Екоактивісти розповіли, чим обернеться використання штучних квітів у поминальні дні

 

 

 

 

Менше ніж за місяць розпочнуться поминальні дні. В цей час заведено згадувати померлих родичів і відвідувати їхні могили. Часто люди йдуть туди не з пустими руками, а несуть квіти, здебільшого штучні. Саме вони неабияк забруднюють довкілля.

«Пластик, який використовується для виготовлення штучних квітів, – це, частіше за все, полівінілхлорид. І в процесі виробництва в атмосферу потрапляють небезпечні речовини, і в момент утилізації є викиди небезпечні. Окрім того, пластик майже не розкладається під дією атмосферних чинників, тому ці віночки назавжди стануть сміттям, яке не можна переробити»,- Сергій Безбородько, екоактивіст, засновник ГО «Еко Місто».

Екоактивісти та священники радять використовувати живі квіти. Тобто приносити на могилки зрізані або ж висаджувати різноманітні рослини.

«Наші померлі родичі заслуговують на щось краще. Ми повинні виявляти цю любов, але не через штучні квіти, не через штучні вінки, а саме через молитву. Це найдовговічніше, коли ростуть рослини живі, з коренем. Жива квітка, навіть якщо ми її забираємо з могили й у відповідне місце кладемо, то це органіка, яка ще й приносить користь. Тому, звісно, краще живе»,- Отець Роман, настоятель Катерининської церкви. Отець Роман пояснює, що до померлих треба ставитися так само, як і до живих.

«В Бога немає померлих, у Бога всі живі. Якщо ми після Великодня йтимемо на могилки своїх родичів і говоритимемо «Христос воскрес!», тобто сповіщатимемо радісну новину, то і церква небесна, це ті люди, які відійшли від нас, буде торжествувати із церквою земною. Тому ми будемо сповіщати їм, як живим. Тому ця квітка – це такий духовний символ життя»,- Отець Роман, настоятель Катерининської церкви.

Окрім того, штучні квіти забруднюють не тільки ґрунт, а ще й потрапляють у воду як мікропластик, якого не бачить людське око. В результаті він накопичується в організмі людини, звідки не виводиться.

«Можливо, вони яскраві, можливо, вони і красиві, але коли їх викидають або спалюють, або вони, оці речовини недобрі, потрапляють у ґрунти, ми споживаємо цю воду, і те, куди ми несемо начебто цю красу, це пришвидшує і нашу дорогу туди. Бо вони несуть загрозу життю»,- Отець Роман, настоятель Катерининської церкви.

«Кожного дня ми пластик вживаємо через їжу, через овочі, фрукти. Разом із водою. І цей пластик у нас в організмі накопичується, він послаблює імунітет, викликає хвороби. Тому краще від нього взагалі відмовлятися. Або правильно його утилізувати та здавати на переробку»,- Сергій Безбородько, екоактивіст, засновник ГО «Еко Місто». Такий пластик можна здати на переробку і в Чернігові. А саме – на сортувальну станцію по вулиці Бєлова, 4.

«Але хочу зазначити, що пластик, який не переробляється, а це пластик без маркування, одноразові стаканчики, ті самі пластикові квіти, можна здати лише з додатковою доплатою, тому що ми їх відправляємо на високотемпературне спалювання, а ця процедура платна. А також ми оплачуємо ще логістику»,- Сергій Безбородько, екоактивіст, засновник ГО «Еко Місто». Квіти та інші види пластику приймають у суботу і неділю.

 

 

Джерело: cheline.com.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь