У Ніжині відзначили День партизанської слави

 

 

 

 

Сьогодні, 22 вересня, у Ніжинській центральній бібліотеці відбувся захід, присвячений 80-й річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Великої Вітчизняної війни.

Свято встановлено в Україні  «…на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни, увічнення їх пам’яті…», згідно з Указом Президента України «Про День партизанської слави» від 30 жовтня 2001 року.

В Україні більше 1 млн. людей знаходилися в 6 200 партизанських загонах. На Чернігівщині діяло партизанське з’єднання «За Батьківщину».

Захід підготували та провели голова Ніжинської міської організації ветеранів України Людмила Величко і працівники бібліотеки.

На захід запросили ветеранів війни, колишніх партизан, дітей війни, істориків, викладачів – всіх, кому цікава дана тема.

Головний гість — голова первинної ветеранської організації партизанів та дітей війни, Почесний громадянин Чернігівської області, член партизанського загону «За Батьківщину» Петро Крапив’янський.

«Прибув нашим командир», — саме так оголосила появу Петра Андрійовича у читальній залі бібліотеки Л. Величко.

«Служу Україні!» — гучно промовив знаний партизан після привітання з присутніми.

У залі встановилася надзвичайно добра, сприятлива атмосфера: учасники війни ділилися спогадами, дехто – зі сльозами на очах. Бо пекло, через яке вони пройшли – не забувається. Воно – назавжди з ними.

Петро Крапив’янський, а слід зауважити, що ветеран має добру пам’ять у свої 95 років, пригадав кілька важливих епізодів зі свого партизанського життя, щиро подякував тим, хто йшов з ним пліч-о-пліч.

Спогадами також поділилася Ольга Расюк (Романченко), котра під час війни була маленькою дівчинкою. Вони з сестричкою Лідою ховалися у болоті від фашистів, сидячи по шию у багнюці, терплячи укуси п’явок та комарів.

Історик Тетяна Черненко розповіла про свого батька – колишнього партизана Віктора Ляшенка. Нині Тетяна Вікторівна очолює одну з громадських організацій, які займаються вивченням єврейської історії.

Голова ветеранської організації Л. Величко привітала присутніх зі святом і відзначила, що у Ніжині планується ще чимало заходів за участі ветеранів та пенсіонерів.

Окрема подяка – спонсору: директору ТОВ «Ніжинхліб», депутату Ніжинської міської ради В’ячеславу Дегтяренку.

Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук

Фото автора

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь