Як відкрити лікарняний контактним особам хворого на коронавірус – поради лікаря

 

 

 

 

Захворіли на COVID-19, а вдома – члени родини, які працюють? Як правильно родичам хворого піти на самоізоляцію та чи буде держава оплачувати їм лікарняний, розповів у коментарі Суспільному сімейний лікар Ілля Латоха.

З його слів, при перших симптомах захворювання потрібно звертатися до сімейного лікаря. Зробити ПЛР-тест.

При підтвердженні COVID-19 хворий повинен:

  • представити перелік людей, з якими контактував більше 15 хвилин без дотримання дистанції;
  • а також тих, з ким перебував у закритих приміщеннях (наприклад, на роботі).

Сімейний лікар повинен:

– екстреним повідомленням надати перелік контактних осіб з хворим до Чернігівського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України;

– список надається за спеціальною лікарською формою, вказуються паспортні дані, надсилають електронною поштою;

проводиться експертиза в епідеміологічному відділі лабораторного центру;

– за результатами експертизи лабораторний центр робить висновок про самоізоляцію й надсилає його сімейним лікарям контактних осіб;

– лабораторний центр направляє до Головного управління Національної поліції в Чернігівській області перелік контактних осіб, і вже поліція перевіряє дотримання ними самоізоляції.

Держава повинна оплачувати 50% від заробітної плати всім контактним особам, які перебувають на самоізоляції, говорить Ілля Латоха.

Також лікар додав, що самоізоляція контактних осіб триває 14 днів від дати підтвердження ПЛР-тесту хворого або від дати контакту з ним. Самоізоляція закінчується на 15-й день без проведення ПЛР-тесту.

Нагадаємо, поява нових штамів коронавірусу викликала і зміну симптомів. До звичних (втрата запаху і смаку) додалися: перепади високої та низької температур, головний біль, нудота, блювання, загальна слабкість.

UA: Чернігів

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь