Сьогодні, 6 липня – день поцілунків: історія та цікаві факти

 

 

 

 

Сьогодні, 6 липня, відзначається Міжнародний день поцілунків або Всесвітній день поцілунку (World Kiss Day або World Kissing Day), який щорічно святкують в більш ніж 60 країнах, у тому числі і в Україні.

Це незвичайне свято виникло в кінці XIX століття у Великобританії. Двадцять років тому воно було затверджене Організацією Об’єднаних Націй і отримало статус міжнародного.

Ідея свята полягає в тому, що багато людей, можливо, забули прості задоволення, пов’язані з поцілунками.

Як з’явився поцілунок

Більшість обізнаних людей стверджує, що авторство першого поцілунку не встановлено. Він не був винайдений, як електрика або телефон. Він не був названий на ім’я людини, яка першою з’єднала свої губи і тут же розтиснула їх з характерним звуком, залишивши мокрий відбиток на щоці.

Так, загалом-то, не так важливо, звідки взялося слово, що позначає цю дію. Набагато цікавіше дізнатися, чому з’явилася сама дія, але із цього приводу науквці антропологи, історики і філософи досі не зійшлися в думці. Теорій існує велика кількість.

Чому люди цілуються

По-перше, тому що це прищеплено культурою. Майже у всьому світі люди, потрапляючи в романтичну ситуацію, відчувають неусвідомлену необхідність цілуватися. Таке відчуття, що люди запрограмовані на поцілунок і лише цього і чекають. Якщо ви це зрозумієте, то отримуватимете більше і самих поцілунків, і задоволення від них.

Ця програма діє день у день. Люди бачать акторів, що цілуються на екранах телевізорів, у кіно й у рекламі, їм розповідають про те, що їх друзі цілуються з тим-то і тим-то, вони бачать людей, що цілуються на вулиці. У

результаті у відомих ситуаціях поцілунок сприймається як обов’язкова їх складова. Тому в романтичній ситуації чинності набрати підсвідомий стереотип, і люди відчувають практично непереборне бажання поцілуватися незалежно від того, хочуть вони цього насправді чи ні.

Поцілунки стали нормою, але досі не у всіх країнах. Наприклад, в ісламських державах, а також в Китаї і Японії не заведено цілуватися на публіці. Це вважається непристойним. Європейці та американці цілуються всюди.

Поцілунок – один зі способів вираження людських емоцій. В залежності від контексту і деталей виконання може виражати широкий спектр почуттів. Поцілунок може використовуватися для вираження почуттів любові, пристрасті, прихильності, поваги, привітання, дружби і удачі, і багатьох інших. У загальному випадку він став загальним вираженням любові у багатьох культурах в усьому світі і виражає позитивні і ніжні почуття людини.

Є легенда, яка свідчить, що древні люди, які придумали поцілунок, вважали, що в диханні людини живе душа, а з’єднання дихань поцілунком людей символізує “весілля душ”.

Цікаві факти про поцілунки

Згідно з науковим визначенням, поцілунок — це «дотик губами до кого-небудь або чого-небудь в знак вираження любові або поваги». В кінці XX століття з’явилася ціла наука «філематологія», яка займається вивченням поцілунку і його впливу на людський організм. Науковці довели, що люди, які люблять цілуватися, живуть в середньому на 12 років довше, ніж ті, хто не люблять цього заняття. Але це далеко ще не всі плюси приємного дійства.

Він полегшує больові відчуття, надаючи на організм анестетичний ефект.

Американець А. Е. Вольфрам з Міннесоти за 8 годин поцілував 8001 людину 15 вересня 1990 року під час фестивалю, що проходив в його штаті. Таким чином, він примудрявся цілувати нову людину через кожні 3,6 секунди.

Перший поцілунок на екрані: 1896 рік. Його зобразили Мей Ірвін і Джон С. Райе в 30-секундному ролику Томаса Едісона під назвою «Поцілунок».

Найбільш насичений поцілунками фільм: «Дон Жуан» (1926 рік, компанія Warner Bros. Pictures). У ньому нарахували 191 поцілунок.

Найдовший поцілунок в історії кіно: Реджіс Тумі і Джейн Ваймен цілувалися протягом 185 секунд у фільмі «You’re in the Army Now» («Ти зараз в армії», 1940 рік), що займає 4% всієї тривалості фільму.

Поцілунки позитивно впливають на нервову систему людини і допомагають легше переносити наслідки стресових ситуацій. Тривалий акт ніжності пригнічує гормони, що викликають втому, стрес і знижує артеріальний тиск.

Поцілунок в губи нормалізує кислотність, і зменшує ризик виникнення карієсу.

Позитивна властивість спостерігається у сприянні при боротьбі із зайвою вагою. Науковці довели, що під час пристрасного поцілунку, який триває не менше 20 секунд, ефективно спалюються калорії і поліпшується обмін речовин удвічі. Одна хвилина такого контакту рівносильна 500-метровій пробіжці.

Найдовший поцілунок: 14 лютого 2013 року пара з Таїланду встановила світовий рекорд, безперервно цілуючись 58 годин 35 хвилин і 58 секунд.

 

unian.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь