Україна почала жити в борг у природи: подробиці

 

 

 

 

Україна з неділі, 8 серпня, живе в екологічному боргу, тобто використовує більше ресурсів, ніж українське довкілля може відновити за рік.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований у Фейсбуці.

«Сьогодні настав день, коли українці використали більше ресурсів, ніж українське довкілля може відновити за рік. З 8 серпня Україна живе в борг у природи», – написав він.

Мальований зазначив, що ця дата була розрахована дослідниками організації Global Footprint Network. Щороку фахівці аналізують використання природних ресурсів у різних країнах та на планеті в цілому і визначають День екологічного боргу. Для всієї Землі він наступив 29 липня.

Очільник Держекоінспекції підкреслив, що ресурси нашої планети не безмежні. Забруднюючи воду токсичними речовинами, засмічуючи землі пластиком та хаотично видобуваючи корисні копалини, людство наближає Землю до повного виснаження.

«Єдиний вихід для людства – змінити підхід до споживання ресурсів. Для цього кожен з нас повинен зменшити свій екологічний слід – обсяг використаної енергії, води тощо. Прості звички, як то раціональне споживання водних та енергетичних ресурсів, зменшення генерування сміття, застосування принципу мінімалізму під час покупок, зможуть врятувати наше майбутнє», – зазначив Мальований.

За його словами, якщо щороку День екологічного боргу буде посуватись на 5 днів, то вже у 2050 році обсяг споживання ресурсів буде дорівнювати обсягу їх відновлення.Наразі в Україні динаміка позитивна – торік ця дата припала на 24 липня – на 2 тижні раніше.

Читайте також: Хімзавод на Вінниччині зобов’язали сплатити 150 мільйонів за шкоду довкіллю

Як повідомлялося, Всесвітній день екологічного боргу настає тоді, коли кількість використаних ресурсів перевищує той обсяг, який Земля здатна відновити за рік. Точну дату визначає науково-дослідча організація «Глобальна мережа екологічного сліду» (Global Footprint Network, GFN), починаючи з 1987 року.

Для кожної країни цей день наступає в різні дні.

 

ukrinform.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь