А старі дерева, як і люди, хворіють. Нині під час реконструкції Валу стару вишню пролікував київський спеціаліст Володимир Вєтроградський. Це найстаріше дерево такого виду, яке він бачив в Україні. Директор Київського еколого-культурного центру, заслужений природоохоронець України Володимир Борейко та кандидат біологічних наук Ігор Парнікоза визначили, що це — найстаріша вишня-антипка в Україні.

Вишня-антипка — великий розлогий чагарник або багатостовбурне дерево до 5—8 метрів заввишки. Народні назви — вишня запашна, кучина. Плоди вишні-антипки дрібні, неправильно округлої форми, до 1 сантиметра в діаметрі, спочатку жовті, потім червоніють, а як дозріли — чорні. Дозрівають вони в липні-серпні. У дикому стані росте в передгір’ях Криму та в балках півдня України.

«Унікальне для Чернігова дерево має досить давню історію й починає обростати легендами. Ось одна: якщо на кору покласти монетку, то в чомусь поталанить. Сьогодні біля неї залюбки фотографуються туристи. Проте ця вишня потребує допомоги — вже є тріщини в стовбурі, їх треба замазувати. Надання захисту держави дало б можливість кваліфікованої допомоги ботаніків для цього дерева», — коментує Сергій Черняков, учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Володимир Вєтроградський каже, що чернігівська вишня не аварійна, має міцну структуру, але потребує лікування. Основна біда — гниття та паразити всередині стовбура. Після повного курсу лікування Володимир гарантує, що дерево проживе від 50 до 80 років. Начальник комунального підприємства міської ради «Зеленбуд» Артем Стах розповідає, що на лікування вишні витратять приблизно 15 тисяч гривень.

Володимир Вєтроградський вперше перебував в Чернігові завдяки благодійним внескам екоактивістів і має досвід лікування верби на території університету «Чернігівська політехніка». На рахунку Володимира Вєтроградського врятовані меморіальні дерева — 300-річний дуб Шептицького і груша Франка.

«Організація порятунку чернігівської живої пам’ятки — це приклад справжньої співпраці комунального підприємства і екоактивістів, — каже начальник «Зеленбуду» Артем Стах. — Зокрема, дякую голові громадської організації «ЕкоМісто» Сергію Безбородьку за те, що він долучився і дав поштовх цій справі. Це приклад того, як можна ефективно діяти — від діалогу в кабінеті до реальної спільної праці. Дякую Володимиру Вєтроградському за те, що приїхав до нас. Це нелегка, але потрібна для міста ініціатива, і знаково, що ми розпочинаємо процес лікування дерев у нашому місті саме з вишні-антипки, яка є справді унікальною в Україні».

Василь ЧЕПУРНИЙ

На знімку: цвіте чернігівська вишня-антипка.

Фото автора.

Джерело: golos.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.