Добру радісну звістку в кожну господу – зі святом Благовіщення!

 

 

 

 

Кожного року в квітні всі українці відзначають одне із найулюбленіших свят – Благовіщення, що означає – добру радісну звістку у кожну господу.
А які ж ми українці без звичаїв справжніх та знань про обряди ? Отож, глибоко вшановуючи українські народні традиції в ЗДО №13 «Берізка», творчий колектив педагогів провів сьогодні незабутній день – Свято Благовіщення.
«На Благовіщення Зими не лай, а Весноньку – виглядай», – з любов’ю вчили вихователі Вергун І.А., Бабич А.В., Парубець Н.Г., Співак М.В., Божок Т.Г. своїх дітей звичаям та цікавим повір’ям , що пов’язані з цим прадавнім святом. Здавна в Україні ще був один цікавий звичай на Благовіщення – «Ряст топтати та пташок із вирію викликати» з червоним поясом. Саме різнокольорових весняних пташок жайворонків не тільки викликали , а залюбки виліпили діти із модуліна та запашного тіста, а потім понесли все те на вигон , де бичок уже випасається, лелеки прилетіли і перші бджоли гудуть… Особливо залюбки діти грали у ігри з вербицею та водили весняні гаївки.
Зі святом Благовіщення пов’язано багато чудових обрядів і звичаїв, які щиро вчили наших пращурів віруванню і любові до всього живого , до Землі-матінки. Навперебій діти дарували одне одному цікаві прикмети про Благовіщення, що дійшли до нас із сивої давнини: і про ведмедя , що після зими встає, і про дощик , що рясно йде, і про ластівку, і чорногуза, і про сани, які ховати ще рано…
Висока моральність наших предків , щира приязнь у стосунках, тонкий естетичний смак і , головне, високопоетичний культ наших пращурів , шанування свого Роду – ось це і маємо ми щедро нести нинішнім поколінням маленьких українців через любов до величних свят, таких як Благовіщення.
Директор ЗДО №13 Наталя Примушко
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь