Найдавнішій будівлі Лосинівської громади виповниться… 310 років! Фото

 

 

 

 

Найдавнішою спорудою Лосинівської громади, що на Ніжинщині,  та однією з найдавніших будівель району та навіть області можна вважати будинок, що знаходиться в с. Галиця Лосинівської громади.
 Нині – це молитовний будинок місцевої Православної громади, а колись – родове помістя відомої поміщицької родини Раковичів, що мешкали в Галиці з давніх часів.
 За свідченням настоятеля храму о. Василя Базая на одній з балок під дахом будинку сокирою або іншим інструментом вирізьблена дата – 1712 (!) рік. Якщо вірити цьому запису, невдовзі колишньому будинку Раковичів має виповнитися 310 років.
 Для порівняння найдавнішим спорудам громади, Троїцькій церкві в с. Данина – 138, Михайлівській церкві в с. Шатура – 135 та Троїцькій церкві в Лосинівці – 133 роки.
 Останні 30 років будинок належить Воскресенській парафії Української Православної Церкви с. Галиця, яка ним опікується, підтримує та не дає остаточно розвалитися.
 Колишній будинок Раковичів розташований практично на трасі територіального значення Т-25-27 Бобровиця – Свидовець – Новий Биків – Ічня, що веде до Державного історико-культурного заповідника «Качанівка», тому цей об’єкт цілком може стати чи не найголовнішою туристичною перлиною Лосинівської громади.
 Будемо сподіватися, що будинок Раковичів колись також увійде до програми «Велике будівництво» і за допомогою реставрації отримає своє друге життя.
Про рід Раковичів та сумну долю останніх власників цього будинку читайте в наших наступних дописах.

Моя Лосинівка

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь