Розмір субсидії на комуналку стане меншим: що змінилося в правилах нарахування

 

 

 

 

В Україні з 1 жовтня кількість субсидіантів скоротиться, і сама субсидія на оплату комуналки стане меншою. Причиною скорочення виплат стане зменшення соціальних нормативів споживання комунальних послуг.

Уряд скорочує соціальні нормативи споживання до колишніх, докарантинних, значень. Навесні минулого року, через те, що країна занурилася в затяжний локдаун, багато людей залишилися без зарплат. При цьому споживання енергоресурсів різко зросло через те, що люди цілими сім’ями цілодобово перебували вдома. Для того, щоб хоч якось знизити навантаження на сімейні бюджети, уряд тоді вирішив збільшити соціальні норми споживання комунальних послуг у півтора рази.

Тут слід зауважити, що субсидія на оплату комуналки призначається не на весь обсяг спожитого енергоресурсу, а саме на його соціальну норму. Тобто, якщо умовно сім’я з трьох осіб має по соціальній нормі спожити за місяць 30 кубометрів газу, а вона спожила 40, то субсидію їй призначать тільки на 30 кубометрів. А решту 10 доведеться оплатити за повною вартістю.

Так ось, навесні минулого року у зв’язку з карантином всі соціальні норми були збільшені в півтора рази. Отже, такій сім’ї вже призначалась субсидія не на 30 кубів, а на всі 45. Таким чином, розмір державної допомоги на оплату комуналки був збільшений також фактично у півтора рази.

Однак у цьому році уряд вирішив повернути колишні, докаранинні, нормативи споживання. І відповідно, держава доплачуватиме знову тільки за 30 кубометрів, а не за 45, як раніше.

Звичайно, за такої умови розмір допомоги на кожну сім’ю скоротиться. А за рахунок цього скорочення, і кількість сімей, яким буде призначено субсидію, також стане меншою.

“А завдяки тому, що уряд 1 травня ухвалив жорсткіші і складні умови нарахування субсидій, то кількість сімей, які мають право на субсидії, скоротилася. Якщо на кінець 2017 року таких було майже 7 млн, то на кінець цього опалювального сезону залишилося 3 млн. А після цієї постанови уряду тих, хто має право на отримання субсидій, залишилося 2 млн “, – розповів одному з вітчизняних ЗМІ експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

Таким чином, в Україні за 4 роки кількість домогосподарств, які отримують субсидії, скоротилася з майже 7 до 2 мільйонів. Цілком очевидно, що держава намагається поступово змусити всіх громадян платити за комуналку повну ціну. В рядах одержувачів субсидії залишаться хіба що самотні люди похилого віку, яким платять мінімальну пенсію.

biz.todaу

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь