Ротація в Кабміні: хто претендує на вакантні посади в уряді та що про них відомо

 

 

 

 

18 травня Рада проголосувала за звільнення трьох міністрів: інфраструктури, охорони здоров’я, а також розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Натомість прем’єр-міністр Денис Шмигаль вніс на розгляд парламенту подання про призначення трьох нових урядовців. Хто може зайняти вакантні місця в Кабміні та які обіцянки давали ці люди, читайте в матеріалі «Слово і діло».

Прем’єр пропонує народним депутатам призначити голову Державної податкової служби Олексія Любченка на посаду першого віцепрем’єр-міністра ‒міністра економіки, замість уже колишнього очільника відомства Ігоря Петрашка.

Новим міністром інфраструктури замість Владислава Криклія може стати очільник «Укравтодору» Олександр Кубраков.

А от Міністерство охорони здоров’я має очолити головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Він стане уже четвертим очільником МОЗу за час пандемії, останнім на посаді був Максим Степанов.

Олексій Любченко

Олексій Любченко є держслужбовцем третього рангу. Нині він очолює Державну податкову службу України, на цю посаду його призначали двічі: уперше за спрощеною процедурою у квітні 2020 року та удруге ‒ на підставі конкурсу у квітні 2021 року. Тобто потенційний міністр, пропрацювавши тільки місяць на посаді голови ДПС, може змінити місце роботи та зайняти урядове крісло.

Свою кар’єру податківця він почав у 1999 році, а вже у 2003-2005 роках очолив Державну податкову адміністрацію Черкаської області. У 2009-2011 роках Любченко працював заступником голови Державної податкової адміністрації.

Зазначимо, що депутати від «Голосу» вважають неможливим його призначення в Кабмін, оскільки він підпадає під закон про люстрацію, однак у Міністерстві юстиції вирішили інакше.

У 2014-2015 роках Любченко працював радником голови відділу радників Департаменту забезпечення діяльності ДФС, а з жовтня 2015 року був першим віцепрезидентом «Украгрохімхолдингу».

Серед скандалів Любченко відзначився після подання декларації. Виявилось, що його син Андрій у 18 років є власником квартири у столичній новобудові та автомобіля Porsche Macan вартістю 200 тис. доларів. І це при тому, що за 2019 рік Олексій Любченко та його дружина задекларували за основним місцем роботи в «Украгрохімхолдингу» дохід у 938 тис. гривень.

Олександр Кубраков

Від 2019 року Олександр Кубраков очолює «Укравтодор». До цього він був народним депутатом IX скликання від партії «Слуга народу» і за чотири місяці роботи в парламенті подав 13 законопроєктів.

За даними аналітиків «Слово і діло», як народний депутат Кубраков виконав шість обіцянок, всі з передвиборчої програми партії «Слуга народу».

Також раніше Кубраков працював радником мера Києва Віталія Кличка в ІТ-галузі, крім того, спеціалізується на впровадженні проєкту «Держава в смартфоні».

До походу в політику був виконавчим директором асоціації «Інформаційні технології України» та керівником сектору «IT та Телеком» в «Офісі ефективного регулювання» (BRDO).

У листопаді 2020 року колишній радник голови Офісу президента Ігор Уманський публічно заявив про розкрадання грошей, які з ковідного фонду направили на будівництві доріг, мовляв, «дорожній картель на «Великому будівництві» освоїв мільярди бюджетних коштів».

В «Укравтодорі» назвали це спекуляцією та заявили, що їм немає чого приховувати. При цьому станом на 1 грудня 2020 року Офіс генпрокурора відкрив 866 кримінальних проваджень, які стосуються «Великого будівництва».

У відповіді на запит «Слово і діло» СБУ повідомила, що наразі ведеться одне об’єднане провадження за фактами заволодіння коштами на «Великому будівництві». Зокрема, ми показали на інфографіці гучні випадки зловживань під час реалізації президентського проєкту.

Хто може зайняти вакантні місця в Кабміні та які обіцянки давали ці люди, читайте в матеріалі Слово і діло.

У декларації за 2020 рік Кубраков зазначив, що його річний дохід становив 2,2 млн грн, з яких 614 тис грн ‒ це зарплата в «Укравтодорі», а 140 тис. грн ‒ дохід за відчуження рухомого майна, решта ‒ дивіденди від групи компаній.

Віктор Ляшко

Мабуть, серед усіх кандидатів на вакантні посади міністрів, Віктор Ляшко є найбільш знайомою персоною для пересічного українця. У медичній галузі він працює близько 20 років: спершу Ляшко був лікарем-інтерном, потім експертом МОЗ та першим заступником голови Центру громадського здоров’я. Врешті у 2018 році його призначили заступником почергово трьох міністрів охорони здоров’я.

З початком пандемії коронавірусу Віктор Ляшко став ледь не головним спікером у цій темі та навіть мав більший рівень довіри, ніж міністр Степанов. Саме Ляшко координував скандальну евакуацію українців з Уханя, брав активну участь в інформаційній кампанії щодо коронавірусу та спростовував низку міфів про лікування COVID-19.

За час перебування на посаді Ляшко дав 46 обіцянок, з яких на момент написання матеріалу виконав тільки 18. Вони здебільшого стосувалися оновлення шкільного меню, виплат лікарям, початку та розгортання кампанії з вакцинації. Тепер в разі призначення Ляшко обіцяє протягом літа повністю провакцинувати 5 млн людей.

Вісім обіцянок йому не вдалось виконати ‒ Ляшко не зміг до кінця 2020 року забезпечити збільшення кількості ПЛР-тестувань на коронавірус до 75 тисяч на добу, звільнити головного санітарного лікаря Житомирської області та знайти йому заміну. Також невиконані обіцянки стосувалися забезпечення лікарень киснем.

Ще 20 обіцянок перебувають у процесі виконання. Також Віктор Ляшко за час тривалої публічної роботи потрапив у декілька скандалів, серед яких визнання того, що заборона гуляти у скверах та парках під час локдауну не мала безпекового підґрунтя та запроваджувалася тільки задля психологічного ефекту.

Також санлікар разом із делегацію президента у Хмельницькому порушив карантинні обмеження. Без масок та дистанції вони завітали у кав’ярню, яка працювала попри локдаун. За результатами цього поліція склала адмінпротокол.

У декларації Ляшко зазначив, що його родина володіє чотирма земельними ділянками на Київщині та квартирою у Броварах, також йому належить автомобіль Skoda Octavia A7 2018 року випуску.

У 2020 році Віктор Ляшко заробив у МОЗ 617 тис. грн, а серед заощаджень має 32 тис. доларів і 250 тис. грн.

Нагадаємо, за призначення міністрів Рада голосуватиме 20 травня 2021 року. Крім того, у цей день президент України Володимир Зеленський проведе велику пресконференцію з нагоди другої річниці на посаді президента.

Софія Телішевська, спеціально для «Слово і діло»

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь