Саме громада Ніжина обиратиме найкращу передпроектну візуалізацію центрального парку

 

 

 

 

Ніжин – унікальне місто… У ньому гармонійно поєднуються старовинне і сучасне… А міська влада працює над розвитком Ніжина, вдало застосовуючи при цьому нові підходи. Одним з таких є конкурс передпроектної візуалізації реконструкції ніжинського парку імені Т. Шевченка, який було оголошено Ніжинською міською радою.

Детальніше про сам конкурс та ситуацію з центральним парком журналістам Нежатин розповів міський голова Олександр Кодола:

Це дуже болюче для мене питання… Мені, як міському голові, дуже соромно, що центральний парк відпочинку у Ніжині настільки занедбаний і захаращений… Це все результат діяльності одного з попередніх керівників м. Ніжина, який безвідповідально, а, можливо, навіть, із якимись своїми намірами, віддав в оренду – тільки уявіть собі! – на 49 років приватному підприємству увесь парк! На разі попередній міський голова і його команда формально наче б то подали в суд і відсудили у ПП “Партнер” декілька земельних ділянок, тих, які непотрібні цьому приватному орендарю… За ними залишилися тільки ті ділянки, які приносять ПП прибуток (на яких розміщені кафешки, майданчики для продажу різних товарів, атракціони, які, на жаль, також у занедбаному стані).

Тож перед нашою командою постало непросте завдання: запропонувати громаді нові підходи для розвитку центрального парку відпочинку. Тому ми й оголосили конкурс на передпроектну візуалізацію парку.

Наразі подали роботи більше 10 конкурсантів, переважно це фахові архітектори, є представники архітектурних бюро, дизайн-студій та організації з урбаністичного розвитку, навіть є архітектурні фірми з усієї України. Хтось із них має відношення до Ніжина, багато хто, а я думаю, і всі, приїздили в центральний парк Шевченка, щоб побачити його на власні очі та сфотографувати, і от ці учасники надіслали нам на конкурс свої роботи. Зазначу, що багато з них заслуговують на серйозну увагу.

У міськраді вже відбулося перше засідання комісії, де ми заслухали всіх учасників, ознайомилися з їхніми роботами. Будемо далі працювати комісійно, обирати кращі пропозиції і вже їх висувати на розгляд громади нашого міста.

Треба розуміти, що реконструкція центрального парку – це достатньо великі кошти, десятки мільйонів гривень… Тому будемо  шукати можливості, звернемося до Кабінету Міністрів України для підтримки з державного бюджету, і до обласної держадміністрації, оскільки своїми силами, на жаль, сьогодні наше місто не зможе реконструювати такий великий інфаструктурний об’єкт.

Але вже те, що ми розпочали цю роботу – дуже важливо. Тому спільно з громадою будемо виходити на той проект парку, який хочемо бачити.

Мені б хотілося, щоб на території парку були зони відпочинку для людей різного віку. Для діток – це дитячі майданчики, різні цікаві локації… Цікавим був би літній майданчик “Зелена сцена”, де б мали змогу виступати різні гурти, місцеві і запрошені. Також мають бути місця відпочинку для людей похилого віку.

Одна мрія ніжинців уже здійснилася:  6 травня ми відкрили повноцінний скейт-парк, тому зараз отримуємо багато вдячних відгуків від молоді. Я й сам неодноразово вже бував на цьому скейт-парку, і вдень, і ввечері, і бачу, що він постійно користується популярністю. Так, були деякі зауваження щодо прибирання, і зараз там уже встановлено сміттєприймальні урни і  працює освітлення у вечірній та нічний час.

Тож головне – берегти майно громади і недопускати вандалізму! Поліція та Муніципальна варта слідкують за громадським порядком на цьому об’єкті”.

Зі слів Тетяни Плетньової, начальника сектора інвестиційної діяльності відділу економіки, основне завдання учасників конкурсу полягало в розробці концепції розвитку парку як основного місця відпочинку та дозвілля ніжинців, який визначає базові напрямки, тенденції та перспективи функціонування території. “Усі конкурсні роботи були виконані згідно з технічним завданням. Слід відмітити, що учасниками було розроблено не тільки цікавий дизайн, але й глибокий історико-архітектурний аналіз міста Ніжина і парку ім. Шевченка зокрема, – зазначила Т. Плетньова. – У підсумку можна додати, що усі конкурсні роботи включають в себе збереження базової функції території-парку культури та відпочинку, вироблення єдиної стилістики для подальшої реконструкції та створення нових об’єктів, атракцій і функціональних зон.

Після презентації кожної з робіт журі було надано оціночний лист, де за різними критеріями, такими як оригінальність, функціональне зонування, технологічність, доступність та інноваційність,  кожна робота отримала оцінки від експертної комісії. Наразі заключне слово за мешканцями міста, які зможуть віддати свій голос через он-лайн голосування за найкращу передпроектну візуалізацію центрального парку”.

Голосування  триватиме до кінця травня, офіційний початок якого буде оголошено на офіційному сайті Ніжинської міської ради. Найкраща робота з візуалізації ляже в основу масштабної реконструкції центрального парку Ніжина, а переможець Конкурсу отримає грошову винагороду у розмірі 100 тис. грн з урахуванням Податкового Кодексу України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь