Об’єднання Ніжинських міської і районної лікарні – на часі

 

 

 

 

Уже не раз підіймалося питання, яким буде подальше функціонування Ніжинської районної лікарні.

Ніжинська районна лікарня є комунальною власністю Ніжинської районної ради. Відповідно до діючого законодавства, районна рада повинна передати лікарню в комунальну власність тій ОТГ, на території якої вона знаходиться. Іншими словами, законодавець зобов’язує Ніжинську районну раду передати Ніжинську райлікарню в комунальну власність Ніжинської міської ТГ.

Детальніше про цю ситуацію журналістам Нежатин розповіла профільний заступник міського голови Ірина Грозенко.

  • На сьогодні проходить вивчення закодавчої бази, щоб все  здійснити правильно. До того ж, у керівництва районної держадміністрації і райради є деякі побоювання з цього приводу… Вони стурбовані тим, що в разі, якщо лікарню буде передано Ніжину,  то чи зможе сільське населення отримувати належні медичні послуги? Я більш, ніж переконана, ці думки є лише причиною, щоб загальмувати процес передачі. Бо і міська лікарня, і районна, в рамках медичної реформи є закладами вторинного рівня надання медичної допомоги. Ми всі розуміємо, що на сьогодні кошти йдуть за пацієнтом, тобто людина  може сама вільно обирати для себе лікувальний заклад. Ніжинці за бажанням можуть лікуватися в райлікарні, а жителі Ніжинщини – в міській, проблем з цим немає.

Підкреслюю: чим довше ми зволікатимемо з передачею районної лікарні до Ніжинської міської ТГ, тим більше буде нарощено боргів, по комунальних платежах і інших сферах.

До прикладу: за кошти державного бюджету в Ніжинську районну лікарню було придбано кисневу станцію. На сьогоднішній день вона не використовується, адже в районному бюджеті немає коштів на її встановлення.

Тож чим швидше ми об’єднаємося – шляхом злиття, реорганізації, чи шляхом створення нового підприємства – (різниці немає з юридичної точки зору), тим швидше люди зможуть отримувати належні медичні послуги.

  • Днями у Ніжинській районній держадміністрації відбулася нарада з питання функціонування Ніжинської районної лікарні, де були присутні міський голова міста Ніжина О. Кодола і Ви. Чи погоджено конкретні кроки, адже часу не так багато, законодавець зобов’язує  районні ради передати лікарні до 1 липня?
  • На останню  нараду, яка відбулася 26 квітня і була ініційована головою Ніжинської РДА Г. Ковтуном, були запрошені голови Лосинівської, Вертіїївської, Крутівської, Талалаївської ОТГ, міський голова О. Кодола і я. Скажу так: ми не прихильники створення нової структури. Ми за те, щоб створити потужне медичне містечко на базі Ніжинської центральної міської лікарні шляхом злиття з районною лікарнею.Це  злиття дасть можливість зекономити кошти на утримання адмінапарату. Так, послуги з харчування у нашій лікарні надає  КП “Школярик”. Харчування якісне! Відучора перевели і пологовий будинок. То аналогічно на таке харчування перейде і районна лікарня.Щодо термінів: у нас є рішення сесії Ніжинської міської ради про те, що ми звернулися до районної ради з проханням передати райлікарню в комунальну власність міської ОТГ. Зараз ми чекаємо, коли районна рада розгляне нашу пропозицію.
  • Після об’єднання медичний персонал районної лікарні не втратить робочі місця?
  • Такі побоювання безпідставні. Наше бачення наступне: якщо у місті є терапія №1, то на базі районої лікарні – терапія №2. Якщо в місті є хірургія №1 і №2, то на базі районної лікарні – хірургія №3. Медики районної лікарні не залишаться без роботи.
  • Модернізація приймального відділенння у рамках реалізації програми”Велике будівництво” завершується. Чи все встигаємо? Адже планували завершити всі роботи до 10 червня…
  • Стосовно реконструкції приймально-діагностичного відділення виходимо на завершальний етап. Фактично роботи вже завершені, крім облаштування кімнат, де буде розміщена важка техніка: КТ, МРТ, ангіограф і цифровий рентгенапарат. МРТ і ангіограф ще очікуємо, решту обладнання вже отримали. Відповідно до проєкту спеціалісти почали будівельні роботи по цих 4 кімнатах. По коридорах і палатах завершено вже всі ремонтні роботи. Залишилося  завершити в’їзну частину, куди заїжджатиме швидка допомога, і за кошти благодійників корпорації “Кернел” завершити фарбування фасаду. Нагадаю: “Кернер” надав місту фінансову допомогу в сумі 1 млн. грн. З них 150 тисяч витратили на медичні костюми і 750 тисяч – на фасад.

У цьому ж приміщенні ми вже запустили хірургічне відділення, де ремонт робили власними силами лікарні, плануємо  запустити приймальне відділення, а тоді – терапію. Приємно, що поступово лікарня набуває достойного вигляду.

 

Усі приймальні відділення матимуть однаковий вигляд (фото з мережі)

Також зазначу, що на сьогодні Ніжинська міська лікарня очікує підписання 11 пакетів, проти 8 минулорічних. З пакети нові: по реабілітації опорно-рухової системи, по реабілітації після перенесеної неврологічної патології, по психіатричній допомозі в амбулаторних умовах. Також на розгляді знаходиться пакет по наданню допомоги пацієнтам з COVID-19.

Тож Ніжинська міська лікарня має  належне обладнання, гідних фахівців і зможе надавати жителям Ніжина і Ніжинщини належні медичні послуги.

Спілкувалася Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь