Павуки, що лякають ніжинців: чи варто їх боятися?

 

 

 

 

Павуки… Хтось ставить до них з огидою, хтось – з острахом, а ще хтось – милується цими дивовижними створіннями. Та все ж, від незнань, часто буває так, що наші страхи про цих восьмиоких – надумані. Так, про яскравого павука-осу, якого часто можна зустріти і в Ніжині та районі, можна почути чимало здогадок: мовляв, отруйний, не чіпайте його!

Чи насправді це так? За роз’ясненням журналісти сайту Нежатин звернулися до доцента кафедри біології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, кандидата біологічних наук, члена Спілки генетиків та селекціонерів України Сергія Пасічника.

-Сергію Валентиновичу, аргіопа налякала ніжинців, і не тільки. В інтернеті можна зустріти безліч постів про цього павука, і часто, не на його користь. Чи варто його боятися?

Це – Аргіопа Брюніха, або павук-оса (Argiope bruennichi). Цей павук є звичайним видом в нашій місцевості, що зустрічається, як правило, на суходільних луках, по краях доріг, на сухих лісових галявинах.

Це один з павуків-кругопрядів, тобто плете великі колесоподібні тенета, в центрі яких сам, зазвичай, і сидить. У центрі спіральних тенет можна бачити стабіліментум – добро помітні нитки, що утворюють зигзагоподібній малюнок. Таких ниток дві: знизу і зверху від центру.

На даному фото – самка. Вона помітно більша за самця. Крім того самець має більш тендітне черевце, знано менш яскраве, ніж у самки, і так звані бульбуси, чоловічі статеві органи на педипальпах (педипальпи – ротові придатки). Ці бульбуси самці використовують при паруванні, затикаючи ними статеві шляхи самки, щоб інший павук уже не зміг з нею спаруватися.

Харчуються аргіопи різними лучними комахами, переважно прямокрилими. Після парування самка часто з’їдає самця.

Після відкладає кокон, з якого в кінці літа виходять маленькі павучки і розселяються за допомогою павутини, що є звичайним для павуків.

На фото – мама-павучиха оберігає кокон з дітками

-Останнім часом в траві можна помітити і таких павуків… Часто – немаленьких…

-На цих фото – різні види павуків-хрестовиків. Всі ці павуки були і є звичайними для нашої місцевості.

-То чи отруйні вони для людини?

-Щодо отрути, то всі павуки отруйні, адже своєю отрутою вони вбивають свої жертви. Також отрута містить і протеолітичні ферменти, що розчиняють зсередини здобич, яку потім павук висмоктує.

Інша справа – шкода для людини.

Такі великі павуки, як аргіопа або хрестовик, можуть прокусити шкіру навіть дорослої людини. Але зазвичай великої шкоди вони не можуть завдати.

Укус іноді може бути болючим, але швидко проходить. У дітей укус може бути більш болючим. На місце укусу краще покласти лід та випити антигістамінні препарати.

Інша справа – алегрики. У них може сильно опухнути місце укусу, піднятися температура навіть до 40 градусів, проявитися нудота та головокружіння. В такому випадку необхідно звернутися до медичного закладу.

Єдиний насправді небезпечний вид павука в Україні – каракурт. Але на широті Ніжина вони відмічені поки що не були. Загалом павуки є корисними для людей, адже часто знищують шкідливих комах, тому краще їх не займати і проходити далі, залишивши їх в спокої.

Тож, просто милуємося!..На всяк випадок, на відстані…

Фото Валентини Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь