Ніжинський Графський парк має стати брендом для туристів

 

 

 

 

6 серпня о 15:00 у малій залі міськвиконкому відбулося засідання робочої групи з розробки концепції  Графського парку та Театрального скверу в місті Ніжині.

ЇЇ ПЕРСОНАЛЬНИЙ СКЛАД: 

ПІБ Посада
1. Вовченко Федір Іванович перший заступник міського голови з питань

діяльності виконавчих органів ради, голова робочої групи

2. Охонько Сергій Миколайович радник міського голови, заступник голови робочої групи
3. Плетньова Тетяна Олександрівна начальник сектору інвестиційної діяльності, секретар робочої групи
4. Воробйов Андрій Леонідович Заступник начальника відділу містобудування та архітектури – головний архітектор, член робочої групи
5. Кушніренко Анатолій Миколайович Начальник Управління житлово-комунального господарства та будівництва, член робочої групи
6. Глушко Павло Володимирович начальник відділу фізичної культури та спорту, член робочої групи
7. Лях Владислав Михайлович головний спеціаліст сектору інвестиційної діяльності, член робочої групи
8. Желєзко Роман Анатолійович головний спеціаліст управління культури та туризму, член робочої групи
9. Кожедуб Володимир В’ячеславович депутат молодіжної ради, член робочої групи (за згодою)
10. Воробйов Леонід Іванович архітектор, директор ТОВ «АСПО», член робочої групи (за згодою)
11. Писаренко Людмила Віталіївна начальник Фінансового управління Ніжинської міської ради, член робочої групи
12. Донець Наталія Василівна завідувач навчально-дослідної агробіостанції НДУ імені Гоголя, член робочої групи (за згодою)
13. Лобань Лариса Олексіївна доцент кафедри біології Ніжинського держаного університету імені Гоголя, кандидат біологічних наук, член робочої групи (за згодою)
14. Пасічник Сергій Валентинович доцент кафедри біології Ніжинського держаного університету імені Гоголя, кандидат біологічних наук, член робочої групи (за згодою)
15. Філоненко Юрій Миколайович депутат Ніжинської міської ради, доцент кафедри географії Ніжинського держаного університету імені Гоголя, кандидат географічних наук, член робочої групи (за згодою)
16. Дегтяренко В’ячеслав Миколайович депутат Ніжинської міської ради, голова комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку та енергозбереження, член робочої групи (за згодою)
17. Глотко  В’ячеслав  В’ячеславович депутат Ніжинської міської ради, голова комісії з питань регулювання земельних відносин, архітектури, будівництва та охорони навколишнього середовища, член робочої групи (за згодою)
18. Салогуб Валерій Володимирович депутат Ніжинської міської ради, голова комісії міської ради з питань регламенту, законності, охорони прав і свобод громадян, запобігання корупції, адміністративно-територіального устрою, депутатської діяльності та етики, член робочої групи (за згодою)
19. Кірсанова Світлана Євгеніївна депутат Ніжинської міської ради, голова комісії міської ради з питань освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, туризму, молодіжної політики та спорту, член робочої групи (за згодою)
20. Мамедов Володимир Хейбарович депутат Ніжинської міської ради, голова комісії міської ради з питань соціально-економічного розвитку, підприємництва, інвестиційної діяльності, комунальної власності, бюджету та фінансів, член робочої групи (за згодою)

Увагу приділили обговоренню технічного завдання, щодо розробки проєкту реконструкції Графського парку, де було вкаазано наступні вимоги: проект реконструкції повинен включати Графський парк та Театральний сквер, який розташований поруч. Основна вимога – створити цілісну концепцію архітектурно-дизайнерського оформлення парку, врахувати охоронний статус об’єкту. Проєктант повинен запропонувати комплексну схему благоустрою із зовнішнім освітленням, озелененням, місцями для відпочинку, урнами. Робота має враховувати рекомендації біологів з видалення та розсадки дерев на території парку. Територія скверу та парку повинна бути розбита на функціональні зони з урахуванням сформованих на сьогодні функціональних просторів.

Простір для сімейного відпочинку має бути розташований перед будинком, що на вул. Інститутська, 8, де зараз чагарники: між будинком, стадіоном та ставком. Проєктант має запропонувати розширення цього простору із збільшенням місць для сидіння та застосування травмобезпечної резинової плитки для існуючого покриття. Зазначений простір повинен бути розширений ігровими дитячими інтерактивними панелями та качелями.

Концертно-розважальний простір. Основна мета створення зазначеної зони – організація культурного дозвілля, створення місця для виступу творчих колективів, проведення заходів присвячених Дню Івана Купала та перфомансу «НіжинОжив». Зазначений простір повинен бути розташований між Театральним сквером та стадіоном «Спартак». Також на території парку має бути створена закільцьована доріжка для скандинавської ходьби.  

Історичний простір. Основна мета формування проекту реконструкції Графського парку – збереження його унікальність з позицій першого відкритого громадського простору на території міста. Для підкреслення його культурного значення кожній доріжці в парку має бути надано назву з врахуванням історичної топоніміки, як приклад можна використовувати конкурсну роботу №7 з передпроектної візуалізації парку імені Шевченка. Всі об’єкти розташовані в парку повинні відповідати стилістиці XVIII століття. Проектант має передбачити розміщення на території парку габіони та живі скульптури.

Додаткові ідеї

Переглянувши вищезазначені вимоги, члени робочої групи пропонували додаткові ідеї, які було прийнято до відома та буде внесено до технічного завдання даного проєкту.

Зокрема, представники Ніжинського університету зазанчили, що у парку багато рідкісних птахів та саджанців молодих дерев, тому фахівцям кафедри біології потрібно зустрітися з проєктантами і обговорити деталі. Радник міського голови Сергій Охонько запропонував створити цікаві фотозони, попрацювати зі ставком, почистити його. “Там можуть плавати лебеді, можливо приватні підприємці могли б здавати в оренду човни чи катамарани, тобто створити у парку більше цікавих локацій” – зазначив він.

Історики пропонували інсталяцію водного млину а також краєзнавці, з метою збереження історичного ареалу парку та врахування 1000 літньої історії Ніжина, запропонували розмістити в парку інсталяцію-фотозону з елементами пантеону дохристиянських богів у вигляді різьблених і дерева чи каменю фігур. Схожі елементи є в ряді музеїв і скансенів України та Європи. Така фото зона має надихнути народних майстрів долучитися до відродження Графського парку, посилить інтерес громадськості до народних ремесел, народних легенд і переказів. Стосовно цього думки розійшлися і члени робочої групи зазначили, що потрібно більш детально поспілкуватися з істориками, врахувати всі “ЗА” і “Проти”, але всі підтримали ідею, стосовного того, що в основі парку повинна бути як сучасна так і старовинна стилістика.

Також мова йшла про локацію у парку, де перехід до університету. Вона досить занедбана, простими словами – там хащі, які потрібно почистити та зробити зелений майданчик для дозвілля, можливо встановити мангали та залучити підприємців, які б здавали в оренду столики, це дасть можливість людям культурно відпочивати.

Після даного обговорення всі пропозиції будуть враховані та внесені в технічне завдання.

До роботи даної групи буде задіяно міська комісія з питань охорони, збереження і розвитку зелених зон та водних об’єктiв на території м. Нiжина, до складу якої входять представники мiсцевого самоврядування, держпродспоживслужби, землевпорядної органiзацiї, представники комунальних пiдприємств, викладачi Нiжинського державного унiверситету iм. М. Гоголя та представники громадськостi.

Далі – буде.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь