Що таке “бабине літо”: цікаві факти, про які ви можете не знати

 

 

 

 

ЩО ТАКЕ «БАБИНЕ ЛІТО» ? 🍁🍂😉
Бабине літо — період теплої та сухої погоди восени пов’язаний зі стійким антициклоном. Бабине літо може настати як у вересні, так і у жовтні чи навіть листопаді, причому доволі часто воно спостерігається декілька разів впродовж осіннього сезону. Згідно деяких джерел, перше, так зване “молоде бабине літо” спостерігається лише після настання осінніх заморозків.
А от останнє може відмічатись аж у листопаді, перед настанням морозів.
Явище бабиного літа відоме у багатьох країнах з помірним кліматом. До прикладу, у Німеччині, Австрії, Швейцарії теплий період восени називається “Altweibersommer” ( що дослівно перекладається як «літо старих жінок»). В ряді слов’янських країн – наприклад, у Чехії, Польщі, Словаччині, Словенії – цей період також відомий як і українське «бабине літо» і навіть у вимові звучить схоже: чеською мовою – babí léto, польською – babie lato, словацькою babie leto. У Болгарії та Сербії воно відоме як “циганське літо” або “літо бідняка”. У Швеції є “Брітсоммар”, у Фінляндії цей період називається «intiaanikesä» і історично він пов’язаний з днем Святого Варфоломія – його день відмічають наприкінці серпня. А от в Ірландії «бабине літо» називають “fómhar beag na ngéanna”, що дослівно перекладається як «маленька осінь гусей».
У помірних широтах південноамериканського континенту, куди можна віднести південну частину Бразилії, Аргентину, Чилі та Уругвай – бабине літо відоме як «Вераніко», «Вераніто» або «Веранілло» і буквально це означає «маленьке літо». Зазвичай спостерігається на початку осені – тобто в кінці квітня – середині травня (не забуваємо, що у південній півкулі нашої планети сезонність є протилежною до тієї, яку ми маємо у північній півкулі  )
У деяких країнах південної Європи (Португалія, Іспанія, Італія, Франція та Мальта), бабине літо асоціюється з іменинами або днями святих, такими як Тереза Авільська та Святий Мартін. Ну і завершимо нашу історичну подорож Туреччиною – там бабине літо називають pastirma yazı, що означає літо пастрамі (прим. пастрамі – м’ясний делікатес з яловичини) і спостерігають його у листопаді, адже саме цей місяць здавна вважався найкращим часом для приготування цього продукту.
Цьогоріч в Україні ми будемо спостерігати бабине літо з 8-9 вересня. Адже початок вересня був холодним та з нічними заморозками у більшості областей країни. Проте вже цими днями в Україні значно теплішає і потужний антициклон HERMELINDE подарує всім нам сонячну та спокійну погоду. Тому готуємось зустрічати бабине літо та насолоджуємось приємним осіннім теплом!

Український гідрометеорологічний центр

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь