Ой, на Івана, ой на Купала ніжний віночок я виплітала… Фото ДНЗ №13

 

 

 

 

Ой, на Івана, ой на Купала
Ніжний віночок я виплітала…
З ружі і лілій , з мальвів, барвінку,
Щоби прибрати кожну дитинку.
Так розпочалося традиційне свято Івана Купала , яке з прадавніх часів було улюблене у наших пращурів.
«О цій порі трави, вода, вогонь особливо цілющі, здатні очищати і лікувати. Лікарські трави заготовляли лише на Купала з примовляннями та молитвами, якими наші бабусі намагалися спрямувати животворну силу собі на користь.» Ось таку цікаву розповідь повели педагоги Гнітій Л.О., Божок Т.Г., Гавриляко Ю.В., Бабич А.В.,Дяченко В.С., Мархель І.В., Карпенко Т.О., Юзвік В.В., Кононенко В.С., в кожній віковій групі. Силу-силенну багатого і цілющого багатотрав’я з самого ранку несли до садочка наші дітки і батьківська родина. Це було незабутнє святково-казкове видовище !
І Марену, і Купала – основних дійових осіб обряду, прибирали діти і вихователі разом, прикрашали їх квітами, рушниками, духм’яним різнотрав’ям … А ще плели незвичайної краси віночки, вчилися тієї майстерності гуртом, водили хороводи, закликаючи Cонце красне, прославляючи Купальську ніч і чудодійну воду, грали в ігри «Посію я рожу», «Гори, гори ясно». Не менш цікавими для дівчаток і хлопчиків були стрибки через різнотрав’я та жалючу кропиву, бо тільки дорослі підкорюють багаття…
Багате Купальське свято на жарти і сміх, а ще на таємничість обряду з віночками . Ось і наші дівчатка відпускали віночки примовляючи: «Пливи, пливи мій вінок через тин та городок…», бо віночки знають найсокровенніші їх бажання. І попливли диво-віночки в чистій водичці басейнів на щастя і радість дітям.
…Високопоетичний і моральний струмінь Купальського свята переніс нас в ті прекрасні прадавні часи і подарував хвилини неповторної радості світосприймання духовних начал рідних пращурів. Несімо все те щиро і віддано нашим дітям.
Директор ЗДО №13 Н.М.Примушко
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь