У Ніжині презентували дизайн-концепцію музею Юрія Лисянського: деталі

 

 

 

 

Сьогодні, 1 квітня до Ніжина завітав один із визначних фахівців музейного дизайну Олександр Антонець із м. Суми, аби презентувати дизайн-концепцію музею Юрія Лисянського

Пише сайт «Нежатин»

Презентація відбулась у стінах Ніжинської міської ради за участі представників влади, істориків та науковців.

Нагадаємо, що будинок Юрія Лисянського передано для створення в ньому меморіального музею нашого земляка.

Директор краєзнавчого музею ім. Івана Спаського Геннадій Дудченко підкреслив, що створення цього музею буде приваблювати до Ніжина туристів, де вони матимуть змогу побачити щось особливе, те, чого немає в інших містах.

Науковий співробітник відділу меморіального музею Юрія Лисянського Олександр Морозов зазначив, що ідея створення музею виникла не сьогодні, а ще 40 років тому іншими науковцями.

У Ніжині зберігся будинок, який належав батькові славетного мореплавця – священику церкви Івана Богослова протоієрею Федору Лисянському. Збереглася церква Івана Богослова, пам”ятка архітектури національного значення, а в Музеї рідкісної книги Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя зберігаються книги, подаровані у 1824-1827 рр. особисто Юрієм Лисянським.

Дизайнер Олександр Антонець (“Майстерня музейних проєктів Олександра Антонця”) зазначив, що особливість будинку Лисянського в тому, що він складається із двох частин.

Олександр Антонець озвучив 5 частин, із яких складається дизайн-концепція:

  • прибудинкова територія музею має отримати функціональне навантаження для розміщення персоналу, фондів, санвузла, крамниці для туристів;
  • простір будинку ділиться на три розділи: археологічні знахідки, ніжинський період життя мореплавця та службу на флоті;
  • кожен експозиційний розділ має власний концептуальний підхід;
  • маршрут відвідування музею по колу, як відтворення навколосвітньої подорожі мореплавця;
  • програма мультимедійного супроводу. Відео – звукова програма має відтворити відчуття присутності моря: в кожному залі музейної частини розмістити монітори і там буде коливатися море.

Генадій Дудченко повідомив присутнім про те, що дизайн-концепція дозволить сформувати техзавдання для виготовлення проєкту реставрації і замовити проєкт реставрації з прилаштуванням під потреби цього будинку.

Наступний крок  – виготовлення ескіз- дизайнів кожної стіни та вітрини. Надалі – пошук коштів на реалізацію робіт. Він висловив подяку міській владі за діалог та розуміння і зазначив, що створення сучасного музею потребує величезних зусиль і фінансових вкладень. Силами місцевого бюджету, це виконати дуже важко, тому в планах є залучення інвесторів.

«Після дизайн -презентації запускаємо процедуру закупівлі через платформу «Прозоро» на виготовлення проєктно-кошторисної документації. За результатами проходження конкурсу, визначиться виконавець і остаточна вартість цих робіт. У нас є амбітне бажання створити музей вже у 2023 році, аби гідно відсвяткувати ювілей Юрія Лисянського» – підсумував Геннадій Дудченко.

Довідково: у 2023 р. Україна відзначатиме ювілейну дату: 250 років від Дня народження навколосвітнього мореплавця, океанолога, етнографа, учасника та одного з організаторів (разом з А.І.Крузенштерном) навколосвітньої експедиції 1803-1806 років Юрія Федоровича Лисянського (1773-1837).

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь