Очисні споруди в Ніжині: як брудна вода стає кришталево прозорою?

 

 

 

 

Водовідведення і очистка стічних вод є не від’ємною частиною функціонування будь-якого міста. У Ніжині забезпеченням очищення та знезараження стічних вод займається КП «НУВКГ», на балансі якого є Очисні споруди, що були збудовані ще за радянських часів. Загальна площа, на якій здійснюється очистка стічних вод, складає 15 гектарів. Це важливий стратегічний об’єкт на якому відбувається процес очищення стічної води механічним, хімічним та біологічним способами.

 Як же здійснюється очистка стічних вод, та як брудна вода стає кришталево прозорою? Процес починається з механічного очищення від сміття і піску, а далі йде найголовніший етап – це біологічна очистка. Органічні речовини у нечистотах є джерелом поживних речовин для мікроорганізмів , які називають активним мулом.

Далі відбувається хімічна очистка стічних вод (знезараження гіпохлоридом ), і заключний етап – це очищення у природних умовах, що відбувається у біоставках, де живе риба, водорості та інші гідробіони.

Проектна потужність Ніжинських очисних споруд складає 14,3 тис. кубів на добу. На сьогодні кожну добу очищається близько 6 тис. кубів стічних вод.

За останні 5 років на очисних спорудах поставили два нові насоси, почистили біоставки, встановили нову повітродувку (вона забезпечує мікроорганізми повітрям без якого вони не можуть існувати). Також встановлено витратомір контролю кількості стоків , які надходять на очисні споруди. За цей рік завдяки міській владі територію очисних споруд було оновлено повністю загорожу.

Контроль за процесом очищення здійснює атестована Хіміко-аналітична лабораторія стічної води , що також знаходиться на території очисних споруд. Відбір проб ведеться щоденно ,згідно затверджених і погоджених графіків.

Робота на очисних спорудах не зупиняється ні на секунду завдяки людям, які у непростих та шкідливих умовах працюють на благо нашого міста і його мешканців.

Це важливий стратегічний об’єкт для Ніжина, оскільки забезпечує життєдіяльність нашого міста

Ніжинський водоканал

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь