Уряд змінив правила призначення субсидій: що варто знати

 

 

 

 

Розпочалося приймання документів на призначення житлових субсидій. З травня в Україні діють нові правила. Громадяни мають п’ять місяців до вересня включно, щоб подати документи. Міністерство соціальної політики затвердило нові бланки заяв і декларацій. 19 травня Кабмін вніс чергові зміни до схеми призначення субсидій.

Що змінилося

З 19 травня уряд повернув автоматичне перепризначення субсидій тим сім’ям, щодо яких немає суперечливих майнових моментів. Раніше всіх субсидіантів зобов’язали наново подавати документи.

“Тільки 15% домогосподарств потрібно буде оновити документи для отримання субсидії. Усі подані в травні заяви опрацюють з урахуванням оновлених критеріїв”, – уточнила міністр соцполітики Марина Лазебна.

Кому не призначать субсидію

“Зміни стосуються найперше майнового стану сім’ї. Не матимуть права на субсидії ті, що мають понад дві квартири чи будинки. Також не отримають субсидії члени сімей, які здійснили впродовж 12 місяців перед зверненням купівлю іноземної валюти одноразово на суму понад 50 тисяч гривень”, – розповіла Gazeta.ua Людмила Корнієнко, директорка департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА.

Відтепер звертатимуть увагу на наявність не тільки автомобіля молодше п`яти років. А й коли хтось із домогосподарства володіє двома й більше автомобілями, яким менш як 15 років, уточнили в міністерстві. Також враховуватимуть одноразові витрати громадян на 50 тис. грн і більше. Це купівля товарів, послуг, окрім оплати медичних, комунальних послуг і навчання. Також братимуть до уваги інформацію про внески до статутних капіталів організацій, купівлю корпоративних прав, коштовних речей, рухомого й нерухомого майна на суму понад 50 тис. грн.

З 19 травня Кабмін оновив правило щодо наявності кількох квартир, будинків і розміру депозиту.

“Якщо ви власник трьох – чотирьох квартир у Києві, то субсидія не призначатиметься. Якщо є квартира в місті й будинок у селі, то це не завадить отримати допомогу. Якщо маєте ще одне житло на правах спільної власності з іншими людьми, його не враховуватимуть. Також претендувати на субсидію можна, маючи на депозиті до 100 тисяч гривень”, – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Не враховуватимуть доходи від депозитів, тому що банківські установи подають звіт до податкової загальною сумою. Персональна інформація про доходи фізичних осіб від розміщення депозитів відсутня.

Куди подавати документи

“Субсидія виплачуватиметься тільки в готівковій формі. У містах документи приймають управління соцзахисту. У селах – уповноважені особи територіальних громад. Вони після прийняття документів від громадянина впродовж трьох днів зобов’язані передати їх на розгляд районних управлінь соціального захисту населення. Важливо в жодному разі не допускати утворення черг. Тому запровадили попередній запис до спеціалістів”, – каже Людмила Василівна.

Документи також можна надіслати поштою. Електронний сервіс “Система попередньої реєстрації документів для призначення житлової субсидії” тимчасово припинив роботу на приймання документів, повідомляє офіційний сайт Мінсоцполітики.

Де взяти бланки заяв і декларацій

Бланки заяв і декларації на оформлення субсидій є на сайті Мінсоцполітики. Їх можна видрукувати й заповнити. Незалежно від місяця подання документів, субсидію нарахують із травня.

У декларації потрібно вказати інформацію про транспорт, нерухомість, хто зареєстрований у будинку чи квартирі, доходи кожного члена домогосподарства, суму сплачених аліментів. Також зазначити покупки за останні 12 місяців вартістю понад 50 тис. грн. Це можуть бути товари, цінні папери, автомобілі, нерухомість.

Документи розглядатимуть упродовж 15 днів. Житлово-комунальні підприємства зобов’язані п’ятиденний термін надати з кожної сім’ї інформацію про спожиті послуги. Без цього субсидію не призначать. Якщо сім’я має борги за останні три місяці, їх потрібно сплатити. Інакше можуть відмовити в субсидії.

Чому ліквідували комісії, які розглядали питання призначення субсидій

“Комісії розглядали питання про виключення зі складу сім’ї людей, які прописані, але не проживають. Також щодо надання субсидій на понаднормову площу тим родинам, де всі непрацездатні. Відтепер право розгляду таких звернень передали начальникам райуправлінь соцзахисту населення”, – пояснила Людмила Василівна.

Скільки грошей виділили на субсидії цього року

До травня субсидії в Україні отримували майже 3 млн домогосподарств, за даними Кабміну. На 2021 рік на цю програму в держбюджеті передбачено орієнтовно 37 млн грн. У першому кварталі виплатили 18,3 млрд грн житлових субсидій, повідомляє Міністерство соціальної політики.

 

Джерело: businessua.com

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь