Ціна на газ для населення підвищиться: коли і наскільки

 

 

 

 

Ціна на газ для населення з травня

підвищиться до 7,5-8 грн/куб. м

Низка постачальників не побоялися виставити ціни, порівнянні з поточними ринковими, – вище за 6,99 грн/куб. м

З травня споживачі газу автоматично перейдуть на річні контракти і платитимуть 7,5-8 грн за куб. м газу до 30 квітня 2022 року. Про це Олена Голубєва з посиланням на власні джерела пише в статті “Орієнтація – рейтинг: скільки коштуватиме газ та електроенергія для населення у 2021 році” для 112ua.tv.

Нинішнього літа на тлі спорожнілих ПСГ у Європі ціни на газ триматимуться близько 6 грн/куб. м, прогнозують експерти. Тож деякий час споживачі будуть змушені трохи переплачувати, але потім, якщо ціни не проваляться, а підуть вгору, вони зможуть заощадити.

За інформацією джерел 112ua.tv, ціну річних контрактів у межах 7,5-8 грн/куб. м виставлять “Нафтогаз” і найбільше об’єднання газзбутів (працюють під брендом “Твій газзбут” (104.ua). Це стало можливим після підписання контракту з трейдером газзбутів – “Йе енергія”. На частку “Нафтогазу” і газзбутів припадає 13% і 65% відповідно всіх домогосподарств, які споживають газ, – сукупно вони забезпечують 78% всіх постачань газу в країні. Це означає, що інші учасники ринку повинні будуть або працювати в такому самому ціновому коридорі, або піти з ринку, віддавши своїх клієнтів на ПОН – тобто “Нафтогазу”. Попри розмови про те, як складно працювати в збиток, йти, схоже, ніхто не готовий.

Після закінчення дії регульованої ціни в березні на квітень об’єднання “Твій газзбут”, а також низка інших постачальників виставили ціну 6,99 грн/куб. м. “Нафтогаз” і деякі інші постачальники дали ціни навіть нижчі за 6,99 грн/куб. м. Джерела на ринку стверджують, що не минулося без втручання Офісу президента, який виконав той самий фокус, що і в січні, коли просив учасників ринку знизити до 6,99 грн/куб. м заднім числом.

Водночас низка постачальників не побоялися виставити ціни, порівнянні з поточними ринковими, – вище за 6,99 грн/куб м. Зокрема, постачальник, що працює під брендом Yasno (ДТЕК), вийшов з ціною 7,89 грн/куб. м.

Джерело: zikua.tv

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь