10 порад, як пережити спеку у місті

 

 

 

 

Цьогорічне літо дивує секотною погодою.

Пощастило тим, хто має нагоду провести це літо на природі, подалі від асфальту, транспорту, офісів, поближче до лісів та водойм. Поки вони купаються в морі чи ставлять намет десь у Карпатах, у великих містах плавиться асфальт, провисають дроти, виходить з ладу техніка і транспорт, медикам додалося роботи – через спеку збільшилась кількість людей з серцево-судинними хворобами.

Проте ті, хто залишається в місті також можуть пережити спеку з мінімальними втратами для здоров’я. Для цього потрібно дотримуватися низки нескладних правил, більшість з яких можна узагальнити одним словосполученням – “здоровий спосіб життя”.

Прислухайтесь до організму

Основне правило, яким варто керуватися не лише під час спеки, а загалом по життю – це уважно прислухатися до свого організму. Він собі не ворог, а тому завжди дасть знати, коли йому щось загрожує або ставить під сумніви його повноцінне функціонування.

Спека – не виняток. Якщо хочеться спати – потрібно поспати, якщо пити – випити води, якщо паморочиться в голові або стало погано – повернутися додому, звернутися до перехожих по допомогу, викликати швидку.

Пересування вулицею

Лікарі радять не виходити на вулицю в період найбільшої сонячної активності – з 12 дня до16 вечора. Проте дозволити собі самому вирішувати, коли лишатися вдома, а коли йти на вулицю, можуть ті, в кого канікули та відпустки, а людям працюючим ця порада не підходить.

Отже, виходячи на вулицю, необхідно взяти з собою медичні препарати, а також потурбуватися про захист від ультрафіолетового випромінювання, наприклад, взяти парасольку, щоб прямі промені не потрапляли на поверхню тіла. Як варіант – ходити в затінку.

Часто під час спеки виникає дилема – їхати громадським транспортом чи пройтися пішки. Лікарі зазначають, що в даній ситуації – це рівнозначні варіанти, адже у транспорті спекотно, багато людей, душно, тобто не краще, ніж на вулиці. В такому випадку краще взяти таксі або пересуватися вулицею, знову ж таки обираючи затінок.

Не можна не згадати про одяг. Якщо носити в спеку синтетичні речі, то можна легко отримати тепловий удар або одну-дві шкірні хвороби. Одяг повинен бути з натуральних тканин, зручний, світлих відтінків. Обов’язковим елементом гардеробу влітку є головний убір.

Вдома, якщо ви не маєте ані кондиціонеру, ані вентилятора, потрібно змочити свої речі або взяти покривала, простирадло чи хустинку, змочити їх і прикладати до себе, щоб зменшити внутрішню і зовнішню температуру тіла.

Ліки не зайві

У спеку варто завжди носити з собою певні медичні засоби. Навіть якщо ви самі почуваєтесь здоровим і повним сил, можливо, ваші ліки допоможуть комусь іншому.

У випадку ж, якщо ви належите до людей-“сердечників”, то виходити без ліків на вулицю – ризикована справа.

Отже, якщо у людини уже є діагноз (ішемічна хвороба серця, стенокардія, перенесений інфаркт), необхідно обов’язково мати з собою препарати нітрогліцерину на випадок приступу стенокардії, препарат для зниження тиску, а також препарати більш широкого вжитку – валідол, корвалол тощо.

Здорові люди можуть обмежитися валідолом, корвалолом та нашатирним спиртом. Також не зайвим будуть вологі серветки та пляшечка з водою.

Режим дня

Режим дня змінювати не обов’язково, говорять лікарі. Якщо спека не створює відчутного дискомфорту, то звичний розпорядок дня варто залишити, щоби уникнути додаткового стресу для організму.

А от якщо ви, скажімо, звикли вставати пізно, а зараз у цей час вже спекотно, а від спеки вам фізично важко розпочати день, то варто підкорегувати свій режим і вставати раніше.

Таким чином ви покращите і режим харчування, адже бажано основні прийоми їжі – сніданок, обід і вечерю – спланувати так, щоб вони не припадали на період найбільшої активності сонця.

Меню “спека”

Їжа має бути легкою, “літньою”. Потрібно утриматись від смаженої, жирної, гострої і солоної їжі. Порції – невеликі, а від приготування їжі про запас варто відмовитись, аби потім не лікуватися від харчового отруєння.

Снідати краще раніше – о 6-7 ранку, обідати – до настання полуденної спеки – об 11 ранку, а вечеряти – о шостій вечора . Ті, хто не може заснути на порожній шлунок, можуть собі не відмовляти у невеликому перекусі за кілька годин до сну. Для цього найкраще підійдуть кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру.

Дієтологи рекомендують у спекотну погоду вживати холодні рідкі страви – окрошку, гаспаччо тощо, адже потреба в енергії в жарку погоду знижується приблизно на 5% і нашому організму влітку потрібна менш калорійна їжа.

Овочеві та фруктові салати, гречка і рис, картопля і пісні супи – ці страви можна їсти в середині дня, не побоюючись тяжкості в шлунку. Такі вуглеводи легко засвоюються.

А от м’ясні і рибні страви варто перенести на вечерю або сніданок – в умовах прохолоди організму буде легше їх перетравити.

Якщо шлунок набитий, він тисне на діафрагму, діафрагма тисне на грудну клітку і стає важко дихати. В умовах спеки це додаткове навантаження на серцево-судинну систему, яка і так працює в екстремальних умовах. Проте і голодним виходити з дому не варто – можна втратити свідомість. Особливо це стосується людей, що мають цукровий діабет або схильні до нього.

Вода – побажання і обмеження

Згідно з результатами телефонного опитування населення, проведеного Інститутом Горшеніна, більше половини громадян рятуються від спеки, вживаючи більше рідини.

Це легко пояснити – через високу температуру повітря ми потребуємо постійного відновлення рідини з солями і мікроелементами, що втрачається з потом.

Рекомендовано пити не менше 2,5-3 л рідини на день. Це може бути будь-яка рідина з температурою 18-20 градусів. Вживати її бажано кожні 40-50 хвилин по 100-200 мл. Це може бути вода, компоти, чай, свіжі соки тощо.

Проте і тут є свої “підводні камені”. Людям із захворюваннями серцево-судинної системи, порушеннями обміну речовин, захворюваннями нирок кількість рідини в спеку потрібно зменшувати до одного літра на добу, це враховуючи воду, перші страви, а також овочі та фрукти.

Погані звички

Вживання тютюну і алкоголю потрібно звести до мінімуму. Звісно, просто взяти і відмовитися від поганих звичок не вийде, але обмежити себе хоча б на період спеки варто. Заради ж свого серця.

У першу чергу потрібно викреслити зі свого меню так званий агресивний алкоголь – горілку, коньяк та інші більш екзотичні напої. А от що стосується сухого вина, то його можна вживати: 50-100 мл на добу, але знову ж таки не в спеку, а ввечері.

Куріння цигарок саме по собі є шкідливим і це вже давно не новина. Але в спеку всі процеси в організмі підсилюються, в тому числі і дія смоли та нікотину. Вони ушкоджують внутрішню стінку судин, що веде до утворення тромбів, а там недалеко і до інфаркту та інсульту.

Купання у водоймах

Літо – це пора пляжів і купання. Водні процедури корисні і приємні, особливо, коли на вулиці асфальт від спеки пливе. Спека спонукає до проведення вільного часу біля водойм, до холодних душів кілька разів на день.

Проте і тут є свої правила і обмеження. Як би нам не хотілося відразу з вулиці стрибнути під холодний душ, варто трошки охолонути, а вже потім освіжитися прохолодною, але не льодяною водою. Людина дуже відчуває перепади температури – відбуваються реакції, які можуть спровокувати і гіпертонічний криз, і загострення ішемічної хвороби серця.

Що стосується річок та озер, то тут також не варто зловживати. Найкраще – це поплавати 10-15 хвилин і вийти на берег. Не варто сидіти у воді аж до посиніння. Кому в таку спеку потрібні ще й нежить та запалення.

Крім того варто пам’ятати, що в місті вода у водоймах застояна, людей купається в ній багато, а тому легко підхопити дерматити, алергічні реакції тощо.

Турбота про шкіру

Страждає від спеки і наша шкіра. Порушується гідроліпідний баланс, відбувається зневоднення шкіри, прогресують дерматологічні захворювання. Потрібно дуже уважно ставитися до шкіри – зволожувати її, використовуючи спеціальні креми та термальну воду. І обов’язково фотозахист – сонцезахисні креми, спреї, лосьйони.

Не варто забувати і про таке захворювання як фотодерматози – це хімічна реакція на сонячні промені, що виражається у вигляді почервоніння, висипки тощо. Людям, що страждають на таку алергію, бажано взагалі вдень не виходити на вулицю, а вранці і ввечері захищати себе, вдягаючи одяг з довгими рукавами, капелюхи з широкими полями тощо.

Потрібно звести до мінімуму використання декоративної косметики, особливо тонального крему і пудри. Вони забивають пори, і як результат – запалення шкіри, вугровий висип. Також трапляються випадки індивідуальних алергічних реакцій на декоративну косметику у спеку, яка при взаємодії з сонцем виділяє токсичні речовини.

Зі спортзали в басейн

Спека втомлює, виснажує, негативно впливає на серце, а тому організм, який і так страждає, варто звільнити від зайвого фізичного навантаження. Якщо ви займаєтесь спортом, то на період спеки варто відмовитись від нього чи звести до мінімуму. Наприклад, не зашкодять легкі і динамічні види спорту – плавання, бадмінтон.

Якщо ж ви працюєте на відкритому сонці і до того ж виконуєте важку фізичну працю, скажімо, ви робітник на будівництві, то варто вдягати зручний одяг, не забувати про головний убір, а також дотримуватися зміни режимів – “сонце-тінь”, щоб не перегрітися.

А за нагоди зняти футболку, щоб вода з організму випаровувалась без перешкод. Але тоді варто пам’ятати про сонцезахисні засоби, щоб не згоріти.

Дякуємо за допомогу при підготовці матеріалу лікарю-гастроентерологу першої категорії Наталії Гордієнко, лікарю-дерматологу Інні Лизогуб та лікарю-кардіологу Христині Монастирській.

Усі фото з Flickr

life.pravda.com.ua

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь