Весна: дізнавайтесь про корисні властивості щавлю

 

 

 

 

Довгоочікуваний для багатьох щавель з’являється в магазинах і на ринках. Важливо знати, як отримати від цієї рослини максимальну користь. А для цього треба враховувати особливості щавлю, тобто те, з чим його краще їсти й те, кому цю рослину не рекомендується, повідомляє Сегодня.

Нутриціолог, консультант з питань дієтології та управління здоров’ям Віра Паламар усе пояснила.

“Щавель – дивовижна багаторічна рослина, яка використовується у всьому світі та культивується у різних цілях. Через пікантний кислий смак щавлю його здебільшого вирощують для вживання в їжу, при цьому він має велику кількість корисних властивостей для підтримки здоров’я організму. До появи в Європі цитрусових, щавель використовувалися для додання кислого смаку в різних стравах”, – каже Віра Паламар.

Що корисного є в щавлі?

100 г сирого щавлю містить 20 калорій, 3,2 г вуглеводів і 2,0 г білка. Він також містить близько 3,0 г клітковини.

Щодо вітамінів і мінералів, то він багатий:

  • вітаміном С, містить вітамін А
  • залізо
  • магній
  • калій
  • кальцій
  • поліфенольні кислоти
  • флавоноїди та антоціани

Основні шість переваг щавлю, які роблять його прекрасним доповненням до вашого раціону:

1. Багатий на клітковину.

Високий вміст харчових волокон, які можна знайти в більшості сортів щавлю, сприятиме здоровому травленню. Розчинні харчові волокна також можуть допомогти знизити загальний холестерин в організмі, тим самим захищаючи здоров’я серця і знижуючи ймовірність атеросклерозу, серцевих нападів та інсультів.

2. Допомагає в процесах регуляції артеріального тиску.

У щавлі дуже багато калію (100 г містить 15% від рекомендованої денної норми), який є важливим мінералом для здоров’я людини. Калій має судинорозширювальні властивості, тим самим знижує навантаження на серцево-судинну систему, розслабляючи кровоносні судини та артерії.

3. Допомагає зберегти здоров’я зору.

Вітамін А, ще один важливий вітамін, що міститься в щавлі, тісно пов’язаний з поліпшенням зору і зменшенням дегенерації жовтої плями й катаракти. Бета-каротин, який є попередником вітаміну А, діє як антиоксидант, і, в поєднанні з іншими важливими антиоксидантними сполуками в організмі, він може значно поліпшити здоров’я очей, насамперед нічного зору, і запобігти деградації, пов’язаній з віком.

4. Хороше джерело заліза.

Значний рівень заліза в щавлі сприяє підтримці рівня гемоглобіну на необхідному рівні, що є хорошою профілактикою залізодефіцитної анемії.

Залізо в гемоглобіні необхідно для того, щоби переносити кисень від легенів до решти тіла. Підвищена циркуляція кисню по всьому тілу в життєво важливих органах прискорює ріст волосся, збільшує рівень енергії та прискорює процес загоєння (в поєднанні з вмістом білка в щавлі).

5. Покращує імунітет.

Вміст вітаміну С в щавлі вражає. 100 г щавлю містить 55% рекомендованої добової норми споживання, що може оптимізувати роботу імунну систему. Вітамін С, сприяє підтримці захисної функції шкіри в якості бар’єру проти мікроорганізмів і чинників, що провокують окислювальний стрес, оптимізуючи активність шкіри з уловлювання вільних радикалів.

6. Сприяє здоров’ю серця.

Щавель належить до сімейства оксалісових, яке тісно пов’язане зі зміцненням здоров’я серця в цілому. Знову ж таки, це, ймовірно, пов’язано з антиоксидантною і протизапальною активністю сполук, що містяться в щавлі. Вони здатні знизити окислювальний стрес, тим самим захищаючи серцево-судинну систему і допомагаючи поліпшити перебіг хронічних захворювань.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь