На вулицях Ніжина провели флешмоб «Право на безоплатну правову допомогу»

 

 

 

 

З метою проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів щодо популяризації системи безоплатної правової допомоги працівники Ніжинського МЦ з надання БВПД спільно із громадськими радниками і волонтерами БПД провели флешмоб «Право на безоплатну правову допомогу» на вулицях м. Ніжина.
“Захист прав та законних інтересів громадян є основним орієнтиром у нашій роботі. Право на безоплатну правничу допомогу передбачено національним законодавством, а також закріплено у низці міжнародних зобов’язань України. Один із стратегічних напрямів діяльності системи БПД – це правопросвітництво. Завдяки діяльності громадських радників і волонтерів БПД ще більша кількість громадян може дізнатися про нас, а отже, і захистити свої права. ”- зазначив Володимир Бригинець , директор Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Що являє собою безоплатна правова допомога та які види послуг можна отримати?
Безоплатна правова допомога (БПД) – правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел. БПД виокремлює таки види:
1. Безоплатна первинна правова допомога (БППД)
– можуть отримати усі особи, які перебувають під юрисдикцією України (громадяни України, іноземці, особи без громадянства, у тому числі біженці чи особи, які потребують додаткового захисту). БППД включає такі види правових послуг:
– надання правової інформації;
– надання консультацій і роз’яснень з правових питань;
– складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);
– надання консультацій, роз’яснень та підготовка проектів договорів користування земельними ділянками (оренда, суборенда, земельний сервітут, емфітевзис, суперфіцій) для сільського населення – власників земельних ділянок;
– надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.
2. Безоплатна вторинна правова допомога (БВПД)
– можуть отримати лише ті категорії осіб, які передбачені ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». БВПД включає такі види правових послуг:
– захист;
– здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
– складення документів процесуального характеру.
Як отримати безоплатну правову допомогу?
Отримати правову допомогу можна особисто, звернувшись до найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги.
Дистанційно допомогу можна отримати наступними шляхами:
• Зателефонувати за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні.
• Поставити запитання у месенджер Фейсбук-сторінки системи БПД.
• Скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням: https://bit.ly/3hwwgqR.
• Переглянути правові консультації на довідково-інформаційній платформі WikiLegalAid за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua/.
Учасники флешмобу: директор Ніжинського МЦ з надання БВПД Володимир Бригинець, начальник та заступник начальника відділу по організації надання БВПД та роботи з її надавачами Олександр Старчак та Катерина Карпова, головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання БПД Ольга Пабат, громадські радники та волонтери БПД м.Ніжина , Ніжинського району Олександр Турчин і Каріна Акопян.
За отриманням консультацій та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь