До Ніжинського університету завітали високоповажні гості (Фото)

 

 

 

 

6 вересня до Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя завітали високоповажні гості: Ігор Осташ, Надзвичайний та Повноважний Посол України у Ліванській Республіці та митрополит Переяславський і Вишневський ПЦУ Олександр Драбинко.
Вони презентували факсимільне видання Мазепинського Євангелія. Ця видатна пам’ятка є національною історичною й духовною спадщиною. Книга вперше побачила світ три століття тому (1708 р.) в сирійському місті Алепо коштом гетьмана України Івана Мазепи і містить присвяту гетьману-меценату, написану Антіохійським патріархом Афанасієм ІІІ Даббасом.
Проєкт реалізований Посольством України у Ліванській Республіці у співпраці з Фондом пам’яті блаженнішого митрополита Володимира та Національною бібліотекою України ім. В. І. Вернадського.
“Мазепинське Євангеліє – це унікальна пам‘ятка, яка розповідає про спільні величні сторінки історії України та Близького Сходу і є свідченням історичної підтримки гетьманом Іваном Мазепою православних Близького Сходу на зламі XVII-XVIII століть. Це видання є одним з елементів нашої унікальної історичної спадщини, якою ми маємо пишатися. Це історія української величі, тому що сам факт того, що український гетьман допомагав арабському світу, Антіохійському патріархату і не тільки – дуже великі пожертви були ним передані в Єрусалим, Александрію, – свідчить про величезну мудрість цієї людини – великого гетьмана, який розумів, наскільки важливий східний вимір, Близький Схід для нашої великої політики”, – сказав на презентації посол України в Лівані.
Примірник видання почесні гості подарували бібліотеці університету. Ректор Олександр Самойленко подякував почесним гостям та відзначив, що сьогоднішня презентація – це вагома подія для всього суспільства та унікальний подарунок Україні до 30-ліття відновлення її Незалежності.
Посол України в Лівані Ігор Осташ зазначив, що примірники факсимільного Євангелія будуть передані президентам кількох країн, а також усім православним патріархам.

ndu.edu.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь