Сьогодні відзначається Чистий четвер 2021: що потрібно зробити, головні традиції свята

 

 

 

 

29 квітня за три дні до Великодня відзначається Чистий четвер – важливий день Страсного тижня перед Великоднем. Він присвячений останнім дням життя Ісуса на землі. У цей день важливу роль відіграють обряди очищення – як тілесного, так і духовного. Сьогодні церква згадує Таємну вечерю Ісуса, обмивання ним ніг його учнів і його молитву в Гефсиманському саду.

Що потрібно зробити в Чистий четвер

З ранку в цей день заведено сходити на церковну службу і причаститися. Причащатися потрібно натщесерце. Цього року прослухати богослужіння рекомендується онлайн. На вечірній службі читають дванадцять уривків з Біблії про передсмертні дні Христа. З церкви додому приносять запалену свічку.

У народі склалася традиція очисних купань в цей день. Купатися прийнято до світанку або відразу після пробудження. У воду для купання кладуть срібну ложку або монету. Під час купань вимовляють молитву до Бога і просять вибачення за скоєні гріхи.

Крім очищення тіла також проводиться прибирання житла. У будинку миють підлоги, перуть килими, викидають все непотрібне, перепирають білизну. Після цього до понеділка після Великодня прибиратися вже не можна. У цей день також займаються випічкою і прикрасою пасок. Однак пробувати випічку не можна, оскільки це порушує піст.

Що не можна робити сьогодні

  • У цей день не можна шумно веселитися.
  • Не можна вживати алкоголь та інші продукти, що порушують піст.
  • Не можна залишати будинок неприбраним до Страсної п’ятниці.
  • Не можна брати в борг речі і гроші.

Джерело: unian.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь