Два мільйони з резервного фонду бюджету: у Ніжині на вихідних повинно з’явитися тепло

 

 

 

 

Тепло у будинках ніжинців з’явиться на вихідних. Про це «Суспільному» повідомив міський голова Ніжина Олександр Кодола.

Завтра, 22 жовтня, місцевий теплопостачальник “Ніжинтепломережі” повинен сплатити “Чернігівгазу” аванс за розподіл газу, після цього розпочнеться технологічний процес опалювального сезону. Для цього Ніжинська міськрада виділила з резервного фонду два мільйони гривень як аванс за різницю у тарифах для населення. Таке рішення ухвалили сьогодні на позачерговій сесії Ніжинської міської ради.

«Ми ставимо завдання, щоб завтра — буде банківський день — ці борги були сплачені. І буквально від завтра розпочинатиметься технологічний процес опалювального сезону. Як правило, він триває два-три дні. Тому наразі я вимагаю, щоб від завтра ТОВ „Ніжинтепломережі“ розпочали цей процес, щойно отримають газ, і в найближчі 2-3 дні вже тепло повинно з’явитися в оселях ніжинців», – сказав міський голова міста Ніжин Олександр Кодола.

Нагадаємо, в липні за рішенням Господарського суду компанію “НіжинТеплоМережі” визнали банкрутом. На початку жовтня компанія розрахувалася з боргами за розподіл газу перед “Чернігівгазом”, що складали 7,6 мільйона гривень. 18 жовтня планували почати опалювальний сезон.

«Проте «Ніжинтепломережі» не змогли його розпочати, оскільки «Чернігівгаз» вимагає ще два мільйони гривень за розподіл газу вже в жовтні, наперед», – говорить Кодола.

За його словами, для вирішення питання мали два варіанти: або звернутися до засновників підприємства, Чернігівського “Облтеплокомуненерго”, з проханням надати два мільйони гривень як поворотну фінансову допомогу, або виділяти гроші з міського бюджету. Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко запропонував Ніжинській міській раді фінансову допомогу у розмірі 4 мільйони гривень під гарантію міста.

«Я був би щасливий, якби Ніжинська міська рада знайшла технічні можливості або ці кошти заплатила як попередню оплату генеруючому суб’єкту, або якось в інший спосіб, якби не треба було моєї допомоги, і самі вони вирішили це питання. Якщо міська рада не знайде технічне рішення, то, дійсно, я думаю, що треба допомогти ніжинцям, аби вони мали тепло в оселях».

Економіст Олег Пендзин каже, така пропозиція – поза законом, якщо у бюджеті міста немає передбаченої для цього статті.

«Якщо в бюджеті, проголосованому сесією, є відповідна стаття про надання гарантій під кредити, тоді бюджет це зробити може. Якщо такої статті немає, а в міських бюджетах її немає, то гарантію міський бюджет надати не може – в нього немає такого бюджетного призначення. Будь-які інші дії, пов’язані із гарантією, будуть порушенням Бюджетного кодексу і, як наслідок, кримінальною відповідальністю до тих посадовців, які підпишуть таку гарантію».

Сьогодні, 21 жовтня, на сесії Ніжинської міської ради депутати проголосували за виділення двох мільйонів гривень з резервного фонду міського бюджету.

«Ну так у нас для цього є свій бюджет – у нас є резервний фонд. І, власне, він і розрахований для того, якщо виникають будь-які форс-мажорні ситуації. Як і сьогодні є ситуація з опаленням в місті Ніжині», – сказав Олександр Кодола.

Джерело: «Суспільне Новини»

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь