Павільйон, зона відпочинку з альтанкою: яким буде музей Юрія Лисянського в Ніжині?

 

 

 

 

Нещодавно співробітники Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського та Майстерня музейних проектів Олександра Антонця презентували наукову та дизайн-концепцію новостворюваного Меморіального музею українського навколосвітнього мореплавця Юрія Лисянського.
Отже, починаємо інформувати шанувальників нашого видатного земляка з основними концептуальними рішеннями, які ми будемо прагнути реалізувати у нашому проєкті.
Почнемо з території довкола нашого майбутнього музею. “Будиночок Лисянського” має статус пам”ятки місцевого значення. Він є частиною історико-архітектурного комплексу, до складу якого входять церква Івана Богослова – видатна пам”ятка української архітектури доби пізнього бароко національного значення (збудована 1752 року імовірно архітекторами А.Квасовим та В.Григоровичем-Барським на кошти мецената, ніжинського грека, І.П.Тернавіота), меморіальний сквер Ю.Лисянського з пам”ятником мореплавцю (1974 р.) та світлодинамічним фонтаном, а також навколишня історична забудова вул. Гоголя.
В основі будиночку – старовинна кам”яниця першої половини 18 ст. з холодним коридором та глибоким підвалом, до якої наприкінці 19 – на початку 20 ст. добудовано додаткове приміщення з дерев”яними та оштукатуреними стінами. Оскільки споруда тривалий час використовувалася як адміністративний корпус Ніжинського відділу Чернігівського облдержархіву, вона потребує суттєвої реставрації та пристосування до музейних потреб.
Планується, що прибудинкова територія Музею також отримає активне навантаження. Сучасні вимоги до облаштування музейних закладів диктують необхідність побудови поруч з “Будиночком Лисянського” музейного павільйону, необхідного для розміщення персоналу та виконання сервісних функцій у відповідності до сучасних музейних стандартів.
Зона відпочинку з альтанкою та активним благоустроєм навколишньої території мають органічно доповнити меморіальний будинок-музей та створити додаткові зручності для його відвідувачів.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь