Створення школи дзюдо в Ніжині: «за» і «проти»

 

 

 

 

15 квітня відбулося засідання комісії з питань освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, туризму, молодіжної політики та спорту Ніжинської міської ради під головуванням Світлани Кірсанової. На засідання з’явилися не лише депутати, а й начальник відділу з питань фізичної культури і спорту Ніжинської міської ради Павло Глушко, директор Ніжинської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Валерій Зінченко, тренери КДЮСШ з дзюдо та самбо. І не випадково. Це вже друге засідання даної комісії, на якому йшлося про створення Ніжинської КДЮСШ «Дзюдо».

Обговорення було дуже жвавим – кожен намагався донести до зібрання свою думку та обґрунтувати її.

Суть питання у тому, що сім тренерів з дзюдо та самбо Ніжинської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи, які разом зі своїми вихованцями досягли значних вершин у спорті, хочуть вийти з-під крила КДЮСШ і, так би мовити, стати самостійними – створити в Ніжині окрему школу – з дзюдо.

Ми вислухали думки обох сторін. Пропонуємо їх вашій увазі.

Начальник відділу з питань фізичної культури і спорту Ніжинської міської ради Павло Глушко: «Дозвольте нашому кораблю спокійно плисти»

– Наразі в Ніжині працюють чотири спортивні школи. В комплексній дитячо-юнацькій спортивній школі займаються 590 дітей, в футбольній школі – 280, в шаховій – 160. Футбольна школа відкрита 19 років, але раніше вона також знаходилася в складі КДЮСШ. Відокремлення її від КДЮСШ дало їй змогу стрімко розвиватися та активно налагоджувати співробітництво з Федерацією футболу Чернігівської області, України, дитячою академією київського «Динамо».

За ці роки змінилося три очільники міста, три керівники відділу фізичної культури і спорту, але жодного разу ніхто навіть не вів розмови за закриття футбольної і шахової шкіл, хоча вони не дають вагомих результатів – вище призерів області планку не піднімали.

Якщо ми відкриємо школу дзюдо, то вже сьогодні до неї перейдуть 175 борців із КДЮСШ. У вересні – ми це знаємо – до них пристануть ще мінімум 50–60 дітей.

В підсумку їхня кількість дорівнюватиме близько 230 чоловік. Це на 70 вихованців більше, ніж, приміром, в шаховій школі. Так сталося – можливо, це Боже провидіння, – що в Ніжинській комплексній дитячо-юнацькій спортшколі наразі сконцентрувалися відразу шість тренерів з дзюдо і самбо та є ще декілька тренерів, які б із задоволенням поповнили лави нової спеціалізованої школи дзюдо. Деякі з них не місцеві – хто звідки переїхали до Ніжина.

Вихованці цих тренерів – чемпіони і призери України, Європи, світу. Наприклад, наша Наталя Чистякова, яку тренує Сергій Полтавцев, –кандидат в члени Олімпійської збірної України, неодноразова чемпіонка України, чемпіонка Європи з дзюдо та чемпіонка світу з боротьби самбо.

Крім Наталі, лави чемпіонів України щорічно поповнюють ще порядку 10 ніжинських дзюдоїстів, а ці досягнення надскладні, адже дзюдо – це олімпійський вид спорту, і конкуренція дуже велика. Таких результатів не давала ще жодна спортшкола в Ніжині з олімпійських видів спорту.

Позмагатися з нашими дзюдоїстами можуть хіба що вузькопрофільна спортивна школа «Спартак» зі своїми досягненнями в неолімпійських видах спорту: хортингу та бойовому самбо, а також ракетомодельний гурток СЮТа з технічного виду спорту.

Сергій Альбертович Полтавцев п’ять років обіймав посаду директора Ніжинської КДЮСШ – звільнився заради своєї вихованки Н. Чистякової, коли вона стала давати високі результати. Почали їздити на змагання за кордон, багато часу відбирали тренування, відрядження, збори і змагання на всіх рівнях.

І тоді С. Полтавцев вирішив поступитися своїми директорськими амбіціями і піти з посади директора, щоб з головою віддатися тренерській справі і досягти зі своїми вихованцями найвищих спортивних результатів, а це – участь в Олімпійських іграх.

Наразі за високі спортивні досягнення вихованців С. А. Полтавцева призначили старшим тренером по дзюдо Чернігівської області.

Костянтин Смалій – майстер спорту України, віце-президент Федерації дзюдо Чернігівської області; коли він звільнився з Ніжинської КДЮСШ, його відразу працевлаштували в Чернігівську спортивну школу, наразі мріє про повернення – залюбки повернувся б у новостворену спеціалізовану Ніжинську школу дзюдо.

Про те, який тренер Сергій Антонян, свідчить такий факт: його запрошують працювати до Всеукраїнської школи боротьби в Києві.

Олексій Полтавцев також дуже талановитий тренер – майстер спорту міжнародного класу з боротьби самбо, срібний призер чемпіонату світу з самбо, бронзовий призер чемпіонату світу з дзюдо і не з чуток знає, як куються чемпіони високих рангів.

Роман Дубинський – наймолодший тренер, який працює близько року, але в його активі вже є численні перемоги вихованців на чемпіонатах області з дзюдо та самбо.

Геннадій Антоненко також не відстає від своїх колег, його вихованка Ольга Тимко – чемпіонка України з дзюдо. Решта тренерів – не гірша. Ініціював ідею створення школи дзюдо в Ніжині саме я. Щоб Ви розуміли, я не випадкова людина в спорті: 10 років, починаючи зі студентської парти 2007-го, працював тренером з волейболу в тій самій Ніжинській КДЮСШ. Ми з вихованцями давали непогані результати. Наприклад, восьме місце по Україні з пляжного волейболу у закритих приміщеннях. І ось вже чотири роки очолюю відділ з питань фізичної культури і спорту Ніжинської міської ради. За цей час в місті було відкрито 10 федерацій з видів спорту, більше 10 спортивних клубів. А до того в місті був лише футбол.

Тому вся тренерська «кухня» мені добре знайома.

Ідея створення школи дзюдо виникла не сьогодні. Коли до влади прийшла команда Олександра Кодоли, я вирішив спробувати достукатись до неї. Справа у тому, що коли Олександр Михайлович ще був народним депутатом, він багато уваги приділяв розвитку спорту в Ніжині.

В березні поточного року я звернувся з офіційним листом – тепер вже до Ніжинського міського голови О. Кодоли – з проханням створити школу дзюдо.

Заступник міського голови Сергій Смага також схвально відреагував на мою ідею, тому мною були підготовлені відповідні проекти рішень для розгляду на черговій сесії міської ради. 15 квітня на профільній комісії я обидва ці проекти озвучив. Статут та штатний розпис також був розроблений мною.

Директор Ніжинської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Валерій Зінченко: «Чи не доведеться виділяти більше коштів з міського бюджету?»

– Ще три тижні тому про відкриття школи дзюдо навіть не йшлося. І раптом – весь цей сир-бор. Якщо чесно, то не розумію, чим саме незадоволені тренери з дзюдо і самбо. Я як керівник завжди приділяв увагу цим відділенням навіть більше, ніж іншим. Це підтверджують цифри: 2020 року на інвентар для них було виділено 302 тисячі гривень, 2021 року – 50 тисяч гривень.

Кожного разу, коли формується бюджет на наступний учбовий рік, ми збираємося колективом і вирішуємо, кому і скільки.

Я міг би розподіляти ті кошти, які отримує КДЮСШ, рівномірно – всім відділенням однакові суми. Однак я цього не робив ніколи. Хто дає найкращі результати (це легка атлетика, ті ж дзюдо і самбо), того і гроші.

У 2017–2020 роках 45–47% шкільного бюджету виділялися саме для участі у змаганнях дзюдоїстів і самбістів.

60% шкільного інвентарю також належить їм. Отже, не можна сказати, що ці два відділення недоотримують уваги з боку керівництва КДЮСШ.

Щодо фінансування, ініціатори просять 9,5 ставки для тренерів і директора школи дзюдо.

Наразі в КДЮСШ 5,7 ставки дзюдоїстів і самбістів.

Пів-ставки заберуть в шаховій школі.

Претендують на ставку заступника директора КДЮСШ.

Але, згідно з Типовими штатними нормативами дитячо-юнацьких спортивних шкіл, в Ніжинській КДЮСШ повинен бути заступник директора. У неї дуже багато роботи, повірте.

Де взяти ще 3,5 ставки для штатних працівників потенційної школи?

Місяць тому ми могли б знайти ще чотири ставки, але наразі вони вже зайняті, оскільки – нагадую – мене ніхто ні про що не попереджав.

Щось мені підказує, що кошторис школи дзюдо через рік суттєво зросте, і цей тягар ляже на міський бюджет. І замість 4,5 млн. гривень, які наразі виділяє міський бюджет КДЮСШ, на утримання вже двох шкіл доведеться платити значно більше.

Зрозумійте правильно: я не проти розвитку спорту в Ніжині – сам спортсмен. Я за те, щоб люди вміли домовлятися. Думаю, ми знайшли б спільну мову з дзюдоїстами і самбістами, якби вони цього хотіли.

Що станеться, якщо вони підуть з КДЮСШ? Звичайно, буде дуже шкода, наша школа згодом може втратити другу категорію… Але вирішувати не мені.

Коли відкривається школа, у неї повинні бути якась база, приміщення, фінансування. У запропонованої школи дзюдо нічого цього немає. Тренуються спортсмени в спортзалах звичайних ніжинських шкіл, з якими ми підписали договори. Колись я пропонував відкрити в Ніжині Академію єдиноборств, де б культивували дзюдо, самбо, бойове самбо, боротьбу, карате. Але мою ідею не підтримали. Питання: так чим краща дана ідея?

Депутат Ніжинської міської ради, голова бюджетної комісії Володимир Мамедов: «Діти повинні бути в надійних руках!»

Призначення спортивних шкіл – позашкільне виховання молоді. Вони повинні не просто ростити спортсменів, а вчити їх бути вихованими патріотами. Наша задача – відволікти молодь від вулиці, привити любов до спорту.

Що стосується відкриття школи дзюдо в Ніжині, вважаю, це питання не на часі.

По-перше, у школи немає потрібної бази; по-друге, ті тренери, котрі є сьогодні, не знають, що таке дитяча психологія, педагогіка. Ми не знаємо, чи мають вони взагалі вищу освіту. Діти повинні бути в надійних руках!

Ініціатори кажуть, що їх підтримає Федерація дзюдо Чернігівської області. Давайте не дурити самі себе: ця Федерація така ж бідна, як і самі спортсмени!

Я вкладаю в Федерацію футболу в Ніжині виключно свої кошти. Ні копійчини не взяв з міського бюджету! Багато років популяризую цей вид спорту на громадських засадах. Мене як депутата міської ради, як голову бюджетної комісії, як звичайного громадянина не влаштовує гра, яку ведуть ініціатори створення школи дзюдо.

Чесна гра виглядає по-іншому.

На мій погляд, ініціаторам треба ще багато попрацювати, перш ніж втілювати в життя те, що заманеться.

Депутат Ніжинської міської ради Володимир Король: «Навіщо Ніжину стільки спортшкіл?»

– Я вже ставив питання на профільній комісії: навіщо Ніжину стільки спортивних шкіл? На таку кількість населення? У Прилуках одна. Із заступником директора, до речі.

Вважаю, КДЮСШ – хороша школа зі своєю базою, ніщо не заважає дзюдоїстам і самбістам розвивати свої види спорту, працюючи там.

Не забуваймо: час плине, змінюються пріоритети: сьогодні дітям подобається легка атлетика або дзюдо, а завтра вони схочуть займатись художньою гімнастикою. І що, під кожного відкривати школу? Отже, я проти.

15 квітня на профільній комісії з шести присутніх депутатів двоє проголосували за створення школи дзюдо в Ніжині, четверо – утримались.

Останнє слово – за депутатами міської ради.

Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук

Джерело: uezd.com.ua

Центральне фото ілюстроване

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь