У саду носівчанина- 300 кущів виноградної лози 42 сортів! Фото

 

 

 

 

Вікіпедія стверджує, що Носівка – це містечко у Ніжинському районі Чернігівської області. Центр Носівської міської громади. У 1923—2020 було центром Носівського району Чернігівської області.
А ви чули коли-небудь, щоб Чернігівська область, котрій природа та історія визначила місце розташування у північно-східній частині України, славилася фруктами, надто теплолюбивими? Ні?.. От і я не чув…
Знав, що візитівкою цієї частини українського Полісся є технічні культури – льон, картопля, ну ще цукрові буряки… Безумовно, ліси… Але якби хтось коли-небудь сказав, що поліський край, який межує на заході з Київською, на півночі — з Гомельською областю Республіки Білорусь і з Брянською областю Російської Федерації, на сході — з Сумською, на півдні — з Полтавською областями України, буде коли-небудь славитися ще й своїми виноградниками, не повірив би довіку. Ну, як може родити, а головне – доспівати, в цій частині України ягода, котра з давніх-давен облюбувала для себе сонячні гори і долини Криму, Одещини, Херсонщини, Миколаївщини?!.
Але не дарма ж кажуть: що очам страшно, то руки роблять… Головне, щоб мотивація була. У Миколи Миколайовича Онищика з цим проблем ніколи не було. По-перше, він – професійний агроном і йому постійно хочеться досліджувати життя рослин, а по-друге, коли він тільки переселився на своє нове обійстя, тут земельного простору було – до схочу… Та ще й глобальне потепління – наче, свіжий вітер в спину.
Микола Миколайович всерйоз зайнявся вирощуванням столових та винних сортів винограду двадцять років тому. Розпочинав із звичайної Ізабели, а цьогоріч досягнув своєрідного рекорду. У його саду – вже триста кущів виноградної лози 42 сортів! Є традиційні, давно відомі цінителям грона, як, наприклад, Ізабела. Мускат літній, Аркадія … А є зовсім нові та оригінальні: Рембо, Голеодор, Памяті учителя, Дубовський рожевий, Подарунок Несвітая, Слава Україні… Усі вони люблять догляд за собою та потребують захисту від шкідників, болячок та інших природніх випробувань.
Нинішня осінь показала, що любов садовода до свого саду – взаємна. Вирощена М.М.Онищиком лоза подарувала йому такий урожай, якого ще не бувало!
– Що цікаво, – каже Микола Миколайович, – сьогодні я у Носівці уже не один такий шанувальник винограду. Потроху-потроху нас, ентузіастів, стає усе більше і зявився навіть фермер, який захотів висадити цілий гектар молодої виноградної лози…
…Ось і не вір після цього у носівське винорадне диво?!!
На фото: М.М.Онищик та його рекордні виноградні грона; результатам рекордної осені радіє уся численна родина….

  Сергій Сай-Боднар

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь