Біолог розповів, чому в Азовському морі збільшилася кількість медуз

 

 

 

 

Медуза, яка проживає в акваторії Азовського та Чорного морів називається корнеротом. Для її існування та розмноження потрібні особливі умови. Саме такі наразі спостерігаються на курортах Запорізької області.

Про це в етері Українського радіо Запоріжжя розповів Олександр Коротя, завідувач зоологічного музею біологічного факультету ЗНУ.

Експерт розповів, медузи — це безхребетні водні тварини, тіло яких складається з однієї єдиної порожнини — кишкової. Найбільша у світі медуза — ціанея. Діаметр її купола понад 2 метри. А найнебезпечніша — хрестовик. Вона мешкає в Японському морі. Її діаметр купола всього 3-4 см, але отрута смертельна. А медузи, які мешкають в Азовському та Чорному морях, це корнероти.

Особливості виду корнерот

“Для неї перш за все важлива температура. Оптимальна для їх розвитку та розмноження  від +24 до +28. Це найкраща температура води. Другий фактор  кормова база. Усі медузи харчуються зоопланктоном, дрібними ракоподібними (дуже маленькими, міліметрових розмірів), який розвивається на органічних залишках”, — зазначив біолог.

Він каже, що коли температура води знизиться до +22, медуз стане менше, вони шукатимуть теплі місця. Наприклад, попливуть до Чорного моря.

Запорізький біолог розповів, чому в морі збільшилася кількість медузСуспільне Запоріжжя

Цикл життя медузи

Запліднене яйце скидається дорослою медузою в товщі води. З неї достатньо швидко виходить планула, вільноплавна личинка, яка згодом опускається на дно, прикріплюється до субстрату та починає рости у вигляді перевернутого конуса. Ця стадія, каже науковець, називається “стробіла”.

Коли ж личинка збільшується до 5-6 см, з’являється верхнє кільце, воно від’єднується від усього організму та вирушає у вільне плавання. На цій стадії личинка називають”ефірою”: “Ця ефіра набирає поступово розміри, збільшується та набуває вигляду, у якому ми її бачимо. Це 4 ротові порожнини, які звисають в центрі купола. Вони забезпечені великою кількістю жалких клітин, які ще називаються кропив’яні”.

При дотику до людини тварина дуже швидко викидає порожнисту нитку з гострим кінцем. Вона встромляється у шкіру, з клітинної капсули витікає отрута і спричиняє печіння шкіри, яке зазвичай триває 30-50 хв.

Чому збільшилась кількість медуз

Біолог розповідає, 3-4 роки тому медуз було мало, бо температура води рідко підіймалась вище +26. А минулого і цього року температура води вища та є багато зоопланктону, яким харчуються медузи.

Олександр Коротя каже, що судячи із міжнародних даних, із кожним роком десь на пів градуса підвищується температура світового океану. А, отже, теплолюбні організми отримують комфортніші умови, у них починається інтенсивніше розмноження, є кормова база, вони чудово себе почувають.

“Вони скупчуються в тих місцях, де ріки приносять органіку, це Кирилівка, Приморськ, Бердянськ, їх там величезна кількість. Але з похолоданням вони поступово відмирають, зиму не переносять. Або мігрують через Керченську протоку в Чорне море, яке набагато тепліше, і там можуть жити круглий рік”, — зауважив Олександр Коротя.

Запорізький біолог розповів, чому в морі збільшилася кількість медузСуспільне Запоріжжя

Читайте також: На підвищення солоності Азовського моря впливає екологічний стан річок у Приазов’ї

У медуз практично немає ворогів у природі. Ніхто ними не харчується, ніхто їх не добуває. Тому, додаємо оптимальну температуру та масу їжі, чого б їм не розмножуватись?“, — наголосив Олександр Коротя.

Гинуть медузи не тільки через зниження температури, а й через зниження солоності моря, що, знову ж таки, пов’язано з річками. Якщо солоність буде знижуватися, медузи побачать, що це вже не середовище для проживання і почнуть рухатися до Чорного моря, більше їм нікуди пливти. А там солоність у кілька разів вища, ніж в Азовському морі.

Чи шкодять медузи іншим морським мешканцям

Експерт наголосив, що впливати на водорості та на риб медузи ніяк не можуть: “Там усе збалансовано, не руйнуйте ці віками сформовані спільноти, нехай все так і розвивається. А те, що їх такий сплеск великий, то це клімат змінюється. Якщо так буде продовжуватися, скоро і взимку їх буде багато”.

Олександр Коротя каже, більше шкоди рибі завдають самі люди, адже виловлюють її у катастрофічних масштабах. А ось зоопланктону дуже багато, якщо його зменшити, медузи перестануть розвиватися у такій кількості, як зараз.

Запорізький біолог розповів, чому в морі збільшилася кількість медузВікіпедія

Також науковець наголошує, що своєю отрутою медузи не хочуть нашкодити людині, таким чином вони добувають їжу. Вони б’ють жалкими клітинами з отрутою той самий дрібний зоопланктон, паралізують його і втягують у ротовий отвір, ніби помпою.

Тіло медузи складається на 98% із води. Уся основна його маса — це мезоглея, така особлива тканина схожа на кисіль. Органіки там 2%, решта — вода. І ось у цій органіці вона повинна харчуватися за допомогою отрути, яка у них спеціально для цього розвивається в капсулах.

Що робити з мертвими медузами

Олександр Коротя каже, мертвих медуз потрібно, скоріш за все, лише закопувати. Хоча там і мало органіки, але вона розкладається. На сонці при розкладанні виділяється сірководень та багато шкідливих отрут. Тому їх краще одразу закопувати, щоб ці процеси відбувалися під землею.

 

suspilne.media

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь