Наповнити бюджет Ніжинської громади можливо за умов вчасної та чесної сплати податків і зборів

 

 

 

 

Про наповнення бюджету ніжинської громади та сплату коштів за розміщення тимчасових споруд журналістам сайту “Нежатин” розповів перший заступник міського голови Федір Вовченко:

«Одним із головний завдань міської ради є утримання в належному стані території – використання її за призначенням відповідно до генерального плану, містобудівної документації, правил благоустрою території населеного пункту, а також санітарне очищення території, її озеленення, збереження та відновлення об’єктів благоустрою.

На реалізацію всіх цих заходів потрібні значні кошти. А, як ви знаєте, бюджет Ніжинської громади дефіцитний. А наповнити його можливо за умови, якщо всі суб’єкти господарювання будуть сплачувати вчасно та чесно всі податки та збори.

І тоді нам всім разом вдасться відновити економіку міста, належно утримувати та раціонально використовувати території, охороняти та організовувати упорядкування об’єктів благоустрою з урахуванням особливостей їх використання.

З цією метою 26 лютого 2021 року Ніжинською міською радою було прийнято рішення «Про заборону розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Ніжина на умовах договорів оренди землі».

Станом на 01 лютого 2021 року на договорах оренди землі розміщується 52 тимчасові споруди. За всі ці договори оренди землі до міського бюджету в місяць надходить 8,5 тис. грн., що за рік становить 100,00 тис. грн. Ціна за 1 кв. м. коливається від 4,5 грн до 10,0 грн. Це не значні надходження до бюджету.

Також на території м. Ніжина є ряд тимчасових споруд, які розміщуються відповідно до «Порядок розміщення тимчасових споруд на об’єктах благоустрою». Станом на 01 лютого 2021 року відповідно до цього порядку заключено 56 договорів. За цими договорами було нараховано та сплачено у 2020 році 1 750, 00 тис. грн.

У Ніжині склалася така ситуація, що поруч стоять ряд кіосків і один сплачує 288,0 грн. за 1 кв. м, а інший на оренді землі сплачує 7,5 грн.

Також порядок дає змогу розцінювати тимчасові споруди на конкурсних засадах, що, в свою чергу, дає можливість визначити реальну вартість розміщення МАФа. Так було проведено конкурси на розміщення тимчасових споруд майже в усіх центральних частинах міста.

На площі І. Франка за 1 кв. м. було запропоновано 820 грн., на площі М. Заньковецької – 727, 00 грн.

На даний момент існує велика кількість людей, які бажають займатися підприємницькою діяльністю і розмістити тимчасові споруди в Ніжині. Але в центральній частині та по вулиці Шевченка існують схеми розміщення МАФів, що не дає можливості розмістити їх де завгодно.

Всі місця відповідно до цих схем зайняті. Деякі підприємці, тимчасові споруди яких розміщені на договорах оренди землі, не бажали сплачувати реальні кошти до міського бюджету.

Розпорядженням міського голови було створено робочу групу, в яку входили представники влади та представники підприємців м. Ніжина. В ході роботи цієї групи було напрацьовано варіант компромісного рішення, яке дає змогу збільшити надходження до місцевого бюджету та піти назустріч підприємцям міста й здійснити підтримку фінансової спроможності малого бізнесу.

Рішенням Ніжинської міської ради 03 червня 2021 року були внесені зміни до Порядку розміщення тимчасових споруд на об’єктах благоустрою в частині зміни коефіцієнту зональності, відповідно до місця розташування об’єкта благоустрою. Цим рішенням місто Ніжин чітко розділено на зони розміщення тимчасових споруд. В залежності від розміщення тимчасових споруд встановлюється плата.

Станом на сьогодні проводиться робота по зміні умов розміщення тимчасових споруд. З 52 тимчасових споруд 18 на даний час здійснюють процедурні питання по оформленню своїх тимчасових споруд.

В результаті переходу 18 тимчасових споруд на об’єкти благоустрою надходження до міського бюджету в порівнянні з договорами оренди землі в місяць буде збільшено на 75,0 тис. грн.

Також було проведено зустріч з представниками великих торгових мереж, магазини яких розміщено на території міста.

Нами було звернено їх увагу на те, що однією з обов’язкових умов функціонування торгівельних закладів на території міста, які в значній мірі впливають на розвиток інфраструктури міста та забезпечують певну зручність мешканців міста, є їх облаштування паркувальними майданчиками та місцями для автотранспорту.

Майданчики для паркування автомобільного транспорту відвідувачів торгівельних закладів, які розміщуються на земельних ділянках комунальної власності, належать до об’єктів благоустрою, і їх утримання та використання суб’єктами господарської діяльності має здійснюватися у відповідності з умовами Типового договору пайової участі з утриманням об’єктів благоустрою, форма якого затверджена виконавчим комітетом Ніжинської міської ради».

Фото Ніжинрада

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь