Сортування сміття – обов’язок кожного!

 

 

 

 

Люди щосекунди продукують різного роду побутові відходи, як вдома, так і в місцях загального користування. Значну частину домашнього сміття являють собою пластикові відходи, поліетиленові пакети, ПЕТ-пляшки, контейнери від йогуртів і сметани, використані флакони від побутової хімії, косметики. Це дуже ляклива перспектива, адже саме пластик сьогодні приносить найбільше проблем навколишньому середовищу, оскільки період його розкладу сягає від 300 до однієї тисячі років. Крім того, пластик дуже небезпечний при згорянні. Також серед домашніх відходів присутні вироби зі скла (флакони, пляшки) та металу (алюмінієві банки, кришки, кухонні прилади тощо).

Роздільне збирання побутових відходів – це метод збирання, за яким ресурсоцінні компоненти побутових відходів: папір, скло, пластик, метал збирають окремо у спеціальні контейнери для подальшого надходження на перероблення чи повторне використання.

Ми щосекунди засмічуємо нашу планету відходами, які мають різний термін розкладу. Наприклад, кинутий недопалок проплаває у морі від 1 до 5 років, пакет з поліетилену – від 10 до 20 років, а вироби з нейлону розкладуться через 30–40 років. Щоб припинити процес накопичення відходів та засмічення, зокрема, в нашому місті, необхідно навчитись правильно сортувати сміття. Якщо ви все скидаєте в одну купу, багато сировини втрачає свою цінність.

На початку 2018 року набув чинності пункт «і» ст. 32 Закону України «Про відходи», що передбачає заборону захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. Цей документ повинен сприяти роздільному збору відходів.

Навіщо взагалі сортувати сміття?

Все просто – аби його стало менше. Крім того, сортування дозволяє зменшити негативний вплив на навколишнє середовище. Будь-яка річ з часом стає відходом. Проте у виробництві нових речей можна частково або повністю використовувати матеріали зі старих виробів, таким чином зменшуючи загальну кількість відходів. При цьому зменшиться вплив на довкілля, оскільки менше нової сировини необхідно буде виробляти. Усувається небезпека для людей та навколишнього середовища. Токсичні відходи можуть забруднювати повітря, ґрунти, поверхневі та підземні води. Виникає можливість багаторазового використання відходів. Більшу частину побутових відходів складає тара, яку можна переробити і використати знов.

Сортування сміття значно зменшує накопичення відходів, які псують наше здоров’я. Стан здоров’я населення залежить від багатьох факторів, найважливішими з яких є економічні та генетичні. Погіршення економічного стану в країні та зростаюче забруднення довкілля призводить до підвищення рівня захворювань населення, таких, як алергія, захворювання верхніх дихальних шляхів, патології вагітності й пологів, зростає кількість дітей з вродженими хворобами, а також високою часткою загострення хронічних захворювань і виникнення злоякісних новоутворень, пов’язаних з впливом хімічних канцерогенів. Сортоване сміття можна переробити – воно автоматично перестане бути сміттям, а натомість стане корисною сировиною.

Загальні правила сортування вторинної сировини доволі прості:

  1. Зберігайте органічні відходи й вторинну сировину в різних пакетах.
  2. Промивайте тару від залишків їжі, просушуйте, видаляйте етикетку, кришку.
  3. Максимально сплющуйте тетрапак (картонне пакування для рідких продуктів), металеві банки та ПЕТ-пляшки – так вони займуть менше місця.
  4. Кришки та пробки з пластикових пляшок збирайте окремо.
  5. Окремо слід збирати та здавати небезпечні відходи: батарейки, акумулятори, лампи з вмістом ртуті, термометри. На кожному сміттєприймальному пункті в місті є окремий контейнер для цього з вказівною табличкою.
  6. Склобій краще викидати до жовтих сітчастих контейнерів в картонній коробці або у щільному пакеті, щоб унеможливити розсипання скла поруч з майданчиком.
  7. Газети, каталоги, журнали, рекламні проспекти, зошити, чистий та використаний папір для нотаток та малювання, конверти, книжки без твердої обкладинки, картонні ящики та коробки, паперові пакети, паперову тару та подібне слід старанно скласти в купки і закріпити мотузкою чи клейкою стрічкою.

Щодо організації процесу, то тут все не так складно, як здається. Усе залежить від того, як багато житлових метрів ви готові віддати під сортування сміття. Якщо мінімально, то у приміщенні маєте знайти місце для кількох умовних контейнерів: один – для пластику, металу та скла, другий – для паперу, третій – для поліетиленових пакетів (славнозвісний «пакет з пакетами»). Плюс залишається звичайне сміттєве відро для решти відходів. І не забувайте окремо складати елементи живлення.

КП «Виробниче управління комунального господарства» система роздільного збирання ТПВ впроваджена вже давно. Поряд зі встановленими сміттєзбиральними майданчиками змонтовані спеціальні контейнери. Ці сітчасті ємності жовтого кольору слугують для роздільного збирання відходів по чотирьох категоріях: скло, пластик, метал та папір. Також подібні контейнери встановлені в кожному сміттєприймальному пункті міста, а поруч з ними є інформаційні таблички, які допомагають швидше зорієнтуватись кожній людині, що і куди викидати. Окремо встановлені ємності для збору елементів живлення.

Комунальне підприємство «ВУКГ» з великим задоволенням проконсультує кожного бажаючого по всіх питаннях стосовно впровадження даної системи збору сміття. Також підприємство може надати можливість придбання чи виготовлення спеціальних контейнерів для роздільного сміттєзбирання.

Зробимо чистим наш рідний Ніжин разом!

КП «Виробниче управління комунального господарства»

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь