Як у Ніжині виконано бюджет за І квартал 2021 року та шляхи його наповнення

 

 

 

 

Третього червня на черговому засіданні  десятої сесії міської ради VIIІ скликання, депутати розглянути та прийняли рішення «Про виконання бюджету Ніжинської міської територіальної громади за  І квартал 2021 року».

Пише сайт «Нежатин»

За І квартал 2021  року бюджет  Ніжинської громади отримав 136,1 млн. грн.,  план виконаний на 104,2%.

В тому числі план по власних доходах виконаний на 105,1%, надійшло 101,5 млн. грн., що на 13,5 млн. грн. більше в порівнянні  з І кварталом минулого року. На 10,1 млн. грн. збільшились надходження  податку на доходи фізичних осіб, на 1,9 млн. грн. надходження єдиного податку.

Читайте також: Основні рішення десятої сесії Ніжинської міської ради

Як підкреслив міський голова Олександр Кодола, видаткова частина бюджету у нас традиційно соціально направлена. Основним напрямком використання коштів є  фінансування захищених статей бюджету: це заробітні плати, енергоносії, тощо. Питома вага в цих загальних видатках складає 90%, на всі інші потреби громади направляється лише 10%.

Олександр Михайлович зазначив, що наразі одне із головних завдань – плідно працювати над дохідною частиною міського бюджету. Це питання він більш детально прокоментував журналістам нашого видання

Я постійно наголошую на тому, що потрібно більше заробляти, максимально знаходити для цього всі можливості. Зараз, разом з командою, ми спільно над цим працюємо. Адже є численні випадки, приміром, коли підприємства роками не сплачували до бюджету оренду за земельну ділянку. Крім того, на сьогоднішній день ми  проводимо роботу, щодо реєстрації підприємств, які працюють у Ніжині: аби вони реєструвалися в нашому місті і, відповідно,  сплачували  ПДФО у міський бюджет.

Також ми проводимо роботу, що стосується переведення на об’єкти благоустрою тимчасових споруд. Раніше, на жаль, вони сплачували за оренду землі копійки: умовно кажучи – 1000 грн. за рік. Уявіть собі! І багато хто здавав їх в оренду за 12-14 тис. грн. в місяць, а бюджет міста отримував 1000 грн. за оренду землі і це неправильно. В багатьох містах працює така схема, як об’єкти благоустрою, де в рази ці тимчасові споруди платять більше. От зараз ми і проводимо цю роботу. Звичайно, не всі підприємці це підтримують, але вже близько 70 % з них перейшли на об’єкти благоустрою і сплачують у наш міський бюджет кошти. Це як один із прикладів вищезазначеної роботи.

Далі – працюємо над залучення інвестицій до нашого міста. На жаль, карантинні обмеження нам у цьому заважали, але ми плануємо провести вже влітку регіональний бізнес-форум саме в місті Ніжині за участю Латвійських колег, можливо інших іноземних представництв: їх бізнесменів, підприємців.

Тобто, головне – дати поштовх розвитку економіки. Проте можу сказати зі свого досвіду, що це дуже складно зробити у місті Ніжині. Зокрема, я працював у Верховній раді заступником Голови Комітету з питань будівництва, і спілкуюся з багатьма забудовниками України. Я запрошував їх сюди будувати багатоповерхові будинки, можливо, якісь комерційні споруди. Адже будівництво – це один із головних рушіїв економіки. Якщо, приміром, буваючи в інших містах України, я бачу, як там працюють будівельні крани, то це головна ознака того, що місто розвивається. І в будівництві пов’язано багато сфер: хтось виробляє будівельні матеріали, приміром наш цегельний завод, це вже додаткова зайнятість населення, робочі місця, тощо.

Що ж до забудовників, то, на жаль, для них не дуже цікаве місто Ніжин для будівництва, оскільки збудувати багатоповерховий будинок, як в Ніжині, так і в містах обласного значення та в мегаполісах (в Чернігові, в Києві) потрібно вкласти одні й ті самі кошти. Умовно кажучи, аби збудувати 10-поверховий будинок, одну секцію, орієнтовно будівельнику потрібно вкласти 1 млн. доларів. І от, в Чернігові він продасть ці квартири по 15 тис грн. за м2, в Києві – по 30 тис за м2, а в Ніжині 10 тис. і то, якщо буде попит. Тому, на жаль, складно залучати інвесторів і будівельників, але будемо над цим плідно працювати і знаходити будь-які можливості для розвитку і підйому економіки міста.

Прийняте рішення «Про виконання бюджету Ніжинської міської територіальної громади за  І квартал 2021 року» прокоментував нам також голова профільної депутатської комісії Ніжинської міської ради Володимир Мамедов

Постійна депутатська комісія Ніжинської міської ради з питань соціально-економічного розвитку підприємництва інвестиційної діяльності бюджету та фінансів складається з дев’яти депутатів:

1.Мамедов Володимир Хейбарович – голова комісії;

  1. Безпалий Олександр Вікторович – заступник голови комісії;
  2. Чернишева Лариса Олексіївна – секретар комісії;
  3. Багнюк Олександр Володимирович ;
  4. Гомоляко Андрій Олексійович;
  5. Кушнір Микола Іванович;
  6. Охонько Сергій Миколайович;
  7. Тимошик Дмитро Михайлович;
  8. Хоменко Юрій Валерійович.

Вона нараховує вісім представників різних партійних фракцій які увійшли у міську раду. У першому півріччі цього року комісією було проведено десять засідань та було розглянуто біля ста важливих питань розвитку ніжинської міської громади. За перший квартал 2021 року до бюджету Ніжинської міської територіальної громади зараховано 136 121,4 тис. грн., що складає 104,2 % плану звітного періоду та на 6 357,1 тис. грн. більше ніж за відповідний період 2020 року, в тому числі до загального фонду 132 391,0 тис. грн. періодом минулого року їх отримано  на 4 760, тис грн. більше.

Основну частину доходу міського бюджету було отримано за рахунок податків фізичних осіб (54.9%) та податків на майно (24,0%).

За перше півріччя були розглянуті такі питання, як виділення коштів на проектування будівництва ФОК з басейнами, надання фінансової підтримки для компенсації втрат за період локдауну, поповнення статутного капіталу КП «ВУКГ» для придбання машини з вакуумним прибиральним обладнанням, будівництво артезіанської свердловини в селі Переяслівка, будівництво спортивного майданчику у селі Кунашівка, питання виділення коштів на очищення ставка у селі Кунашівка, на поточний ремонт по облаштуванню огорожі ЗОШ №1 та заміну вікон у гімназіях №3, №15, №16, на виготовлення проєктно-кошторисної документації з реконструкції будівлі ФОКу за адресою вул. Шевченка, 103, додатково на заробітну плату, поточні ремонти мережі теплопостачання у пологовому будинку міста, на поточний ремонт трубопроводів опалення у приміщенні ЗОШ №9, та поточний ремонт фасаду, додаткові кошти на метало пластикові вікна для спортзалу на вул. Прилуцькій, на встановлення вуличного освітлення на міському стадіоні «Спартак», на завершення поточного ремонту будівлі музею імені І. Спаського, на облаштування частини території ЗОШ №15 для навчальної їзди та тренувань, та багато інших питань, що стосуються життєдіяльності Ніжинської громади та її розвитку.

Наша комісія, як і міська влада, приділила багато уваги у першому кварталі капітальному та поточному ремонту доріг, відновлюється інфраструктура міста. Розпочаті роботи по реконструкції та ремонту доріг центральної частини міста. Відновлюється алея по вул. Шевченка, зроблено ремонт дороги по вул. Воздвиженській, розпочинається реконструкція по вул. Гоголя. Продовжується реконструкція міської лікарні ім. Галицького. Значну увагу було приділено розширенню спортивних майданчиків міста та територіальної громади в цілому. Так у першому кварталі 2021 р було споруджено два спортивних майданчика у парку ім. Т.Г.Шевченка, це майданчики для скейтборду та воркауту. Зроблено огорожа запасного футбольного поля стадіону «Спартак». Розробляється проєктно-кошторисна документація реконструкції трибун для вболівальників на центральному полі стадіону «Спартак».

Виділені кошти для участі збірних команд міста на першість області з дзюдо, футболу та з інших олімпійських видів спорту. Завдяки тріумфальній перемозі на чемпіонаті Європи з самбо над росіянкою нашої землячки Наталії Чистякової, на десятій сесії міської ради VIIІ скликання було прийнято рішення по створенню школи «ДЗЮДО».

Стосовно видатків міської громади хочу зауважити, що свою негативну роль у роботу громади вніс COVID-19. Це відзначилось на показниках Ніжинської громади в цілому. За перший квартал 2021 року не забезпечено виконання планового показника по податку на доходи фізичних осіб, податку на прибуток підприємств комунальної власності, частини акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального та акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, податку на нерухоме майно, збору за місця для паркування автотранспорту та туристичному збору.

Видатки бюджету Ніжинської міської територіальної громади за перший квартал 2021 року виконано на 78%, до уточненого плану на перший квартал.

Видатки загального фонду становлять 93% до плану звітного періоду.

Видатки спеціального фонду за перший квартал склали на 11% більше проти звітного періоду минулого року.

Протягом першого кварталу поточного року з бюджету Ніжинської територіальної громади в першу чергу проводились фінансування захищених статей.

У звітному періоді заробітна плата працівникам бюджетної сфери була виплачена повністю без порушення строків. Оплата енергоносіїв проведена у повному обсязі до фактичних нарахувань. Кредиторська заборгованість із зазначених виплат відсутня.

Міська влада, депутатський корпус прикладає великих зусиль для подальшого розвитку Ніжинської територіальної громади, як частинки Великої цілісної держави України.

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь