектів з альтернативної енергетики. Зараз підприємство проводить перемовини з міською радою Славути та Нової Каховки щодо  побудови сміттєпереробного заводу.  У Каховці пропонують реалізувати проект з схемою співфінансування 30 на 70%, 30% – громада, 70% – підприємство.

Пропозицію визнали цікавою, але, як зазначив міський голова Олександр Кодола, в Україні ще не існує жодного сміттєпереробного заводу, тому варто було б подивитися на реальний досвід роботи.  «У нас є бажання впроваджувати новітні технології в нашому місті, ми готові робити рішучі кроки вперед та взяти на себе відповідальність щодо дозволу на будівництво такого заводу. Звісно, потрібно детально вивчити всі деталі. Думаю, депутатський корпус та виконавчий комітет однозначно підтримають даний проект», – підкреслив міський голова О. Кодола.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь