Влада Ніжина готова прийняти райлікарню на баланс міста і зберегти її

 

 

 

 

2 листопада відбулось чергове засідання тимчасової комісії з питань функціонування та розвитку КНП «Ніжинська районна лікарня». В засіданні комісії взяли участь керівники та представники усіх політичних фракцій Ніжинської міської ради: депутати В. Гавриленко, І. Онокало, Л. Чернишева, А. Деркач, К. Смалій, Д. Тимошик, О. Баранков, Н. Радченко, Ю. Хоменко, В. Корман, О. Безпалий, О. Нікитенко.
Ніжинська міська рада пропонує залишити на своїй території два медичних заклади і розширити надання медичних послуг для населення району. В ході засідання комісії було запропоновано укласти міжмуніципальну угоду з ТГ укрупненого Ніжинського району, де буде чітко визначено напрямки роботи та розвитку медичного закладу з повним збереженням персоналу лікарні.
У той же час від представників територіальних громад не було надано жодної інформації щодо можливостей обсягів фінансування з власних бюджетів, в разі передачі його у Вертіївську територіальну громаду, та бачення розвитку лікарні вцілому.
Тимчасова комісія з питань функціонування та розвитку КНП «Ніжинська районна лікарні»:
1. Запропонувала територіальним громадам підготувати свої бачення фінансових спроможностей утримання медичного закладу.
2. Доручила Ніжинської міської ради підготувати проект угоди.
3. Вивчити вирішення деяких організаційних питань згідно чинного законодавства при передачі медичного закладу.
Що думають з цього приводу представники влади м. Ніжина, які брали участь у засіданні комісії, ми запитали в них самих:
Ірина Грозенко, заступник міського голови: “Варіанти були різні за цей тривалий період часу обговорення даного питання, але, відповідно до норм закону, ЦРЛ повинні передати тій громаді, на території якої вона знаходиться. На сьогодні місто пропонує, я вважаю, зрозумілий всім варіант – зберегти обидві лікарні з різними пакетами надання медичних послуг, без скорочення медперсоналу райлікарні. Міська лікарня буде надавати екстрену медичну допомогу, а районна лікарня, яка буде передана у комунальну власність міської громади, надаватиме планову та паліативну допомогу. Рішення – за депутатами районної ради…”.

Заступник голови Ніжинської районної ради Дмитро Коробко:  “Як у голови цієї комісії – моє бачення нейтральне. Я прислухаюся до думок, зважую всі “за” і “проти”, що обговорюють на комісії. Ймовірно, це питання буде винесене на найближче засідання сесії районної ради і рішення прийматимуть саме депутати. Питання надскладне. Але суть, на мою думку, в наступному: потрібно, щоб всі мешканці району отримували якісну медичну допомогу незалежно від того, де буде знаходитися ця лікарня”.

Депутат Ніжинської міської ради Дмитро Тимошик: “Якщо подивитися на те, як розвиваються події у сусідніх районах, де громади беруть на себе утримання лікарень, де є дефіцит коштів по НСЗУ, то досвід говорить про те, що невеличкі громади, такі як Носівка, Крути, Вертіївка, Борзна не можуть дозволити собі утримувати лікарню у себе в районі. А великі громади, такі, як Ніжин, Прилуки, Чернігів –  роблять це успішно. НСЗУ посилює вимоги до оснащення та кадрового потенціалу медичних закладів, тому дуже ризиковано віддавати лікарню у маленькі громади і залишити її без підтримки, коли потрібно буде купувати нове обладнання, дороговартісні ліки. Чи зможе, скажімо, Вертіївська громада дозволити собі обладнання за мільйон? Ні. Чи забезпечить вона житлом медиків? Також ні. А от Ніжин це робить і буде робити далі. До речі, на останній сесії міської ради було прийняте рішення про ремонт і виділення більше 4 службових квартир лікарям.

Вирішуватимуть тут, звісно, депутати Ніжинської районної ради, але ми, як депутати Ніжина, готові прийняти райлікарню на баланс міста і зберегти її”.

Керуючий справами виконавчого комітету Валерій Салогуб: “Моє бачення таке: лікарня не має бути розмінною монетою в політичних іграх. Її призначення – приносити користь людям. Лікарню доцільно передати тій громаді, яка здатна не просто її утримувати, а при якій вона функціонуватиме найбільш ефективно, розвиватиметься, вийде на новий рівень. На мою думку, при всій повазі, але жодна із громад, які нині знаходяться у складі Ніжинського району, не спроможна цього зробити. Тільки Ніжинська ОТГ. Тому треба думати про людей, а не задовольняти власні політичні амбіції”.

Сподіваємося, найближчим часом це питання буде вирішено так, що лікарню буде збережено і працюватиме вона на користь людям.

Фото Прес-служба Ніжинської Районної Ради

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь